Blöjtårta_artikel_

Blöjtårta DIY – Så här gör du en blöjtårta

Den perfekta presenten för en babyshower, men vad behöver man för att göra en blöjtårta? Och framförallt hur gör man? Här lär du dig skapa en fin blöjtårta!

Letar du efter ett bra sätt att välkomna en liten till världen? Låt oss slå ett slag för blöjtårtan - som precis som det låter mest består av blöjor som rullats ihop och satts ihop till en stor tårta. En gåva som utan tvekan kommer uppskattas.

Det här behöver du till en blöjtårta

Det kanske kan se avancerat ut, men att göra en blöjtårta själv är egentligen ganska enkelt. Innan du sätter igång behöver du ha en del grejer hemma:

 • Blöjor – räkna med runt 100 stycken, men det beror på hur stor tårtan ska bli.
 • Gummiband att fästa runt varje blöjrulle.
 • En stabil grund att ställa tårtan på som exempelvis en bricka.
 • Tomma rullar från toapapper.
 • Snöre och sax.
 • Dekorativa satinband att knyta runt varje våning.
 • Extra pynt eller överraskning om man vill. Det kan vara i form av babysaker som nappar, babyvård och annat som en nyfödd kan behöva. Eller varför inte en chokladkaka till trött förälder och en liten leksak till eventuellt syskon?
 • Cellofan – om du vill slå in tårtan.

Så gör du en blöjtårta

När du har allt du behöver till blöjtårtan är det bara att sätta igång med själva skapandet. Först är det ju klokt att tänka på hur tårtan ska se ut - ska det exempelvis var något tema eller färgtoner som den blivande föräldern gillar? Och vilken form ska den ha? När du spikat de bitarna så gör du såhär:

 1. Förbered blöjorna genom att rulla ihop dem, en och en, till små rullar och fäst med ett gummiband runt varje. De små runda rullarna kommer vara byggstenarna för tårtan. Du kan variera blöjstorlekar för att få lager i olika höjd.
 2. Baslagret på tårtan börjar du med genom att ställa en toarulle (eller varför inte en flaska babyolja) i botten. Sen ställer du de små blöjrullarna tätt ihop på kartongen eller brickan och fäster ihop med ett snöre.
 3. Skapa fler lager med resten av blöjorna, börja med en tomrulle i mitten, tills du har den form och höjd du är ute efter. Vill du kan du gömma lite små presenter i lagren.
 4. Ta fram satinbanden och börja dekorera, knyt runt varje lager så de döljer snöret och de små gummibanden. Beroende på hur du vill att tårtan ska se ut så smyckar du tårtan med det du vill ge bort; nappar, babyvård eller annat som kan vara bra att ha den första tiden med en liten skrutt.
 5. Dekorera toppen av blöjtårtan, kanske med en grattis-skylt eller mysigt mjuk nalle.
 6. Om du vill så avslutar du med att slå in skapelsen i cellofan.

Hur många blöjor behövs till en blöjtårta?

Till en blöjtårta kan du behöva någonstans runt 100 blöjor, men det beror på hur stor tårtan ska vara. En större pjäs kräver såklart fler blöjor än en mindre ”bakelse”. Men räkna med någonstans mellan 4-6 blöjpaket, och det som inte går åt kan du ge som en bonuspresent till den blivande föräldern. Vi kan garantera att det kommer uppskattas. Ett tips är också att bygga tårtan med lite olika storlekar på blöjorna, några till när bebisen är nyfödd och något att växa i. En blöjtårta med olika storlekar kan också ge en rolig effekt och en annorlunda form på blöjtårta eftersom du då får lite olika höjder att jobba med.

Tips till dig som vill göra en annorlunda blöjtårta

Det finns massor av knep att testa om du är sugen på att skapa en annorlunda blöjtårta. Ett sätt kan vara att utgå från olika teman eller årstider, som en påsk- eller julpyntad blöjtårta om det är säsong för det. Tänk kreativt när det kommer till utsmyckningen – vad som helst som du tror att den blivande föräldern behöver, till sig själv eller bebisen. Kanske små gulliga bebiskläder? Även formen går att utmana, du behöver inte bygga den klassiska tårtan utan kan forma blöjorna som ett slott, en bil eller varför inte ge bort en blöjbukett? Bara fantasin sätter gränser här.

Dela artikel