Gravid artiklar

Tips för dig
_i2a3798_mobile

Att förbereda sig inför förlossningen

Jo, visst har man fött barn i alla tider och det är något kroppen är byggd för att klara av. Men det är samtidigt en av de mest krävande uppgifter man kan utsätta en kropp för. Så hur förbereder man sig inför förlossningen på bästa sätt?

Tips för dig
libero_recruitment_2021_5_kneeling-pregnant-woman-with-pain_mobile

Gravidbesvär - hela listan

Att vänta barn är en fantastisk upplevelse med massor av underbara stunder; den första lilla sparken, pirret över att livet ska förändras eller fascinationen över att vad kroppen kan! Men hur härligt det än är på många plan så kan en graviditet också innebära konstant illamående, akut kissnödighet eller vimsig gravidhjärna.

Tips för dig
libero_brand-launch_newborn_mobile

Inköpslista till din bebis - vad behöver en nyfödd?

Vad behöver egentligen en nyfödd och vilka bebissaker är bra att ha när ni kommer hem från BB? Vi vet, det kan kännas lite som en djungel. Som hjälp har vi skrivit ihop en inköpslista på vad som kan vara bra att ha hemma första tiden.

Tips för dig
bond_to_baby_teaser

Att knyta an till bebisen i magen

För barnet är anknytningen viktig för överlevnaden, men hur funkar det egentligen omvänt när en blivande förälder utvecklar känslomässiga band till barnet i magen?

Tips för dig
partner_pregnant_teaser

Partner till gravid

Den fysiska påfrestningen av en graviditet går visserligen inte att dela, men det finns en hel del man kan göra för att graviditeten ska bli något man upplever och tar sig igenom tillsammans.

Tips för dig
preg13528_mobile

Träna under graviditeten

Denna artikel har skapats i ett betalt samarbete med Vibes. 

Du har säkert hört det förut – träning mår vi bra av. Orken, sömnen, psyket och immunförsvaret blir bättre, bland annat. Men under graviditeten finns faktiskt lite fler anledningar till att det kan vara klokt att hålla igång. Vi har pratat med systrarna Kallur som går igenom varför – och hur du kan tänka med träning under de olika trimestrarna.

Tips för dig
pack_teaser

Packa BB-väskan – den ultimata checklistan

När ska man packa BB-väskan och vad är bra att ta med till förlossningen? Vi har gjort en checklista på vad som kan vara bra att få med – och vad du kanske inte behöver…

Tips för dig
pregnant_sick_teaser

Gravid och magsjuk

Att bli magsjuk eller matförgiftad är aldrig roligt, men det är nog ännu lite jobbigare som gravid. Det kan vara skönt att veta att det i de allra flesta fall inte är farligt för barnet i magen.

Blöjtårta_artikel_

Blöjtårta DIY – Så här gör du en blöjtårta

Den perfekta presenten för en babyshower, men vad behöver man för att göra en blöjtårta? Och framförallt hur gör man? Här lär du dig skapa en fin blöjtårta!

190910_libero_UG8_064

Knipövningar under graviditet och efter förlossning

Att det är viktigt med knipövningar har nog de allra flesta fått höra. Innan och under graviditet, efter förlossning – och ibland kanske hela livet. Men hur kniper man rätt? Och är knipövningar verkligen något alla ska göra?

sca_od7_mgl9247_teaser

Enäggstvillingar och tvåäggstvillingar – vad är skillnaden?

Att vänta två bebisar kanske känns dubbelt så spännande – vilka är de små och kommer de vara en- eller tvåäggstvillingar? Men hur är det, går det att ta reda på innan de föds?

libero_recruitment_2021_20_early-pregnant-woman-in-window_mobile

Psykologiska graviditetssymptom - vad är det?

De fysiska förändringarna av en graviditet känner många till. Mindre pratas det om tankarna som kommer och den psykologiska processen blivande föräldrar går igenom. Att vara gravid och ledsen, ha ångest, fundera på om det är värt att skaffa barn eller inte - alla dessa tankar och förberedelser snurrar ofta i våra huvudet och påverkar oss lika mycket som en växande mage.

libero_tomorrow_project_09_mobile

Flyga och resa som gravid

Att resa när man är gravid brukar ofta funka fint men en växande mage kan såklart göra resan lite extra obekväm och knölig. Därför är det bra att planera ordentligt och skaffa sig koll på säkerheten, som hur bilbältet ska sitta när man är gravid eller hur långt in i graviditeten man egentligen får flyga.

preg13297_mobile

Tips på gravidkläder

Att köpa en helt ny uppsättning av mammakläder kanske inte känns helt lockande, varken för plånbok eller ur klimatsynpunkt. Men mycket i garderoben går faktiskt att använda även under graviditeten – vi tipsar om det och om vilka plagg som faktiskt kan vara bra att lägga lite pengar på.

pain_relief_teaser

Smärtlindring under förlossningen

Att föda barn är ingen picknick utan en upplevelse som, hur man än vrider och vänder på det, kommer att bjuda på smärta. Så att skaffa sig koll på olika typer av smärtlindring och bedövning vid förlossning inför den stora dagen kan vara klokt!

essity7542_mobile

Förlossning och corona - vad gäller?

Vad händer om jag får covid-19 när jag ska föda? Får en förkyld partner vara med på förlossningen och kan viruset smitta till en nyfödd? Här får du veta mer om vad som gäller för den som ska föda barn nu när corona finns. 

doulabild2_mobile

Föda med doula

De har alltid funnits där - kvinnorna med erfarenhet och kunskap som hjälpt till vid förlossningar genom historien. Nutidens doula är ett stöd för hela familjen under förlossningen, och ofta viktig även under graviditeten.

givingbirth_positions_teaser

Förlossningsställningar

Ligga i badkar, sitta på en boll eller stå på alla fyra? Vilken är egentligen den bästa förlossningsställningen?

giving_brith_four_phases_teaser

Förlossningens fyra faser

När är den igång på riktigt? Gör det ont hela tiden? Är man inte klar när bebisen är ute? I de olika förlossningsfaserna arbetar kroppen på olika sätt – här reder vi ut vad som sker, och när.

cesarean1_teaser

Att föda med kejsarsnitt

Ett kejsarsnitt kan antingen vara planerat eller utföras som en akut operation om förlossningen inte riktigt går som planerat. 

190912_libero_nb2_226_mobile

Föda hemma

Intresset för hemmaförlossningar har ökat de senaste åren och på de flesta håll i Sverige är det tillåtet att föda hemma. Men det finns såklart en del saker som är viktiga att veta om man funderar på en hemförlossning.

libero_brand-launch_ultrasound_mobile

Tvillinggraviditet

Att få reda på att man väntar tvillingar brukar komma som en fullständig överraskning. Känslor som glädje, oro, spänning och förvåning kanske hinner passera, innan allt landat.

essity7711_mobile

Är jag gravid? Lista över gravidsymptom

Kan jag känna att jag väntar barn? När kommer första symptomen på en graviditet och vilka tecken ska man hålla utkik efter? Alla är såklart olika, men det finns grejer att hålla utkik efter. Här listar vi vanliga och tidiga tecken på graviditet.

190919_libero_image_428_mobile

Rökning och snusning under graviditeten

Att rökning är skadligt även när man är gravid känner nog de flesta till, inte bara att själv röka utan också när det kommer till passiv rökning. Men visste du att det finns precis lika mycket risker med att snusa under graviditeten?

premature_teaser

För tidigt född - prematur födsel

Ungefär sex procent av barnen som föds i Sverige kommer för tidigt, alltså före vecka 37. De flesta av dessa pyttesmå bebisar utvecklas helt normalt och får inga bestående problem av att de tittade ut för tidigt.

libero_recruitment_2021_13_pregnant-woman-snacking-in-kitchen_mobile

Vitaminer, mineraler och folsyra

D-vitamin, folsyra, järn och kalcium - listan över vitaminer och mineraler som kroppen behöver kan göras lång, framförallt när den ska skapa ett litet barn. Man kommer långt på en varierad kost, men vissa ämnen kan ändå vara svåra att få rätt mängd av. Här benar vi ut vad som är viktigt att veta.

essity7711_zoomed_mobile

Hjälp, jag är gravid!

Positivt graviditetstest i handen, hjärtat skenande och en hissnande känsla i maggropen! Det är början på en lång, spännande, rolig, krävande och fantastisk resa - en resa som förändrar livet. För varje gång ett barn föds, föds också en förälder.

essity6955_mobile

10 tips på bra mat att äta när man är gravid

Det finns kost som är extra bra för gravida, men det här om att äta för två är en gammal myt - oavsett hur bra mat man äter.

Essity6339

Järnbrist hos gravida

Trött? Andfådd? Omkring 20 veckor in i graviditeten? Då är det förmodligen järnbristen som kommit. Med hjälp av järnrik mat, och kanske järntillskott, går det att komma till rätta med.

libero_recruitment_2021_13_pregnant-woman-snacking-in-kitchen_mobile

Äta vego som gravid?

Att vara vegetarian eller vegan och gravid går utmärkt så länge man ser till att få i sig det man själv, och barnet i magen, behöver!

190919_libero_image_394_mobile

Välja namn till barnet

Maja, Ture, Otto, Rita, Amir…att välja namn till sitt barn är spännande, utmanande och ibland nästan omöjligt. Det ska hålla genom åren och tåla slitage från tjatiga föräldrar och bästa vänner. Men känn ingen press… Här kommer några tips som kanske kan hjälpa.

nausea_teaser

Gravid och illamående? 13 tips för att lindra

Omkring hälften av alla gravida känner sig illamående under graviditeten, främst på morgonen. Oftast börjar det efter omkring en månad. Vid ungefär tre månader brukar det gå över. Men ett fåtal mår illa och kräks genom hela graviditeten.

libero_recruitment_2021_6_pregnant-woman-in-bed_mobile

Farliga sjukdomar för gravida

De flesta bakterier och virus som finns kan inte skada barnet i magen och infektioner som är riktigt farliga för gravida är tack och lov sällsynta. Men det finns några undantag som kan vara bra att känna till.

essity6339_mobile

Gravid och orolig för covid-19?

Är jag riskgrupp, kan det vara farligt för barnet och hur ska man tänka som partner? Här har vi samlat viktig information om vad som gäller för den som är gravid och drabbas, eller är orolig att drabbas, av Covid-19.

preg13566_mobile

Läkemedel under graviditeten

Även en gravid kropp kan bli sjuk och ibland så pass att man kan behöva läkemedel. Då kan det vara bra att ha koll på att det finns olika sorters receptfria läkemedel man ska undvika. Här går vi igenom de vanligaste, hur man kan tänka kring medicin generellt som gravid och vad som gäller för naturläkemedel.

first_midwife_teaser

Första besöket hos barnmorskan

Så var plusset på stickan där och barnet i magen ett härligt och pirrigt faktum - nästa steg är att kontakta mödravården (MVC), eller barnmorskemottagningen som det egentligen heter, för hälso- och inskrivningssamtal.

essity5960_mobile

Viktuppgång som gravid

Att bli gravid betyder ju att man kommer gå upp i vikt, det är en del av processen och behövs för att bebisen ska kunna utvecklas. Hur många extra kilon som dyker upp är individuellt - men trots det så kan man undra över vad som är ”normal” viktuppgång som gravid. Dessutom kan allt fokus på vikten skapa obehag, vad gör man då?

libero_recruitment_2021_6_pregnant-woman-in-bed_mobile

Sovställningar gravid - sova på rygg eller mage

Sova på mage, rygg eller sida som gravid? Vad gör man när halva natten går åt till att hitta en skön position? Vi går igenom olika sovställningar och ger våra bästa knep att ta till om en sover dåligt som gravid.

preg13566_mobile

Allt om foglossning (bäckensmärta) under graviditeten

Att ha ont i bäckenet under graviditeten – så kallad foglossning – är vanligt. Det kan vara skönt att veta att även om det känns jobbigt så finns det saker man kan göra för att lindra besvären.

birthstart_teaser

Tecken på att förlossningen är nära

Vilken vecka som helst nu! Men hur vet jag vilka tecken jag ska hålla utkik efter och finns det några säkra tecken på att det är dags att åka in till förlossningen?

libero_recruitment_2021_7_pregnant-couple-in-bed_mobile

Att gå över tiden - allt om hinnsvepning och igångsättning

Känns det som att dagarna efter den beräknade dagen för förlossning släpar sig fram? Trots att fönstren aldrig varit renare och chilliätandet har börjat gå lite väl över styr? Då kan det vara bra att känna till att det är helt normalt att föda allt från två veckor före till två veckor efter dagen man är beräknad. Det är bara cirka fem procent som faktiskt får sitt barn på ”rätt” dag.

libero_recruitment_2021_19_late-pregnant-woman-belly_mobile

Vad händer när vattnet går?

Hoppsan! Vattnet går… I filmerna börjar allt med ett splash och sen kommer värkarna, följt av en bebis en liten stund senare. Men i verkligheten är det inte riktigt så enkelt. Långt från alltid börjar en förlossning med vattenavgång, oftast är det faktiskt tvärtom och värkarna har hållit på en stund när vattnet väl går.

essity7511_mobile

Huden och håret under graviditeten

Bristningar, akne och pigmentförändringar... eller gravidglow och tjockare hår? Både huden och håret kan förändras radikalt under graviditeten – till det sämre eller det bättre.

libero_recruitment_2021_19_late-pregnant-woman-belly_mobile

Fosterrörelser - hur ofta ska barnet röra sig?

Från känslan av små fjärilsvingar som fladdrar lite lätt till regelrätta gymnastiklektioner. Alla barn är olika, och hur de rör sig under sin tid inne i livmodern likaså. Men den som är gravid kommer förr eller senare känna fosterrörelser från den lilla krabaten i magen.

190919_libero_image_428_mobile

Fosterdiagnostik - Ultraljud, KUB och NIPT

Många blivande föräldrar ser fram mot ultraljudsundersökningen. Att få se bebisen i magen kan göra att det känns mer konkret. Det rutinmässiga ultraljudet är den vanligaste delen av fosterdiagnostik som de allra flesta gör, men ibland kan det finnas anledningar att göra extra undersökningar för att se eventuella avvikelser hos fostret och att det växer som det ska.

_i2a4003_mobile

Att få syskon – tips mot svartsjuka

Du ska bli förälder igen – stort grattis! Den här gången är ni fler som väntar barn, men det är inte givet att alla i familjen tycker det är lika kul. Här får du tips om hur du kan förbereda barnet på ett syskon.

birthfear_teaser

Förlossningsrädsla

Att vara nervös och känna viss oro inför förlossningen är vanligt och en del av den egna förberedelsen. Men för en del blir det så jobbigt att det påverkar hela graviditeten eller viljan att ens skaffa barn. 

libero_recruitment_2021_2_pregnant-woman-with-pain_mobile

Förvärkar, förlossningsvärkar och eftervärkar

Under graviditeten får man bekanta sig med värkar av olika slag. Förvärkar och förlossningsvärkar - men vad är det egentligen för skillnad på dem? Här får du koll på vad som är vad och hur förvärkar och förlossningsvärkar känns.

libero_recruitment_2021_1_pregnant-woman-with-iphone_mobile

Gravid med sammandragningar

Att få sammandragningar som gravid är helt normalt, men vad är sammandragningar egentligen, hur tidigt kan de komma och vad gör man om de gör ont? Vi går igenom de vanligaste funderingarna kring sammandragningar.

pregnant_sick_teaser

Urinvägsinfektion som gravid

Urinvägsinfektion, också kallad UVI, är en ganska vanlig åkomma hos både barn och vuxna. Men gravida har lite större risk att drabbas och ja, det kan faktiskt bli farligt för både den som bär barnet och för bebisen i magen om det inte behandlas.

libero_recruitment_2021_1_pregnant-woman-with-iphone_mobile

Graviditetspenning och sjukskrivning under graviditeten

Hur fungerar det med graviditetspenning? Vad har man för rättigheter gentemot sin arbetsgivare när man är gravid och hur är det om man måste sjukskriva sig? Här reder vi ut vad som gäller när det kommer till arbetsliv och graviditet.

libero_recruitment_2021_4_pregnant-couple-in-sofa_mobile

Lust och sex under graviditeten

Plötsligt superpepp på att ligga, eller bara avmätt inför tanken? Sexlusten under graviditeten kan spreta åt olika håll - både för den som är gravid och en eventuell partner. Det är helt enkelt olika hur man reagerar på alla förändringar som sker både i kroppen och bland alla känslor.

bloodgroups_teaser

Blodgrupper hos gravida och barn

Vilken blodgrupp fostret kommer få är ärftligt och bestäms av de biologiska föräldrarnas blodgrupper. Men det är inte så lätt som att barnet ärver dem rakt av - utan blodgrupper är komplexa och det händer då och då att bebisen inte har samma som sina föräldrar. Ibland kan det ställa till det, om den som är gravid är Rh-negativ.

headache_teaser

Huvudvärk när man är gravid

Huvudet bultar och migränen är på väg att bryta ut, helst vill man lägga sig i ett mörk rum och stänga ute världen i väntan på att huvudvärken skall ge med sig. Vad är det som gör att man får ont i huvudet som gravid? Och går det att motarbeta och förbygga huvudvärken?

essity7355_mobile

Havandeskapsförgiftning (preeklampsi) - symptom och behandling

Havandeskapsförgiftning är när den som är gravid får för högt blodtryck. Förutom det höga blodtrycket så är det vanligaste tecknet på preeklampsi, som det också kallas, att det dyker upp protein i urinen.

Bugaboo-mobile

Köpa barnvagn - tips och råd

Syskonvagn, duovagn, sittvagn, tvillingvagn, sulkyvagn… Att botanisera bland barnvagnar är minst sagt som att stiga in i en djungel. Men lugn, vi hjälper till och reder ut allt om barnvagnar - vad de olika modellerna betyder och vad som är bra att tänka på inför köpet.

libero_brand-launch_ultrasound-close_mobile

Graviditetsdiabetes - vanliga symptom

Orolig för dina blodsockervärden? När man bär ett barn vill kroppen ha allt mer insulin, vilket kan leda till att den som är gravid kan få en speciell typ av diabetes, graviditetsdiabetes. Men oroa dig inte - barnmorskan håller koll.

givingbirth_2_teaser

Vad händer på förlossningen och BB?

Nu är bebisen på väg! Hugg tag i väskorna och styr kosan mot sjukhuset. Efter alla månader av väntan är det äntligen dags.

birthsupport_teaser

Så blir du ett bra förlossningsstöd

Hur ont gör det? Hur lång tid tar det? Och vad förväntas du att göra? Frågorna inför en förlossning är ofta många, också för den som ska stå bredvid.

food_to_avoid_teaser

Vilken mat ska man undvika som gravid?

Vad får man inte äta som gravid, hur var det med kaffe och vad är listeria? Här kan du läsa om kost för gravida, och framförallt vad man inte ska äta när man väntar barn.

libero_recruitment_2021_13_pregnant-woman-snacking-in-kitchen_mobile

Äta fisk som gravid?

I fisk och skaldjur finns det massor av näringsämnen som barnet i magen och den som är gravid behöver. De innehåller bland annat viktiga fettsyror som är avgörande för utvecklingen av barnets hjärna. Men vissa fiskar kan innehålla miljögifter, så det gäller att välja med omsorg.

essity7711_mobile

Graviditet och alkohol

Man vet att alkohol kan ge skador på barnet i magen, det finns det gott om forskning som visar. Men vad gäller för ”alkoholfria” drycker och alkohol i mat? Eller om man druckit innan man visste att man är gravid? Det reder vi ut här.

essity6955_mobile

Gravid med halsbränna? - tips som hjälper

Halsbränna kan bli ett besvärande problem när barnet växer och tar allt mer plats i magen. Det kan vara lite jobbigt, även om det inte är farligt, så här kommer några lindrande tips.

libero_brand-launch_ultrasound_mobile

När barnet ligger i sätesbjudning

Sätesbjudning, alltså att bebisen har vänt den lilla rumpan nedåt när det närmar sig förlossning, är ovanligt. Ungefär 3 % av alla barn lägger sig så, ofta blir man erbjuden ett vändningsförsök för att se om man kan få barnet att byta håll.