App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

Graviditetskalender

Gravid vecka för vecka

Vecka 1

Din mage

Ännu ingenting

Bara en önskedröm.

Mamma

Första dagen av senaste menstruationen

Första dagen på senaste menstruationen. Det låter kanske lite underligt, men trots mensen är det faktiskt graviditetens första vecka. Därför används den första dagen av den senaste menstruation till att beräkna ett förväntat datum för när barnet kommer till världen.


Vecka 2

Din mage

Bara tystnad

Men snart kommer de mest fantastiska saker att hända. När som helst.

Mamma

Precis efter ägglossning

När en flicka kommer i puberteten finns bara 40 000 av de ursprungliga två miljoner äggen kvar. Och endast 400 av dessa, i regel ett per månad, utvecklas fullt ut.  Precis före ägglossningen håller åtskilliga ägg på att mogna i äggstockarna och snart spricker den mest mogna äggblåsan och ägget vandrar ut i äggledaren. Det tar en sädescell mellan 30 minuter och 48 timmar att nå fram till ägget. Under loppet av de närmaste två dagarna blir du kanske med barn.


Vecka 3

Din mage

Början

Nu har det börjat. En sädescell har nått fram till ägget. I det ögonblick då sädescellen trängde in i ägget blev det bestämt om barnet blir en pojke eller en flicka. Tolv timmar efter befruktningen är det två celler, efter ytterligare tolv timmar är det fyra och så vidare var tolfte timme. I slutet av den första veckan, på graviditetens sjätte eller sjunde dag, når en klunga celler i samma storlek som ett knappnålshuvud fram till livmodern och sätter sig fast i livmoderväggen – som regel i den översta delen, som betraktas som det bästa stället. Nu skickas kemiska signaler till hypofysen om att mamman är gravid och att den kan ställa in ägglossningscykeln tills vidare – inga fler menstruationer framöver.

Mamma

Gravid eller inte?

En del säger att de visste att de var gravida i det ögonblick sädescellen nådde ägget. Men om mamman trots dramat som äger rum i kroppen inte har en aning förrän graviditetstestet visar positivt, så är det som för de flesta andra. Det beror på att de kraftiga hormonella förändringar som äger rum under den första trimestern, och som leder till förändrat beteende och nya känslor, börjar först tre till fem dagar efter befruktningen. Det finns emellertid några tidiga tecken på graviditet, som går att hålla utkik efter: metallsmak i munnen, ökad törst, illamående, trötthet, förändringar och ömhet i brösten mm. Om du har försökt bli gravid blir det en veckas nervös väntan innan ett graviditetstest kan bekräfta om det lyckats. Om du inte har försökt ... ja, då kryper det nog ändå lite i fingrarna av samma anledning.


Vecka 4

Din mage

Inne i livmodern

Cellerna är inte längre bara celler – nu kallas det för embryo (och det gör det ända fram till vecka 10). Men vi kallar det för barnet. Barnet är nu täckt av ett skyddande membran och har grävt sig in i livmoderns slemhinna, så att blodet kan leverera näring till cellerna från en moderkaka (placenta) som bildas efterhand. Det är så litet (0,5 mm), men de första nervcellerna håller redan på att bildas.  Det går nu att se konturerna till den grundläggande strukturen av det som senare ska bli matsmältningssystem, blodkärl och lungor.

Mamma

Första trimestern

Av (cirka) 500 miljoner sädesceller klarade omkring 50 000 resan upp genom äggledarna, där de mötte ägget. Den snabbaste och starkaste sädescellen vann kapplöpningen – och ni blev med barn. Grattis! Det kan råda viss osäkerhet om man verkligen är gravid. Det kan vara svårt att tro på, särskilt om mamman mår som vanligt ...  Å andra sidan förändrar ett positivt graviditetstest allt. Nya tankar dyker upp: Vad betyder det för oss? Vilken betydelse får det för vårt liv? Ingen panik. Alltsammans löser sig på vägen – man har 40 veckor på sig att vänja sig vid tanken, planera och förbereda. Se det så här: Välkommen till livets mest fantastiska resa.


Vecka 5

Din mage

Början till hjärtat

Se på barnet – även om det bara är 4 mm så har det redan konturerna av en kropp med ett huvud. Redan den här veckan bildas början till det som senare blir hjärtat – en liten klump fett. Omkring 22 till 23 dagar efter befruktningen börjar barnets hjärta att slå. I den veckan kan hjärtslagen uppfattas med hjälp av ultraljud. Förutom hjärtat och blodomloppet börjar också det centrala nervsystemet (hjärna och ryggmärg), muskler och skelett att ta form. Hjärnan delas upp i två halvor och mellan ryggkotorna i ryggraden växer nervknippen fram ur ryggmärgen för att sedan förgrena sig genom hela kroppen. Barnet är fäst vid livmodern med en tunn stjälk. I takt med att barnet växer utvecklas stjälken på samma sätt som en såpbubbla som blåses upp – den sväller upp inifrån och blir avlång.

Mamma

Redan tillräckligt med hormoner

Mamman producerar redan nu hormoner så att det räcker till hela graviditeten och de här hormonerna – varje graviditets okrönta hjältinna – påverkar en på olika sätt. Förutom tröttheten och illamåendet kan man också känna sig uppblåst, ha ömma bröst, bli besatt av mat och känna sig kissnödig hela tiden. Men det är bara de fysiska verkningarna – mamman kan pendla mellan att känna sig allt från upprymd, känslosam och glad till bekymrad och smågalen. Det är helt normalt – och orden "det är helt normalt" kommer återkomma många gånger framöver, tillsammans med: bara lugn, det är övergående, det går över. Det är dags att börja fundera på några livsstilsförändringar, för det lilla barnet är känsligt. Det handlar om stress (mindre), mat (sundare), kaffe (mindre), alkohol (ingen), fisk (ofta) och vila (mer) – mamman håller faktiskt på att bygga ett barn. Det växer ett barn där inuti!


Vecka 6

Din mage

100 000 nervceller i minuten

Under loppet av den här veckan tredubblar barnet sin storlek. Huvudet syns nu ännu tydligare och hjärnan växer snabbt för att fylla ut det växande huvudet. Varje minut bildas cirka 100 000 nervceller. Man kan också se början till ögonen, konturen av öronen, en bula som senare blir munnen och kanske tecken på en näsa. Utvecklingen är intensiv. Matsmältnings- och andningsorganen utvecklas hela tiden.

Mamma

Har tröttheten slagit till?

Räkna med trötthet – det är ett tecken på att ämnesomsättningen anpassar sig efter graviditeten. Dessutom har produktionen av östrogen och progesteron – hormoner, som är viktiga för graviditeten – börjat stiga. I synnerhet progesteron kan få en att känna sig en smula sömnig. Det är som regel ingen idé att göra något åt trötthetskänslorna – man ska bara sova lite mer än vanligt. Men häng inte läpp utan tänk på att det bara är tillfälligt. Man får försöka vila när möjligheten finns och det är inget att förebrå sig för. Det går snart över – bara ta det med ro.


Vecka 7

Din mage

Hjärnan kopplas in

Barnet växer otroligt mycket i den här veckan – 1 mm om dagen! Under loppet av dessa sju dagar kommer barnet att mer än fördubbla sin längd. Det lilla hjärtat slår och pumpar ut blod i all vävnad. Det är redan full aktivitet i de celler som hjärnan kommer att bestå av. De olika delarna av den primitiva hjärnan tar alla på sig sin speciella funktion. Barnets hjärna blir alltså mer och mer komplex och det är redan aktivitet här – det uppstår hela tiden nya förbindelser mellan nervcellerna. Och så kan barnet redan röra på sig. Barnets ansikte tar form. Ögonen börjar att utvecklas, linserna bildas och även färgen på iris kan vara synlig. Navelsträngen är fullt utvecklad (efter omkring 40 veckor kommer den att vara cirka 55 cm lång och 1-2 cm tjock). Den förser barnet med syre och näring och avlägsnar avfallsämnen. Tarmarna bildas inne i navelsträngen, eftersom det ännu inte finns plats i barnets mage.

Mamma

Morgonillamående

För vissa kvinnor är illamående – med eller utan kräkningar – ett av de första symptomen på graviditet. Det kallas ofta "morgonillamående" (vilket kan verka lite märkligt om man mår illa hela dagen). Det är väldigt vanligt – 7 av 10 kvinnor mår illa i början av sin graviditet. Den främsta orsaken till det här obehagliga tillståndet är de stora hormonella förändringar som äger rum i kroppen. En annan orsak är att hormonerna hela tiden transporteras runt i kroppen, eftersom moderkakan ännu inte har tagit över produktionen. Och så lite fler goda nyheter – relativt sett – om man ska drabbas av illamående visar det sig före vecka 12. Så håll tummarna om illamåendet inte infunnit sig! Ibland kan illamåendet överskugga glädjen över att vänta barn. Det går alldeles säkert över eller minskar allt eftersom.


Vecka 8

Din mage

Hjärtat tar form

Hjärtat har nu fått rätt form och slår cirka 150 slag i minuten, vilket är dubbelt så mycket som en vuxens hjärtfrekvens. Det är nödvändigt för barnets tillväxt och utveckling och för transporten av närings- och avfallsämnen.  Funktionen och cirkulationen är nu snart helt utvecklade. Ansiktsdragen börjar att visa sig. Nästippen kan anas! Ögonen sitter fortfarande så långt ifrån varandra att det ser ut som om de sitter på sidan av huvudet. Ögonlocken börjar att bildas. Och öronen utvecklas både in- och utvändigt. Nu börjar sinnesorganen komma på plats på allvar. Händerna är paddelformade och man kan precis ana var fingrarna kommer att utveckla sig – och en fot med tår. Nervsystemet är nu sammanbundet, handleder och armbågar kan böjas, så barnet rör redan på sig! Men det dröjer många veckor innan det märks. Barnets primära inre organ med grundläggande funktioner är nu på plats.

Mamma

Humörsvängningar?

Det är helt normalt och beror på den hormonella förändringen i mammans kropp. Dessutom har man rätt att vara på dåligt humör när man kanske hela tiden känner sig trött. Inga tvivel om det. Fortsätt gärna motionera regelbundet även under graviditeten om vanan finns sen innan. Men lyssna på kroppen och gör det som känns bäst. Mellan vecka 8 och 12 är det ofta dags för ett inskrivningssamtal på en mödravårdcentral (MVC) eller en barnmorskemottagning. Där får ni träffa en barnmorska och allmänläkare eller gynekolog. Kom ihåg att man kan berätta och fråga om allt – det finns inga dumma frågor. Skriv gärna ner de frågor som finns har så ni kommer ihåg att fråga barnmorskan. Före graviditeten var livmodern lika stor som en knytnäve – efter sex veckor är den i samma storlek som en apelsin. Det känns som kramper eller kanske snarare som smärtor i underlivet eller i sidorna, lite som mensvärk. Det är inget att bekymra sig för, men om kramperna eller sammandragningarna åtföljs av blödningar ska man ringa till sin barnmorska på mödravården eller till sjukhuset.


Vecka 9

Din mage

Stor som en rosenknopp

Barnets form blir nu alltmer lik en människas och mindre hoprullad och halsen är nu synlig. Det ser mer och mer ut som en liten människa och på näsan kan man se pyttesmå hål, som kommer att utvecklas till näsborrar. Huvudet är nästan hälften så stort som kroppen och barnet rätar ut sig allt mer. Nervsystemet, och i synnerhet hjärncellerna, utvecklas och mognar. Armar och händer växer snabbare än ben och fötter. Barnet rör nu på armbågar och leder, eftersom musklerna har börjat bildas. I det ögonblick då ägg och sädescell möttes avgjordes om barnet skulle bli en pojke eller flicka och nu börjar testiklar eller äggstockar att bildas.

Mamma

Hormonerna går i taket

I den här veckan når HCG-nivån (graviditetshormonerna) nya höjder – men det betyder också att den snart sjunker igen! Mamman riskerar att gå en tuff vecka till mötes – illamående och humörsvängningar för hela slanten. Känner mamman sig varm och svimfärdig av och till? Det beror på att stora mängder blod nu ska förse moderkakan med näring. Därför börjar mängden blod i kroppen att stiga och det fortsätter under hela graviditeten. Det kan påverka ens blodvärde så att det sjunker en aning. Därför är det viktigt att äta mat som innehåller mycket järn. Extra tillskott av järn blir ofta aktuellt.  Sammantaget innebär det att det inte är onormalt att man ibland känner dig lite svag. Det hjälper att äta sunt, vila och dricka vatten.


Vecka 10

Din mage

Risken för missfall minskar (för varje dag)

Det har gått 56 dagar sedan befruktningen. Nu har alla inre organ som njurar, lungor, könsorgan, mage och tarmar bildats och börjat samarbeta, men de är fortfarande inte färdigutvecklade. Hjärtat är fullt utvecklat och slår rytmiskt. Många av hjärnans och nervsystemets funktioner är nu helt utvecklade. Barnet utsöndrar redan en liten mängd urin, som blir en del av fostervattnet. Huden mellan fingrar och tår försvinner (man kan ana antydan till leder och naglar) och man kan se barnets skuldror, armbågar, höfter och knän. I den här veckan börjar sköldkörteln att producera hormon. Och nu kan barnet få hicka för första gången. I munnen bildas anlagen till barnets första mjölktänder. Smaklökarna och innerörat är på plats (men barnet kan inte höra ännu). Man kan säga att skissen är klar och att de närmaste 30 veckorna går ut på att förbättra och framkalla hela bilden. Om man kunde röra vid barnet skulle hen kunna känna det nu.

Mamma

Den inre glöden

Barnet flyter runt i fostervattnet – temperaturen är perfekt. Alla organ är på plats, så nu ska han eller hon bara utvecklas färdigt. Är det inte helt fantastiskt? Och mamman glöder! För den vilda hormonbergochdalbana har också en positiv effekt: Den inre glöden!  Hormonerna påverkar mammans hud. Den ökade blodmängden får hyn att rodna och se frisk ut. Vissa kvinnor känner sig uppsvällda, byxorna stramar kanske, magen arbetar långsammare än någonsin, vilket ger en del gravida förstoppning och/eller luft i magen. Då är det väl bara rättvist att man åtminstone har en inre glöd. Att tänka på för mamman: sov, ät och koppla av. Det är ett bra sätt att hantera denna och andra tuffa veckor.


Vecka 11

Din mage

Nu när allting är på plats börjar den snabba tillväxten i vecka 11!

Barnets längd från hjässa till hälar fördubblas under loppet av de närmaste tre veckorna. Fram till vecka 20 av din graviditet ökar barnets vikt 30 gånger. Vid slutet av den här veckan är fostrets huvud och kropp ungefär lika långa. Barnet kan öppna munnen och tungan är fullt utvecklad. Levern upptar en stor del av platsen i bukhålan.  Barnets testiklar eller äggstockar har bildats och man kan se de yttre könsorganen. Han eller hon går också in i en mer aktiv fas. Det finns massor av plats och massor av fostervatten att flyta och sträcka ut sig i.

Mamma

Första trimestern är snart över

Medan barnet har genomgått stora förändringar har det hittills gått lite långsammare för mamman. Men nu väntar tio veckors snabb tillväxt! Mamman är snart framme vid slutet av den första trimestern – livmodern växer i takt med fostret. Den är nästan stor nog för att fylla bäckenet. En del befinner sig fortfarande på det stadium då graviditeten inte syns tydligt för omvärlden. Det kan vara frustrerande! Man ser deras blickar – vänner och kollegor som inte vågar fråga. Kanske är man glad att de inte frågar! Det är en ganska personlig sak vem man vill säga det till – och när. Var uppmärksam på kost och rörelse – om man inte brukar motionera regelbundet kan man testa att ta promenader eller simma. För övrigt förbränner man kalorier för högtryck nu – upp till 25 procent snabbare än innan graviditeten. Ett gott råd i den här veckan är att dricka massor av vatten – man behöver det för att tillverka både blod och fostervatten.


Vecka 12

Din mage

Nu finns det ögonlock!

Huvudet växer stadigt och detsamma gör de yttre delarna av öron och ögon. Hjärnan genomgår en period med mycket viktiga förändringar.  Anlagen till de blivande tänderna är nu på väg. Nu kan barnet svälja. Tarmarna börjar långsamt röra sig in i bukhålan, efterhand som det blir mer och mer plats för dem.

Mamma

Hallå, nya bröst!

Vid slutet av den här veckan kommer moderkakan och barnet att producera mer progesteron och östrogen än en själv och ens äggstockar. Det kan betyda att man känner sig bättre om man har mått illa tidigare. Eller också finns det åtminstone hopp om att man kommer att må bättre under loppet av de närmaste veckorna. Livmodern fyller hela bäckenet och pressar sig nu upp i bukhålan. Börjar kläderna kännas trånga? Med en säkerhetsnål får man extra plats i byxlinningen – eller byt till leggings. När man andas in drar man in 40 till 50 procent mer luft än normalt. Mammans bröstkorg har utvidgats, vilket förklarar varför de vanliga bh:arna inte riktigt passar längre. Och så är det de nya brösten! De har alldeles säkert vuxit och bröstvårtor och området runt om bröstvårtorna har blivit lite mörkare. Ens bröst kan också kännas ömma och särskilt bröstvårtorna är mer känsliga.


Vecka 13

Din mage

Allting har bildats och kan ses

Ute ur riskzonen! Nu är alla barnets organ, skelettdelar, nerver och muskler bildade, så nu handlar det bara om att de ska utvecklas klart och börja fungera tillsammans. Och det är precis det som sker nu – barnet har fullt upp med att röra sig och utveckla muskler och leder. Alla skelettdelar består fortfarande bara av brosk, men de blir långsamt till skelett – brosket hårdnar och blir till ben. Även om barnet inte kan svettas inne i livmodern är dess svettkörtlar redan fullt utvecklade. Barnet rör sitt bröst som om det andas – det övar sig faktiskt och kommer att fortsätta med det ända fram till födseln.

Mamma

In i andra trimestern!

Förhoppningsvis mår mamman bättre och känner sig mindre trött – den andra trimestern upplevs ofta som lugnare än den första trimestern. Men om det finns smaker och lukter som man inte står ut med kommer det förmodligen att kvarstå. Även om hormonerna slår sig till ro och moderkakan tar över mer och mer av hormonproduktionen, är det inte ovanligt att man känner sig sårbar, ledsen och/eller nedstämd. Det sker en hel massa i kroppen. Dessutom har rädslan för missfall kanske också försvunnit lite. I den här veckan är den avgörande delen av barnets utveckling avklarad. Har tiden kommit för specifika sug? Det är faktiskt ett mysterium varför vissa kvinnor blir sugna på bestämda typer av mat. Kanske är det de hormonella och känslomässiga förändringarna som sätter igång det. Eller kanske är det en kvarleva från svunna tider då vi inte åt en lika varierad kost. Suget varierar mycket – många nämner choklad och liknande, andra citrusfrukter och juice. Suget kan vara både bra och dåligt – det beror helt på vad det är man har lust att äta hela tiden. Om man för övrigt äter rimligt varierad kost – mycket grönsaker, proteiner, kalcium och vitaminer – kan man lugnt unna sig det som man bara måste ha!


Vecka 14

Din mage

En smula hår på huvudet

Barnets muskler växer, de blir starkare, och det betyder att det kan hålla upp och vrida på huvudet och att dess rörelser blir mer märkbara. Händerna kan gripa och fötterna kan sparka kortvarigt. Barnets ben är nu längre än armarna. Det lilla ansiktet blir mer och mer likt en människas och de individuella dragen, likheter med dig eller din partner, blir hela tiden mer tydliga. Barnet kan till och med ha en smula hår på huvudet. Nu är det dags för myelinproduktionen att komma igång. Myelin är det ämne som fungerar som isolering (myelinskida) runt nerverna, som skickar kommunikation genom hjärnan. Den här produktionen fortsätter under de första åren av barnets liv.

Mamma

Magen växer

Mammans kläder har säkert börjat strama och det kan vara dags att köpa lite nya. Och det Mängden fostervatten som barnet flyter runt i ökar nu dramatiskt och det får magen att växa. En del kan få en mörk rand nedför magen. Den kallas linea nigra och vissa kvinnor får den ungefär vid den här tiden. I de flesta fall bleknar den och försvinner efter att barnet har fötts. Håret håller på att återhämta sig efter den slitsamma första delen av graviditeten och är nu blankare och fylligare än någonsin. Om man fortfarande är trött ska man se till att få i sig tillräckligt med järn.  Prata med barnmorskan som kan ta ett järnvärde. Och tänk på att en graviditet är en fullkomligt legitim ursäkt för att tacka nej till sådant man inte orkar. Det är fantastiskt. Och ganska praktiskt.


Vecka 15

Din mage

En första antydan till ögonbryn

Se på ansiktet – ögonen fortsätter att röra sig mot ansiktets framsida, men de är inte riktigt på plats ännu. Nu kan du se ögonbrynen. Om barnet har en tendens till mörkt hår kommer det att börja producera mörka pigment. Vid slutet av den här veckan kan barnet knyta handen. Lillhjärnan och ryggmärgen har nu bildats. Huden är tunn och du kan faktiskt se blodkärlen genom den.

Mamma

Ny garderob för mamma

Nu börjar det tryta i garderoben och det kan kännas som att inga kläder passar. För midjan existerar helt enkelt inte längre! Nu har mamman en liten bula under naveln. Eftersom livmodern växer uppåt och utåt har behovet av att konstant hitta en toalett förmodligen blivit lite mindre. För att kunna klara av den ökade blodmängden och barnets syrebehov har mammans hjärta ökat sin kapacitet med 20 procent. Det kan ibland leda till hjärtklappning. Det är inget som man behöver vara orolig för.


Vecka 16

Din mage

Massor av plats att breda ut sig

Barnet kan ligga i en handflata – fötterna är två cm långa och huvudets diameter är cirka tre cm. Han eller hon rynkar ögonbrynen, suger på tummen och sväljer vatten, vilket kan ge hicka – men det märker du först senare. Barnets hår har börjat växa. Det finns ögonbryn och helt synliga naglar. Fint, färglöst hår, så kallat lanugohår, börjar nu att täcka kroppen. Man tror att syftet med detta är att skydda det hudfett som bildas under de kommande fyra veckorna. Det är ett fett ämne som täcker barnets tunna hud. Lanugohåren försvinner först i slutet av graviditeten. Just nu är det skönt att vara barn. Det finns massor av plats till att sparka och röra sig.

Mamma

Den första sparken

Om det är andra barnet har nog sparkarna börjat redan. Många kvinnor beskriver känslan som ”luftbubblor” eller ”oro”. Det är ofta något som kan märkas i ett par dagar eller mer utan att man vet vad det var. En del känner de här bubblorna först om några veckor. Man börjar som regel att kunna märka fosterrörelser mellan vecka 16 och 20. En del barn är mer aktiva än andra. De har redan fått en personlighet. Det börjar bli obekvämt att ligga på rygg och ska därför undvikas. I den här ställningen trycker barnet mot kroppspulsådern och försämrar blodflödet genom mammans kropp. Det är därför det kan kännas som om man håller på att svimma.


Vecka 17

Din mage

Barnet kan gäspa

Barnets kropp är tunn, armar och ben är magra och det mesta av skelettet består i allt högre grad av brosk, som är mjukt och flexibelt. Lanugohåren ligger som fingeravtrycksliknande virvlar över hela kroppen och huden är fortfarande genomskinlig och saknar underhudsfett. Barnets ögon täcks av ögonlock och öppnar sig först omkring vecka 27. Hen är uppmärksam på sin omgivning och reagerar på det som händer. Kanske kommer det märkas att barnet reagerar på ljud.  De yttre könsorganen avslöjar nu om det är en pojke eller flicka.  Från och med den här veckan väger barnet mer än moderkakan.

Mamma

Andra trimesterns stora överraskning!

Mammans hjärta pumpar nu runt 20 procent mer blod, men det är inget att bekymra sig om. Den ökade blodmängden får kroppens slemhinnor att svullna. Det betyder att man kan få lite mer flytningar än normalt och att man kan bli täppt i näsan. Det finns slemhinnor i slidan och just nu är de fyllda med mer blod än någonsin. Om sexlusten – som förmodligen överskuggades av trötthet och illamående under den första trimestern – börjar att komma tillbaka i takt med att man mår bättre, kan man se fram emot riktigt bra sex.   Många kvinnor berättar att de aldrig har upplevt bättre sex än under den andra trimestern!


Vecka 18

Din mage

Öronen kommer på plats

Ansiktsmusklerna har utvecklats tillräckligt för att kunna forma en massa ansiktsuttryck, så kanske grimaserar barnet åt dig ... även om det inte är medvetet. Ännu. Barnet utvecklas och växer stadigt, men nu sker tillväxten lite långsammare. Barnets öron har nått fram till sin slutgiltiga placering och sticker nu ut från huvudet. Ögonen har rört sig längre mot ansiktets framsida. Ögonen har ögonbryn och en antydan till ögonfransar. Näthinnorna reagerar på ljus genom de slutna ögonlocken.

Mamma

Nu erbjuds ett så kallat rutinultraljud, då man kontrollerar hela barnet

Många säger att det är en fantastisk upplevelse att se sitt barn för (kanske) första gången. För pappan eller den partner som inte själv är gravid är det som regel första gången han eller hon verkligen förstår eller tror på att det verkligen är ett barn på väg. Under ultraljudsunder-sökningen känns allting plötsligt så verkligt. Verkligen verkligt. Ultraljudsundersökningen är naturligtvis frivillig.


Vecka 19

Din mage

Livet i livmodern

Barnets hörsel utvecklas mellan vecka 15 och 20. Även om livet i livmodern är stillsamt är det inte ljudlöst och det kan barnet nu få glädje av. Barnet hör mammans blod strömma och det hör hjärtslag. Det hör när tarmar bubbla och när man nyser, hostar, rapar eller skrattar.  Barnet blir på ett tidigt stadium medvetet om mammans röst. De nervceller i hjärnan som har med smak, känsel, lukt, syn och hörsel att göra blir mer specialiserade och skapar mer komplexa förbindelser. Ett lager fett, som mest liknar deg, skyddar den växande huden mot fostervattnet. Det kallas fosterfett och sitter fast i lanugohåren.

Mamma

Pigmentfläckar

Många gravida får små blå märken i ansiktet och på skuldrorna och armarna på grund av brustna blodkärl. En del har också väldigt röda handflator. De pigmentfläckar som kan dyka upp i ansiktet och på andra ställen på kroppen är mer iögonfallande. Fläckarna försvinner normalt efter förlossningen, men man ska såklart vara försiktig ute i solen. Använd kräm med hög solskyddsfaktor för att undvika brännskador, för då kan pigmentfläckarna bli permanenta.


Vecka 20

Din mage

Ett steg närmare fingeravtryck

Barnets hud blir tjockare. Den börjar utveckla flera lager. Ett av lagren innehåller ytmönster till fingertoppar, handflator och fotsulor. De här mönstren, våra fingeravtryck, är genetiskt förutbestämda. Hjärnan genomgår en intensiv utveckling. Barnet behöver flera hundra miljoner nervceller för att kunna använda sina muskler. Utvecklingen av nervbanorna innebär att det redan nu kan röra sig medvetet och koordinera sina rörelser, t.ex. suga på tummen och dricka fostervatten. Huvudets diameter är ca 43 mm.

Mamma

Grattis – Nu är halva graviditeten avklarad!

Livmodern befinner sig säkert tätt intill naveln. Har tröttheten kommit tillbaka? Efter några veckors välbefinnande känner många kvinnor att tröttheten återvänder. Det beror på att man har ökat vätskemängden i blodet till det dubbla. Därför är det en bra idé att fortsätta eller kanske nu börjar med järntillskottet. Prata med barnmorskan.


Vecka 21

Din mage

Huvudet växer

Barnets huvud har vuxit tre mm i diameter sedan förra veckan. Håret växer och nu finns det ögonbryn! Tarmarna har utvecklats så att barnet kan ta upp näring från fostervattnet som det sväljer. Även om det främst är moderkakan som förser barnet med mat passerar en del av den nu genom tarmarna och ner till tjocktarmen.  Barnets första avföring, som kallas mekonium, samlas alltså redan i tarmarna. Det är en grönsvart till ljusbrun substans, som barnet utsöndrar genom tarmen före, under eller efter förlossningen. Barnet är nu hälften så långt som det kommer att vara vid födseln, men väger bara 10 procent av sin födelsevikt.

Mamma

Svullen över hela kroppen

När man når den här veckan är ens midja garanterat helt försvunnen. Nu har mamman svårt att dölja sin graviditet. Kanske upplever man att man lägger på sig mest under de kommande veckorna. Även om kroppen kräver mat är det bra att försöka undvika alltför mycket sötsaker som choklad, chips, kakor och glass. Mammans mjölkkörtlar har utvecklats stadigt ända sedan graviditetens början och man kanske redan märker att det sipprar ut lite vätska ur brösten. Det kan kännas lite underligt. Kanske är ben och fötter svullna, särskilt i slutet av dagen – 75 procent av alla gravida lider av svullna fingrar, vrister och fötter. Ett gott råd är att använda stödstrumpor. Det är både effektivt och skönt och även ett bra sätt att undvika åderbråck. Det finns i dag många modeller som ser ut som vanliga strumpor och strumpbyxor.


Vecka 22

Din mage

Känslan av beröring

Barnet liknar en nyfödd i miniatyr. Barnets sinnen utvecklas och mognar från dag till dag och dess hjärna och nervändar är nu tillräckligt utvecklade för att kunna förmedla känslan av beröring. Vid ultraljudsundersökningar på barn i den här åldern kan man se dem röra vid den innersta fosterhinnan, röra vid sitt eget ansikte och sträcka ut handen och ta tag i navelsträngen. De är redan små upptäcktsresande. Man kan tydligt se ett par läppar. Barnets fortplantningssystem håller på att utvecklas.

Mamma

Varm och svettig

Det är svettiga tider för mamman! Precis som många andra av kroppens organ blir sköldkörteln också mer aktiv under graviditeten. Det kan innebära att man känner sig varmare. Vid den här tidpunkten tycker många kvinnor att det är ganska behagligt att vara gravid. Man kan fortfarande böja sig ner och sitta bekvämt, det borde inte vara något problem att gå och illamåendet är som regel försvunnet. Så man mår antagligen rätt så bra.


Vecka 23

Din mage

Andningsrörelser

Barnets kropp håller nu på att bli rundare, men huden är fortfarande rynkig och det har börjat bildas pigment.  Lårbenet är nu omkring 4 cm långt och huvudets diameter är mellan 5 och 6 cm. Barnets lungor tar ett jätteskutt den här veckan, när alveolerna bildas. Barnet fortsätter med sina andningsövningar. Det är kanske svårt att föreställa sig, men om barnet föddes nu skulle det ha en chans att överleva.

Mamma

Humörsvängningar

Nu börjar magen verkligen ta plats. Mamman kan fortfarande uppleva humörsvängningar. Ibland oroar man sig kanske över om man någonsin ska bli sig själv igen. Den typen av känslor är ganska vanliga i det här skedet av graviditeten. Det beror som vanligt på de hormonella förändringarna. Det finns inte så mycket att göra åt det. Att känna sig känslosam är en del av graviditeten. Det kan på sätt och vis hjälpa en att förbereda sig för det som komma skall. Om man känner dig full av energi är det bara att tacka och ta emot, för stora utmaningar väntar. En del börjar uppleva små, små urin läckage när de hostar, nyser, tränar eller försöker lyfta något. Ingen panik! Nåja, det är kanske lättare sagt än gjort. Det kallas stressinkontinens och är helt normalt, eftersom livmodern nu befinner sig över urinblåsan och trycker på den. Knipövningar är väldigt bra att göra nu– och även efter det att barnet är fött.


Vecka 24

Din mage

Nu kan barnet känna skillnad på upp och ner

Huden blir mindre genomskinlig efterhand som pigmenten tillkommer och den ser rynkig ut, eftersom kroppen producerar hud snabbare än den producerar fettet som ska fylla ut den inifrån. Barnet kan förmodligen känna om det vänder på huvudet eller ej. Det beror på att innerörat, som styr kroppens balans, nu är utvecklat. Ytteröronen är mjuka, men färdigutvecklade, och hörseln fungerar. Barnet gillar verkligen att röra sig och det finns det fortfarande plats till.

Mamma

Skäm bort fötterna

Livmoder rör sig uppåt och når fram till naveln, där den knuffar mammans organ uppåt och bort. Man kan uppleva halsbränna, utmattning, yrsel och ömma fötter. Just därför är det dags att skämma bort sina fötter! Gå i bra och sköna skor. Ta ett fotbad när fötterna känns ömma. Ge dem uppmärksamhet. Fötterna kommer att bära en stor del av vikten de kommande veckorna. Fotmassage rekommenderas!


Vecka 25

Din mage

Ögonen är fullt utvecklade

Barnets skelett börjar bli stelare. Händerna är fullt funktionsdugliga och har små fingernaglar och fingeravtryck. Barnet använder sina händer till att utforska olika kroppsdelar, men bara genom att känna sig fram – ögonen är fortfarande slutna. Lungorna börjar producera ett ämne som lägger sig på insidan av alveolerna – vilket gör att de sedan kan blåsas upp och förhindrar dem från att kollapsa och klistras samman när de släpper ut luften. Nu är ögonen fullt utvecklade och har ögonfransar, som skyddar dem efter födseln. Ögonlocken är dock fortfarande slutna.

Mamma

Tredje trimestern

Livmodern är nu lika stor som en fotboll och toppen av den befinner sig halvvägs mellan naveln och bröstbenet (skelettdelen där revbenen möts). Detta är också veckan då många gravida upplever att tröttheten, yrseln och kissnödigheten återvänder.Man riskerar att vakna på natten med sammandragningar i benen – aaaaj, kramp! Det är inte det trevligaste sättet att bli väckt. Massera försiktigt för att få krampen att släppa. Att ställa sig upp och stretcha benet med helt rakt ben och foten böjd mot väggen brukar också hjälpa.


Vecka 26

Din mage

Hjärnan förändras

Fram tills nu har barnets hjärna sett slät ut. Nu bildar hjärnan de karaktäristiska fårorna och fördjupningarna på ytan för att göra plats för alla nervcellerna. Nu vet man med säkerhet att barnet reagerar på ljus. Barnet håller faktiskt upp händerna framför ögonen när ljuset träffar dem. Barnet sover nu i längre, ostörda perioder och ibland samtidigt som du.

Mamma

Mamman delar allt med barnet

Livmodern når nu upp till den nedersta delen av bröstkorgen. Barnet känner vad mamman känner. Om man är uttråkad, trött eller stressad märker barnet det. Det reagerar på de stresshormoner som kroppen producerar. Om något gör en rädd reagerar barnet på adrenalinet i ens blod. Det reagerar också på positiva saker, t.ex. när man känner sig glad, nöjd och älskad. Alla endorfiner strömmar med mammans blod via navelsträngen till barnet.  Barnet kanske har börjat få en bestämd dygnsrymt? Det kan gå att ana ett mönster. Stämmer det överens med mammans? Eller är det någon som lever livet i magen mitt i natten?


Vecka 27

Din mage

Fötterna är fyra cm långa

Nu liknar barnet en tunnare, mindre och rödare variant av hur det kommer att se ut vid födseln. Även om systemen inte är helt färdigutvecklade ännu har barnet vad som krävs för att överleva utanför magen. Nu öppnar barnet sina ögon. Ögonen kan skilja på ljus och mörker och de öppnas och stängs och tittar åt båda hållen – barnet tränar sina ögonmuskler. Foten är nu 4 cm, låret är 5 cm och huvudets diameter är 7 cm.

Mamma

Nu börjar revbenen, mellangärdet och magen att pressas samman på mamman

Nu börjar revbenen, mellangärdet och magen att pressas samman på mamman. Den tunga magen blir en belastning för ryggen. Nästan 50 procent av alla gravida har ont i ryggen någon gång och många av dem har det vid den här tidpunkten. Börja att göra stretchövningar för ryggen – det hjälper. Att ta ett härligt varmt bad lika så. Ömma ryggmuskler mår även bra av lite mjuk massage. Mängden fostervatten har nu halverats, så det är lättare att se om det är en armbåge, en hand eller en liten fot som buffar inifrån magen.


Vecka 28

Din mage

Lägger på fett

Från sjunde månaden är barnets tillväxt beroende av förmågan att producera insulin. Insulin låter socker från blodet tränga in i fettcellerna och när sockret har kommit in i cellerna stimulerar insulin ämnesomsättningen till att producera protein och socker. På så sätt bidrar insulin till uppbyggnaden av en smula kroppsfett. Nu blir barnets kropp alltså mer trind och rund. Tänk på att barnet har mer än tiodubblat sin vikt på 11 veckor! Från och med nu ökar det sin vikt med 27 gram varje dag. Här är ett betryggande faktum: nio av tio barn som föds vid den här tidpunkten överlever.

Mamma

Mindre plats för mammas lungor

Barnet växer och det känns i kroppen – man är lite tyngre och svettas mer. Man blir dessutom andfådd lättare, vilket är helt normalt. Det beror på att barnet växer och att det finns mindre plats för ens mage och lungor. Ens hjärta slår också lite snabbare (för att transportera runt den ökade blodmängden) och därför andas man lite snabbare än vanligt. Men även om den har börjat bli lite mer krävande går det som gravid att känna av mer kontakt med barnet i magen. Be din barnmorska att hjälpa till att känna igen barnets olika kroppsdelar. Det är kul att veta om det är en fot eller en hand som gör sig känd, eller om man smeker ett huvud eller en liten rumpa.


Vecka 29

Din mage

Mer fett läggs på

Barnet lägger på sig mer fett, utvecklar hjärnan och rör och sträcker på sig. Det finns fortfarande plats för att pröva olika ställningar. För varje vecka som går blir det mer och mer sannolikt att allt ska gå bra om barnet skulle födas för tidigt. Vilken lättnad.

Mamma

Åderbråck

Mamman upplever kanske återigen en tendens att få förstoppning. Det beror på att tarmarna inte fungerar så effektivt som de brukar – dels på grund av hormoner, men också för att de har mindre plats att arbeta på. Dessutom trycker den växande livmodern på kroppspulsådern, vilket kan orsaka åderbråck. Här är ett par goda råd: Stå upp och stretcha benen och använd stödstrumpor, löst sittande kläder och lågskor. Det är även bra att undvik att sitta med benen i kors. Att ligga på sidan eller med upphöjda ben så mycket som möjligt kan hjälpa. Åderbråck kan vara ärftliga. Det kan ge en uppfattning om hur viktigt det är med stödstrumpor.


Vecka 30

Din mage

Hicka

Hjärnan fortsätter att utvecklas och får fler och fler rynkor, och lungorna är nu nästan helt färdigutvecklade. När barnet övar sig på att andas riskerar det att få hicka, som upplevs som små ryckningar eller sprittningar i livmodern. Det kommer hända ofta under de kommande veckorna. Kroppen växer och det bildas mer fett under huden.

Mamma

Toalettjakten

Välkommen till den sista delen av graviditeten! Det här kan vara en tung tid för mamman – både fysiskt och mentalt. Många säger att de känner sig trötta och då och då upplever ”förvärkar”. Det är bra att ta en paus under dagens lopp (om man har möjlighet till det), då man sitter med benen högt. Det hjälper att äta nyttigt, ta en promenad och gör sådant som får en att må bra. Det är viktigt att lyssna på sin kropp och var snäll mot den – det är fortfarande 10 veckor kvar, då barnet ska växa sig stort! Känns kissnödigheten konstant och läckagen mer frekventa? Det är inte speciellt konstigt, för barnet fyller ut mer och mer och ger ens inre organ mindre och mindre plats. Nu är det mammans blåsa som kommer i kläm och den kan inte rymma lika mycket som den kunde förut. Gör knipövningar – det gynnar en på många sätt.


Vecka 31

Din mage

En liten drömmare

Genom att övervaka barn i magen under längre perioder med hjälp av ultraljud har man kunnat visa att de drömmer medan de sover – det är i alla fall så man tolkar det, för barnets ögon rör sig på samma sätt som sovande vuxnas ögon när de befinner sig i REM-fasen av sömnen. Läs mer om sömn i boken Graviditet, förlossning och den nya familjen. Tänk om man visste vad de drömmer ... Barnet börjar att utveckla underhudsfett och det yttersta hudlagret är mer ljusrött än rött. Det har säkert inte riktigt vänt sig med huvudet nedåt ännu, men det är möjligt att barnet gör det redan nu.

Mamma

Vatten överallt

Känns ben och fingrar svullna? Vid den här tidpunkten är det inte ovanligt att mamman börjar samla på sig extra vatten i kroppen. Kroppen producerar ända upp till 50 procent mer blod och kroppsvätska under graviditeten för att uppfylla barnets behov. En del av den vätskan sipprar in i kroppsvävnaden. När den växande livmoder trycker mot venerna i bäckenet blir blodgenomströmningen i underkroppen försämrad. Det pressar vätska ner i ben och fötter, så att de blir svullna. Det är som regel inte farligt, men för att vara på den säkra sidan mäter barnmorskan ens blodtryck varje gång man träffar henne. Vad kan man göra åt det? Undvik att sitta med benen i kors! Det hindrar genomströmningen ännu mer! Tänk på att dina fingrar kan svullna så sätt gärna dina ringar på en kedja och bär dem om halsen istället. Och ja, det hjälper att dricka mycket vätska, röra på sig för att öka cirkulationen och vila med benen högt!


Vecka 32

Din mage

Fötterna är cirka 6 cm långa

Barnet övar sig på att andas och röra bröstet in och ut. Det kissar och dricker omkring en liter fostervatten per dygn. Fettet under huden fortsätter att utvecklas, barnet ökar med två kg inom loppet av de kommande åtta veckorna och dess ansikte och kinder blir rundare. Om det är en pojke är testiklarna nu klara att vandra ner i pungen.

Mamma

Foglossning

Mamman är på väg in i den stora magens fas! Man har behov av vila, nyttig mat och vätska för att må bra. Det är vanligt att känna smärta i ryggen, höfterna och ljumskarna. Senor och muskler håller på att bli slappa, så att förlossningskanalen lättare kan utvidgas. Den här uppluckringen av lederna brukar kallas foglossning och är något som kan variera en hel del från kvinna till kvinna. Vissa kvinnor får smärtor på ett tidigt stadium och kan ha problem under hela graviditeten, medan andra bara upplever en stramande känsla i ljumsken eller känner sig lite stela. Läs hur man minskar besvären i böckerna Gravid för första gången och Gravid igen.


Vecka 33

Din mage

Ökar nästan 250 gram i veckan!

De närmaste fyra veckorna växer barnet otroligt mycket. Det sover mycket och eftersom det går att se andetagen även under sömnen vet vi att andningscentret i hjärnan har utvecklats. Musklerna har utvecklats, huden har slätats ut och lanugohåren börjar att ramla av, även om det efter födseln fortfarande kan sitta lite kvar på barnets rygg eller skuldror. Vid den här tidpunkten har de flesta barn ställt sig med huvudet i bäckenet. Om du är omföderska ställer sig barnet kanske inte i den här positionen förrän förlossningen sätter igång. Barnets förmåga att reglera kroppstemperaturen utvecklas – det kan nu svettas, vilket barn som föds tidigare än i denna veckan inte kan. 

Mamma

Mammans magen sjunker

Kanske har magen sjunkit. Kanske är det för tidigt ännu, men då vet man i alla fall vad man har att se fram emot! Några veckor innan sammandragningarna börjar eller i samband med sammandragningarna märker man kanske att magen förändras. När barnets huvud rör sig ner i förlossningskanalen, sjunker allting nedåt. Några upplever det som en befrielse, eftersom det blir lättare att andas. Andra påstår att de har fått midjan tillbaka ... Man ska inte bekymra sig om man inte upplever att magen sjunker. Det sker inte hos alla. Det är också helt normalt att magen inte sjunker förrän precis innan eller under förlossningen. Det kan vara lite obehagligt när huvudet rör vid bäckenbottenmuskulaturen – det är en stickande känsla, som om den domnar bort. Att ligga på sidan minskar trycket på bäckenet, nerverna och blodkärlen i bäckenområdet.


Vecka 34

Din mage

Fötterna är 6-7 cm långa

Barnet är nu fullt utvecklat och dess kropp har antagit sina rätta proportioner. Det har blivit starkare och mamman kan känna rörelserna ännu tydligare än förut. Huden är lätt pigmenterad. Pupillerna är nu väl utvecklade och de kan utvidga sig och uppfatta ljus, så att barnet kan se skillnad på natt och dag. En del menar till och med att barnets ögon kan fokusera. Barnet kan känna igen din och din partners röst.

Mamma

Glöm inte bäckenbotten

Har mammans naveln börjat puta ut? Det börjar kanske bli ömt under bröstkorgen, i synnerhet när man andas. Det beror på att livmodern håller på att bli riktigt stor. Under graviditeten ökar livmoderns vikt minst 10 gånger och dess volym minst 50 gånger. Mamman går upp ungefär ett halvt kilo i veckan hela tiden. Okej, då var vi framme vid vecka 34 och det är ”bara” sex veckor kvar. Det kan kännas som en evighet, när man väntar och längtar efter att få sin kropp tillbaka.  Man lockas ibland att tro att de kvinnor som säger ”nu är det bara sex veckor kvar” aldrig har varit gravida själva ...Bäckenbottenövningar är viktiga nu! De hjälper mamman med läkningsprocessen och med återuppbyggnaden av musklerna.


Vecka 35

Din mage

Ökar 25 till 30 gram om dagen

Barnets hjärta slår cirka 120 till 160 slag i minuten. Det börjar bli lite ont om plats och nu kan barnets rörelser kännas lite annorlunda. Dessutom kan det ju också ha vänt sig så att det står med huvudet nedåt och är klart att födas. Och så ökar barnet i vikt med 25 till 30 gram om dagen. Det har inte så mycket plats som förut. Lårbenet är cirka 6,5 cm långt.

Mamma

Kliande hud och krympande armar

En del kvinnor upplever klåda, i synnerhet på magen, i handflatorna och under fötterna. Det kan hjälpa att smörja in dem med fuktkräm eller att borsta området med en fin babyborste. Man ska alltid berätta för barnmorskan eller läkaren om man lider av klåda. Mamman känner sig kanske tung och klumpig och blir troligtvis lätt irriterad. Magen är ofta i vägen och armarna känns lite för korta. Det kan vara svårt att hitta en bekväm ställning att sova i. Det man kan göra är att sova på sidan. Ett par strategiskt placerade kuddar kan hjälpa. Det är bra att gå i skor utan klack – höga klackar och platåskor är snygga, men just nu behövs stabilitet. Fotmassage är alltid en bra idé under hela graviditeten.


Vecka 36

Din mage

Precis som en nyfödd

I den här veckan har barnet vuxit så mycket att det nästan helt fyller ut den förut så rynkiga huden – nu är den slät och fin, eftersom fettet under huden är färdigutvecklat. Ansiktet är en smula rundare och huvudets diameter är 9 cm. Barnet kan få hicka då och då – det får det av att öva sig på att andas, som en förberedelse för livet utanför livmodern. På det här stadiet kan barnet göra allt som en nyfödd kan. Det har flyttat sig längre ner i bäckenet. De flesta barn ligger med huvudet nedåt – bara några få ligger med stjärten först. Om det gör det, är det kanske dags för ett vändningsförsök.

Mamma

Bara fyra veckor kvar!

Livmodern befinner sig säkert under revbenen. Runt vecka 34 undersöker barnmorskan magen för att avgöra hur barnet ligger i livmodern. Det kan ha ändrat sig många gånger under graviditeten. I vecka 34 till 36 lägger sig barnet som regel i rätt position och blir kvar där. Har kulan flyttat sig lite längre ner? Har den sjunkit? Man kan uppleva att det är lättare att andas. Även om det har blivit lättare att andas är det inte ovanligt att man på det här stadiet känner sig trött på graviditeten. Man sover förmodligen inte tillräckligt mycket, har ont i ryggen, känner sig stor, blir andfådd efter minsta ansträngning och svettas mer än vanligt.  Allt detta är normalt, även om det knappast är någon tröst. Så låt oss prata om något mycket roligare – hur vet man när det har satt igång? Mamman har kanske redan upplevt sammandragningar, så kallade förvärkar. De riktiga värkarna är regelbundna och blir gradvis kraftigare och kraftigare. De går inte att vila bort – de försvinner inte, men det är en paus mellan dem. Ett av de första tecknen är att man eventuellt stöter ut slemproppen, geléaktigt slem som har täckt livmoderhalsen de senaste nio månaderna. Det kan fortfarande dröja ett tag till födseln, men det är ett tecken.


Vecka 37

Din mage

Större och större

Barnet håller på att suga i sig den näring som det ska använda vid födseln. Det drar ner fostervatten i lungorna och pressar ut det – igen och igen. Det sista av vattnet pressas ut under förlossningen.

Mamma

Ladda med kolhydrater

Mamman känner säkert av fler och kraftigare sammandragningar. Det är normalt. Det är dags att börja ladda med kolhydrater som pasta och bröd. När förlossningen sätter igång kommer man att förbränna omkring 500 kalorier i timmen. Det kan vara ett riktigt maraton att föda barn och man gör klokt i att förbereda sig grundligt. Mycket vila, ät ordentligt och fylla på med kolhydrater i tanken, så att man klarar hela distansen bättre.


Vecka 38

Din mage

Barnet är färdigutvecklat

Under åtskilliga veckor har barnets utveckling handlat mer om att förbättra organens funktioner än om att bygga upp organen. Barnets hjärna och nervsystem fungerar nu bättre dag för dag, men den här utvecklingen fortsätter genom hela barndomen och en stor del av tonåren. Barnet betraktas nu som färdigutvecklat. Men när är det dags? Barnet bestämmer själv när det är dags att födas. Forskning visar att den tid vi tillbringar i livmodern är genetiskt bestämd. Barnet har ärvt dessa gener från sina föräldrar. Det är inte mycket annat att göra än att vänta.

Mamma

Sömnsvårigheter

När barnets huvud eller rumpa har fixerats blir det ofta lättare för mamman att andas, men vikten i den nedersta delen av magen ökar. Man kan uppleva en tyngdkänsla när huvudet trycker ner mot bäckenbotten. Det kan vara svårt att hitta bekväma ställningar att sova i. Men nu är mållinjen nära. Försök undvika irritation när folk frågar varför förlossningen inte ägt rum än (”Hur skulle man kunna veta det?”). Försök att ignorera det. Hitta på något att göra varje dag, i mån av ork – promenader, gå på fotvård eller gå till frisören kan kännas skönt för mamman, men framför allt passa på att vila.


Vecka 39

Din mage

Huvudläge

De flesta barn har nu huvudet nedåt och ligger med hakan mot bröstet i det så kallade ”huvudändläget”, som är den vanligaste förlossningsställningen för barnet.

Mamma

Bara det händer snart

Sover mamman oroligt och vaknar ofta? Det gör de flesta kvinnor. Det sägs att det beror på att kroppen förbereder sig på det man har att vänta – ett barn, som vill ha mat dag och natt. Många säger att de inte känner sig helt på topp de sista två dagarna. Det är helt normalt om man känner sig instabil och har humörsvängningar. Man vänder sig kanske inåt och funderar mycket på hur det kommer att bli. Andra får plötsligt en massa energi. Det är inte ovanligt för höggravida kvinnor att börja storstäda, kasta sig in i stora bakprojekt eller tillaga enorma måltider. Den här driften att ”bygga bo” kan vara instinktiv – vi fixar till hemmet innan barnet kommer.


Vecka 40

Din mage

Väntan

Nu fyller barnet hela din bukhåla. Dess huvud pressar mot livmoderhalsen, som börjar mjukas upp. Vid tiden för förlossningen är navelsträngen ofta lika lång som barnet självt. Det väntar på att få komma igång med att födas. Väntar på det rätta ögonblicket. Det är trångt. Väldigt trångt. Det väntar tålmodigt. Säkert mer tålmodigt än en själv...

Mamma

Utsatt tid

De sista veckorna och dagarna kan gå långsamt. Man är spänd på att möta sitt barn, nu när man nästan är framme vid målet! Man funderar förmodligen mer över förlossningen än över att bli förälder. Några ord på vägen före förlossningen: Lita på kroppen – den klarar av att föda ett barn. Men det är en sak att föda ett barn – och något annat att vara förälder till ett barn. Det är först efteråt, när barnet äntligen är hos er, som det egentliga äventyret börjar. Nu har ni blivit föräldrar! Grattis och lycka till med det!


Vecka 41

Mamma

Det är kanske frustrerande att gå över tiden, men du är inte den enda

Det är kanske frustrerande att gå över tiden, men det är inget avvikande. Det är inte ovanligt att gå över tiden och 90 procent av alla kvinnor som går över vecka 40 har fött innan vecka 42 är slut...


Vecka 42

Mamma

Det är helt normalt att födseln äger rum upp till två veckor före eller efter beräknad tid

Det första barnet tar som regel lite längre tid på sig att komma ut än det andra eller tredje. Endast fyra procent av alla barn föds på beräknat datum för födseln. Det är kanske inte någon större tröst, för de här dagarna verkar ofta vara lika länge som hela graviditeten. Väntetiden är ansträngande, men det är snart över.


Vecka 43

Mamma

Det kan vara tufft att vänta!

Det känns säkert som om barnet aldrig har tänkt komma ut. Men det har det. Den här veckan. Om man går mer än två veckor över tiden kallas man till tätare kontroller hos barnmorskan. Dessutom bestämmer man ett datum för när förlossningen ska sättas igång. Dessa riktlinjer kan variera beroende på var man bor.


Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...