App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

Graviditetskalender

Gravid vecka för vecka

Vecka 2 - 3

De flesta kvinnor utvecklar ett befruktningsdugligt ägg varje månad. Mannen kan däremot producera miljarder sädesceller under samma tid. Varje utlösning kan innehålla upp till 500 miljoner spermier. Av dessa har ungefär var tionde spermie de rätta förutsättningarna för att nå fram till ägget och befrukta det.
Ägget mognar i en av äggstockens äggblåsor. När denna brister kastas ägget ut och fångas upp av äggledartratten. I äggledaren lägger sig ägget redo i väntan på att bli befruktat. I denna näringsrika miljö kan ägget leva ungefär två dygn. Om det inte sker någon befruktning fortsätter ägget ner i livmodern för att försvinna ut genom livmoderhalsen och slidan.

Spermierna kan behålla sin förmåga att befrukta ett ägg i upp till fem dygn.

Det tar allt från en halvtimme till två dygn för en spermie att nå fram till ägget. För att underlätta den strapatsrika färden, förändras slemmet i livmodern till att bli mer genomsläppligt just kring ägglossningen. Till en början kan det vara många spermier som sida vid sida kämpar med att tränga igenom det skyddande, näringsrika höljet som omger ägget. När den första spermien tränger igenom skalet och tar sig in i själva ägget sker befruktningen. Spermien skakar på kort tid av sig “svansen”, dess huvud växer till och är snart lika stort som äggets kärna. De båda kärnorna letar sig mot varandra och smälter samman till en enhet. Processen leder fram till att ett nytt liv kan ta sin början. En ny människa skapas.
 
Det finns kvinnor som säger att de kände när de blev befruktade, kan det vara möjligt?
 

Vecka 3

Det befruktade ägget stannar kvar i äggledarens yttre del några dygn. Det delar sig om och om igen. Efter ett par dygn har fyra celler bildats, efter ytterligare ett dygn åtta och så vidare. På graviditetens fjärde dag liknar det befruktade ägget ett mullbär eller ett björnbär och kallas ”morula”. Det är stort som ett knappnålshuvud och 32 celler har bildats. En del av cellerna har till uppgift att utveckla själva embryot, en del till moderkakan.
Morulan suger upp vätska och liknar snart en liten bubbla. På graviditetens femte dag passerar det befruktade ägget ner till livmodern. Färden tar några timmar. Här finns det betydligt mer plats och livmodern är väl förberedd med en väl utvecklad slemhinna för det befruktade ägget att landa i. Det innehåller nu cirka 100 celler. Från ägglossningen fram till detta ögonblick har det tagit ungefär en vecka.
Två hålrum bildas. I amnionhålan skall barnet utvecklas och växa. Ur den näringsrika gulsäcken bildas bland annat blodet. Tre cellager, groddblad, växer fram. I dessa får cellerna nu sina speciella uppgifter och bestämda organ kommer att utvecklas ur vart och ett av dem. Moderkakan har bildats och dess rötter gräver sig allt djupare ner i livmoderslemhinnans näringsrika mull. Härifrån produceras hormonet progesteron och koncentrationen stiger nu snabbt i blodet hos den gravida kvinnan. Progesteronet har till uppgift att hålla kvar graviditeten i livmodern. När man är gravid höjs kroppstemperaturen en aning.

Vecka 4

0,5 mm. Ägget är fäst i livmoderslemhinnan och får sin näring från den blodkärlsrika omgivningen. Runt ägget utvecklas moderkakan. En del kvinnor får en sparsam blödning i samband med att ägget fäster i livmoderslemhinnan, det är helt ofarligt.
De olika fosteranlagen bildas, formas och lägger sig på rätt plats. De allra första nervcellerna och ryggraden börjar anläggas. Vissa celler bildar anlag till mag- tarmkanalen och lungor. Andra till hud, muskler och blodkärl. Kanske är du redan nu tröttare än du brukar vara eller känner dig illamående?

Moderkakan   
Moderkakan kommer att transportera näring, syre och vatten till barnet under hela graviditeten. Från mamman får barnet värdefulla antikroppar som kommer att skydda mot vissa sjukdomar de första månaderna efter födseln. Kom ihåg att också nikotin, alkohol och läkemedel i sin fulla koncentration passerar till det växande barnet.
Moderkakan producerar kontinuerligt de hormoner som behövs för att graviditeten och barnet skall utvecklas och mogna. Den för bort avfallsprodukter och hjälper till att rena barnets blod. Moderkakan är täckt av hinnor som bildar den säck i vilken barnet så småningom kommer att simma omkring i. Hinnorna håller fostervattnet på plats och förhindrar att barnet blir uttorkat och tilltryckt.
Det är fosterhinnorna som producerar fostervatten. Barnet dricker och kissar ut fostervattnet om och om igen.

Vecka 5

24 dagar och 4 mm. Nu anar du säkert att du är gravid, om inte annat så för att mensen inte har kommit som förväntat. En del kvinnor känner av bröstspänningar och graviditetstestet är med all sannolikhet positivt. Somliga känner vid den här tiden en ovanlig metallsmak i munnen. De flesta kvinnor kissar oftare än de brukar göra. Orsaken är dels att det är en större blodgenomströmning i området kring livmodern, dels att den växande livmodern trycker mot urinblåsan. Det är helt normalt att känna sig väldigt trött och kanske lite extra hungrig.
Mellan det blivande barnet och livmodern finns moderkakan med sitt grenverk av blodkärl. Armanlagen sticker ut från kroppen som små, små knoppar. Ryggraden anläggs och hjärnanlaget är delat i två halvor. Mellan kotorna i ryggraden letar sig nervbuntar ut från ryggmärgen. Dessa letar sig sedan ut till hela kroppen. Nu kommer det snart att visa sig om det blir en flicka eller pojke. Ägget är till hundra procent kvinnligt så beroende på spermien som befruktat ägget avgörs om utvecklingen skall gå mot en flicka eller en pojke. Om det är en sädescell med en y-kromosom som träffat ägget först kommer testosteron nu att börja frisättas i höga halter. Då blir det en pojke.
Du kan när som helst ringa till mödravården där du bor. Barnmorskorna svarar på alla frågor och föredrar du att få hjälp med att göra ett graviditetstest, kan du göra det här. Eventuellt kan du redan nu boka tid för ett inskrivningssamtal lite längre fram.

Vecka 6

0,5 cm i sitthöjd. Vikten är cirka 1 gram. Går du i hemlighet och gläder dig över din graviditet? Redan nu kanske du känner dig som ett med det lilla liv du bär på och har en stark önskan att beskydda det. Mår du illa på morgnarna? Smakar inte kaffet lika gott längre? Många kvinnor får halsbränna och brösten kan kännas ömma och spända. Tröttheten och illamåendet består antagligen. Du kan vara mer trög i magen än vanligt. Det tar längre tid för maten att passera ner genom tarmarna och det gör att man får mer gaser i magen. Det är vanligt att känna sig uppblåst. Kanske känner du dig hungrig hela tiden. Allt detta och hur du kan lindra eventuella obehag kan du läsa mer om längre fram i boken. Använd sökordsregistret i slutet av boken.
Nu går det att urskilja ögon, mun och näsa på barnet. Människoembryots mänskliga drag framträder allt mer. Utvecklingen är oerhört intensiv dessa veckor och känsligheten för negativ påverkan som allra störst.
Alkohol, nikotin och andra droger är alltid skadliga men extra mycket under den här fosterutvecklingstiden. Vissa sjukdomar och olika miljögifter kan också vara direkt skadliga för en fortsatt normal utveckling.
Det finns anlag till lungor och lever. Början på det som skall bli armar och ben sticker ut från kroppen som små vingar. Armarnas skelett växer fram. I den här veckan är också öronanlagen synliga.

Vecka 7

Cirka 1 cm långt. Av och till kan du känna dig yr och körtlarna på dina bröstvårtor blir tydligare. Ännu kan ingen se på dig att du väntar barn men De flesta gravida kvinnor känner förändringar i kroppen. Det nya lilla livet i din mage växer med 1 mm varje dag och på en vecka har det fördubblat sin längd. Dess hjärta slår och pumpar blod ut i vävnaderna till den lilla kroppen vars huvud nu går att urskilja. Det går tydligt att se strukturerna i barnets ansikte. Skelettet består i början av brosk men nu börjar förändringen som kommer att fortsätta tills barnet är ungefär 20 år. Handen har samma form som en paddel. Barnet är nästan genomskinligt. Det går att urskilja huvudet och svansen, likaså hjärtat, ryggraden och det som skall bli fingrar i händerna. Underhuden har inte bildats än men bindväven som är början till hud är på väg. Ögonen utvecklas men än finns inga ögonlock. I det som skall bli hjärnan är det en intensiv aktivitet redan nu. Olika delar av den primitiva hjärnan börjar få sina egna specifika funktioner och kopplingar mellan nervcellerna utvecklas fortlöpande. I slutet av den här veckan är ditt blivande barn stort som en ärta. Med ultraljud går det att mäta längden och att registrera hjärtslagen. Det går också att se om du väntar mer än ett barn.

Vecka 8

Cirka 1,5 cm långt. Vikten är cirka 2 gram. Kanske känner du sug efter att äta vissa speciella saker? En del kvinnor upplever att det som brukar smaka gott inte längre gör det. Vissa tidigare angenäma dofter kanske du plötsligt inte står ut med längre. Det är inte så konstigt om du känner av små stick och en förnimmelse av något som liknar svag mensvärk längst ner i magen. Den växande livmodern är nu stor som en apelsin och tänjer på de band, ligament den är förankrad i. Det vore konstigare att inte känna någonting alls när livmodern blir större och tar allt mer utrymme i anspråk.
En liten blödning under graviditetens första tredjedel behöver inte betyda att du är på väg att få missfall. Det är relativt vanligt. Är du osäker eller har tilltagande smärtor i samband med att blödningen håller i sig eller ökar bör du däremot ta kontakt med sjukvården.
Det blivande barnet liknar allt mer en liten människa i miniatyr. Huvudet är i proportion fortfarande stort i förhållande till överkroppen och mycket större än underkroppen. Kroppen rätar upp sig allt mer och början på det som skall bli armar, ben och fötter syns tydligt. Det är full aktivitet i livmodern. Barnet rör sig hela tiden och vilar bara korta stunder åt gången. Rörelseimpulserna från hjärnan når nu ända ut i armar och ben. Dessa signaler skickas via nervsystemet ut till musklerna och ger dem instruktioner om hur de skall bete sig. Omvänt går det också information tillbaka från kroppens mer perifera delar. Att barnet nu kan röra sig är betydelsefullt inför den vidare utvecklingen av muskler och leder. Sinnesorganen anläggs. Moderkakan är självförsörjande på hormoner och anlag finns nu till de viktigaste inre organen. Hjärtat slår regelbundet.

Vecka 9

2-3 cm långt. Stor som en rosenknopp. Din blodvolym ökar. Du blöder kanske lite mer från tandköttet när du borstar tänderna och du får lättare näsblod. Det beror på att genomblödningen ökar i alla slemhinnor. Kanske har du mindre lust till sex? Det är inte ovanligt men det är bra att veta att sex inte skadar graviditeten. En del kvinnor kan i stället uppleva en ökad lust när de är gravida. Det här brukar vara en omvälvande tid för både den blivande mamman och pappan. Att du som kvinna kan uppleva att du svänger mer i humöret än du annars brukar göra är vanligt. Det är för de flesta både starka känslor och ett virrvarr av tankar som avlöser varandra och behöver bearbetas. Det kan vara en påfrestande period innan allt faller på plats igen. Det är naturligtvis också påfrestande att må illa och vara mycket trött hela dagarna. Håll ut. För de allra flesta brukar det släppa när du kommer till vecka 12.
Barnets hud är mindre genomskinlig. Det går att se näsborrarnas hål och nervsystemet mognar allt mer. Flest nervceller bildas på den plats där hjärnan utvecklas, cirka 100 000/minut. Barnets inre könsorgan börjar utvecklas.
Moderkakan växer i takt med barnet. Att den fungerar utan problem är helt avgörande för barnets fortsatta utveckling och tillväxt. Den fungerar både som närings- och syretransportör. I navelsträngen löper tre blodkärl; två artärer och en ven.Moderkakan reglerar hormonnivåerna så att en konstant hög nivå av progesteron finns i cirkulationen. Det gör att livmoderväggens muskulatur förblir avspänd och mjuk. Mot slutet av graviditeten, i tid för förlossningen, sjunker progesteronmängden i blodet och det för med sig att livmodermusklerna kan dra ihop sig.

Vecka 10

I graviditetsvecka 10 börjar fosterperioden som varar ända fram till förlossningen. Det är 56 dagar efter befruktningen. Alla organ finns på plats men är ännu mycket omogna. De skall fram till fullgången tid mogna i takt med att barnet växer. Hjärtat som slagit sedan graviditetsvecka fem är fullt utvecklat. Många av hjärnans och nervsystemets funktioner är redan färdiga. Sköldkörteln börjar frisätta hormonet thyroxin som är viktigt för cellernas energiomsättning.
Längden på barnet är ungefär 3 cm och vikten 15 gram. Det är en fördubbling sedan vecka sju. På fingrar och tår syns antydan till leder och naglar. Könsorganen utvecklas. Barnet flyter omkring i en vätskefylld hinnsäck. Det simmar i ett lagom tempererat och saltat vatten. Barnet kan bilda små mängder urin, på så vis produceras hela tiden nytt fostervatten. Innerörat bildas, men några ljud kan inte barnet uppfatta förrän senare. Smaklökarna utvecklas och ögonen drar sig framåt för att finna sin plats. De kan uppfatta ljus men ännu inte blinka.
Du lever med din graviditet dag och natt. Kanske sover du sämre än du brukar. Det är helt normalt om du behöver gå upp och kissa en och flera gånger per natt. Kläderna spänner antagligen runt magen men ännu räcker det troligen med att knäppa upp en eller ett par knappar.

Vecka 11

Barnet är cirka 4,5 cm långt. Hjärtat slår med 140-150 slag/minut. Det behövs för att tillfredställa den lilla kroppens stora behov av allt den behöver för att kunna växa och utvecklas. Nu är barnets huvud lika stort som resten av kroppen. Levern är förhållandevis stor, den fyller nästan hela bukhålan. Redan nu har den en viktig uppgift att ta hand om och föra ut avfallsämnen. Barnets testiklar eller äggstockar är på plats och man kan ana de yttre könsorganen. Barnet kan öppna sin mun och tungan är färdigutvecklad. Har du mått illa i tidig graviditet börjar det kanske att avta nu? Många är känsligare än vanligt och humöret kan fortfarande pendla upp och ner. Dels beror det på hormonerna, dels kan trötthet och funderingar kring framtiden ta mycket energi. Var uppmärksam på hur du lever. Att du äter en god och näringsrik kost är av stor betydelse för hur du mår. Också att du rör på dig och gör vad du kan för att stärka din kropp.

Vecka 12

Barnet är ungefär 5,5 cm långt och väger 25 gram. Det rör sig mycket i livmodern utan att du märker det. Det finns redan 60 ml fostervatten i livmodern. Hjärnan är i en viktig utvecklingsperiod. Barnet har ögonlock och tandanlagen är på väg. Det går inte att se vilket kön barnet har vid en ultraljudsundersökning även om könsorganen börjat utvecklas. Man kan bara ana skillnaden på flicke- och gossebarn då könsorganen är helt färdiga.
Om du ligger ner kanske du kan känna livmoderns kant strax ovanför blygdbenet? Kan du fortfarande ha dina van­liga kläder? De flesta har vid den här tidpunkten varit på sitt första inskrivningsbesök hos barnmorskan.

Vecka 13

Nu är det ett fullt utvecklat om än mycket litet barn som växer i din livmoder. Alla organ är anlagda och har börjat fungera. Nu återstår två tredjedelar av graviditeten. Under denna tid skall barnet växa och alla organ skall mogna fullt ut. Barnet skall förbereda sig för ett liv utanför livmodern.
Den lilla kroppen blir allt stadigare. Delar av brosket börjar ersättas av ben och barnet rör sig mer och mer för varje dag som går. På ultraljudsundersökningen kan man se hur händerna söker sig mot munnen och hur armar och ben böjs och sträcks. Små pojkar bildar manligt könshormon och hos flickorna finns det miljoner av primitiva ägganlag i de omogna äggstockarna. Barnets ögon är fortfarande slutna och svettkörtlarna är färdigbildade. Det går att ana de linjer på fingertopparna som senare blir ert barns speciella fingeravtryck.
Nu går du in i den andra tredjedelen, trimestern, av graviditeten. Många upplever att de går in i en lugnare period. Det kan vara lugnande att veta att den största missfallsrisken är förbi. Lyssna till din kropp och hitta en bra balans mellan aktivitet och vila. Vanligt arbete och fysisk aktivitet är inte skadligt alls men tänk på att inte utsätta dig för onödig stress och se till att du får sova ordentligt. Om du har möjlighet, gör det redan nu till en god vana att ta en liten vilopaus mitt på dagen.

Vecka 14

Barnet är cirka 8-8.5 cm långt. Det lilla barnet är inne i en intensiv tillväxtfas som sträcker sig fram till vecka 22. Den blir allt starkare och dess rörelser allt mer målmedvetna. Nu orkar barnet hålla upp sitt huvud en liten stund, Dess hand kan gripa, om än lite fumligt och foten kan sparka. Benen är längre än armarna och en del barn har hår på huvudet. Fostervattnet nybildas hela tiden fram till fullgången tid.
Du är förhoppningsvis inte lika trött och illamåendet har troligen släppt helt. Din livmoder når en bit ovanför blygdbenet. Din kropp fortsätter att förändras. Magen blir allt större, du blir lättare andfådd och din puls slår lite fortare än den annars brukar göra. De flesta kvinnor upplever trots det att de börjar må riktigt bra nu när de har vant sig vid graviditeten och alla nya hormoner.
Du kanske har början till den mörka pigmentrand på magen som kallas linea nigra? Även om du inte tidigare haft ett sug på viss mat så kan det komma perioder när du får en stark längtan efter vissa saker. Bli inte förvånad om du plötsligt bara måste äta till exempel saltgurka, lakrits eller bruna bönor fast du aldrig tidigare tyckt om just det. Många kvinnor får en längtan efter mer eller mindre konstiga saker. Du har säkert hört talas om kvinnor som fått längtan efterde mest konstiga sakerna.

Vecka 15

Har ditt barn anlag för mörkt hår, är det nu som det mörka pigmentet börjar produceras. Ögonbrynen växer ut. Lillhjärnan och ryggmärgen är anlagda. Den tunna huden är täckt av det färglösa lagunohåret som troligtvis finns där för att hålla kvar fosterfettet på barnets hud. Det försvinner först i slutet av graviditeten. Genom den sköra huden kan man se små, tunna blodkärl. Kalcium lagras för att skelettet och dess benmärg behöver det för sin utveckling. Barnet kan hicka och gör andningsrörelser med bröstkorgen.
Ditt hjärta har ökat sin kapacitet. Förklaringen är den ökande blodvolymen. En del kvinnor kan uppleva hjärtklappning vilket är helt ofarligt. De värsta trängningarna efter att ofta gå och kissa har antagligen släppt. Livmodern växer och utvecklas i första hand uppåt vilket innebär att trycket nedåt brukar lätta.

Vecka 16

Barnet är ungefär 14-15 cm långt och väger ungefär 100 gram. Muskler och ben bildas, likaså naglarna. Barnet har ögonbryn och man anar ansiktsdragen. Det kan suga på tummen och svälja. Mängden fostervatten ökar för varje dag och barnet har allt mer rörelsefrihet. En del barn får hicka när de dricker fostervatten. Det kan kännas i hela magen, speciellt när barnet blir större längre fram i graviditeten. Det tömmer sin urinblåsa ungefär tre gånger i timmen. Fostervattnet är sterilt och omsätts på några timmar. Huden skyddas av fosterfettet. Ansiktet har fått små hår och hela kroppen täcks av ett fint dun. Runt vecka 16 blir de första finare, så kallade lagunohåren, något grövre och tydligare. Hårstråna får sin färg. Barnet rynkar pannan och huvudets diameter är ungefär 30 mm.
Det lilla, mycket omogna barnet rör sig hela tiden. Ligamenten som håller livmodern på plats stramar ibland. Det kan upplevas som en huggande eller stickande smärta i sidorna vid häftiga rörelser eller om du nyser eller skrattar. Du kanske svettas mer än du brukar göra.

Vecka 17

Barnet mäter cirka 18 cm mellan huvud och fötter. Vik­ten är 90-120 gram. Könsorganen är ut­­vecklade. Kroppen är tunn. Armar och ben är tunna och det mesta av skelettet består fortfarande av brosk som är mjukt och böjligt. Barnet saknar nästan helt underhudsfett. Ögonlock täcker ögonen och de kommer inte att öppnas förrän i vecka 26. Barnet upplever sin omgivning och kan reagera på det som händer på utsidan av magen. Det kan rycka till vid plötsligt höga ljud men lugnar sig oftast vid ett ryt­­miskt gungande. Barnet har än så länge stor rörelsefrihet inne i hinnsäcken. Barnet väger mer än moderkakan och nu börjar det definitivt synas att du är gravid.
Hjärnans utveckling är intensiv under den andra trimestern. Den skyddas av löst sammansatta skallben. Dessa sluter sig så småningom men fontanellerna, de stora mjuka ytorna mellan skallbenen, kan finnas kvar till dess att barnet är två år.
Magen växer och livmoderväggen tänjs ut allt mer. Kanske känner du vid den här tiden de första rörelserna från ditt lilla barn? Blir du förkyld kan det vara svårare att bli av med besvären än vad du är van vid. Får du problem med nästäppa kan det hjälpa att använda nässpray med koksalt. Använd vanliga näsdroppar med viss försiktighet. Visserligen gör de andningsvägarna fria för en stund, men de irriterar också slemhinnan så att den snabbare blir svullen på nytt.

Vecka 18

Barnet väger cirka 150 gram. Barnet är känsligt för ljus och det kan göra grimaser och reagerar på ljud och stötar.
Är du förstföderska kan du troligen uppfatta de första rörelserna från barnet, men det kan också dröja ytterligare ett par veckor. Det beror både på hur barnet ligger, var moderkakan är placerad och om du ger dig tid till att känna efter. I början kan du uppleva det som att det bubblar till i magen. Många beskriver det som att det ”fladdrar”. När det inte längre går att ta fel på vad det är du känner kommer du förstå att du har känt av barnets allt starkare rörelser en tid. Känslan av att barnet verkligen är en självständig individ och att du är dess mamma infinner sig allt oftare. Det är ofta en harmonisk period och många upplever att håret, huden och ögonen får en ny spänst och glans.
Det är ungefär i vecka 18 ni erbjuds ett rutinmässigt ultraljud.

Vecka 19

Längden är ungefär 18 cm från huvud till stjärt. Vikten cirka 260 gram. Livet i livmodern är stillsamt men inte ljudlöst. Mellan vecka 18 och 20 utvecklas barnets hörsel. Det blir medvetet om ljuden i dess omgivning. Det hör blod som strömmar genom kärl och navelsträngen, sin mammas hjärtslag och tarmbubbel. Mammans röst når också in i barnets tidiga medvetande. Det kan uppfatta vissa höga ljud som tränger igenom livmoderväggen. Tandanlagen är tydliga och från vecka 19 syns det att barnets fingrar har fått naglar.
Du blir fortare andfådd när du rör dig eller tränar och du orkar troligen inte lika mycket som du brukar. Det är naturligt eftersom du blir allt tyngre samtidigt som din blodvolym ökar. Hjärtat får jobba mer för att pumpa runt blodet. Lyssna till din kropp och anpassa träningen så att den inte gör ont eller ger dig obehagskänslor. Att du håller kroppen i form är av stor betydelse, inte bara för graviditeten i sig utan också inför den kommande förlossningen och småbarnsperioden. Är du van att träna kan du med fördel fortsätta under hela din graviditet. Är du ovan räcker regelbundna promenader långt. Kanske tycker du om att simma? Vistas du mycket i solen bör du skydda din hud lite extra. Det är inte ovanligt med en viss typ av pigmentförändringar som gör att du blir fläckvis solbränd. Det kallas cloasma och är helt ofarligt, men det kan ta några år innan fläckarna i huden försvinner helt. Sätt dig med benen högt eller lägg dig ner en stund för att lindra belastningen på ledbanden. Det är dessutom bra för dig att gå ner i varv en stund mitt på dagen. Du orkar bättre och din allt tyngre kropp mår bra av en stunds vila.

Vecka 20

Du har nu kommit precis halvvägs i din graviditet. Ditt lilla barn är ungefär 20 cm långt och väger runt 300 gram. Huvudets diameter är drygt 4 cm. Hjärnan är inne i en intensiv utvecklingsperiod. Flera miljoner nervceller behövs för barnets motorik. Utvecklingen av nervbanorna resulterar i att barnet nu kan göra mer koordinerade rörelser, som att suga på tummen och svälja fostervatten. Det är en medfödd reflex som är viktig för barnets överlevnad efter födelsen. Det övar sig inför den kommande amningen. Barnet simmar runt i nästan 0,5 liter fostervatten. Det sväljer hälften av denna mängd varje dygn och förnyar mängden genom att kissa ut det igen. Flera olika hudlager utvecklas och barnets hud tjocknar. Fosterfettet skyddar huden mot skavsår och hudsprickor. Barnets hjärta slår med mellan 110 och 160 slag/minut.
Livmoderns övre kant når till naveln. Är du trött kan en förklaring vara järnbrist. De flesta gravida behöver någon form av järntillskott från mitten av sin graviditet. Du har ökat din blodvolym med nästan 50%. Dessutom är det allt större barnets järnbehov mer påtagligt under den andra hälften av graviditeten. Rådgör med din barnmorska.

Vecka 21

Barnet växer och du känner ofta fosterrörelser vid den här tidpunkten. Från huvud till stjärt är längden cirka 20 cm. Vikten runt 420 gram. Tarmarna har utvecklats så att näring kan tas upp från det fostervatten barnet sväljer. Fortfarande kommer förstås den stora merparten av all näring från mamman via moderkakan, men en del passerar nu tarmsystemet fram till tjocktarmen. Den första avföringen börjar på så vis bildas i barnets tarm. Barnets lever och mjälte producerar blodceller och nu bidrar också benmärgen med tillverkningen. Barnet har både ögonbryn och ögonfransar. Huvudhåret börjar växa ut.
Livmodern tar allt mer utrymme i anspråk och pressar undan dina inre organ. Kanske får du av och till halsbränna och sura uppstötningar. Mjölkkörtlarna i brösten har mognat de senaste veckorna och blodådrorna blir tydligare. En del kvinnor upptäcker att det redan under graviditeten kan komma lite mjölk från brösten. Det är den första, mycket innehållsrika och feta mjölken som kallas för råmjölk eller kolostrum. Den är ur näringssynpunkt viktig för barnet när det ammas de första gångerna, innan den riktiga mjölkproduktionen tagit fart. Det är helt normalt att brösten kan läcka lite mjölk redan nu. Det har ingen betydelse för hur din amning och mjölkbildning senare kommer att fungera.

Vecka 22

Barnets sinnen mognar och utvecklas för varje dag. Det känner med sina händer över ansiktet och kroppen. Smaklökarna på tungan utvecklas. Ögonlocken är fortfarande slutna. Du kanske upplever att barnet är mest aktivt när du själv vilar. Det är vanligt att barnet vaggas till sömns när du rör dig. När barnet är fött kanske ni upplever att barnet har kvar sin egen dygnsrytm. Det kan ta ett par månader för den nyfödda att anpassa sig och ställa om sig till er sovrytm. Barnet har nu lite hår och nackvirveln syns tydligt. Des hjärta slår ungefär dubbelt så fort som ditt. De små öronen är mjuka men färdigformade och det hör allt mer av sin omgivning. Många menar att barnet har en fömåga att minnas röster och speciella musikstycken om man spelar de ofta under graviditeten. Huden är fortfarande tunn och rödaktig på grund av de ytligt liggande blodkärlen och att det inte lagt på sig något underhudsfett än.
Livmoderns övre kant når en bit ovanför naveln och det går att se utanpå magen när barnet rör sig. De flesta gravida mår bra vid den här tiden och det kan kännas avlägset att börja planera för sin föräldraledighet. Men det kan vara klokt att tänka igenom sin situation. De flesta kvinnor mår bra av att ta en paus innan barnet kommer och då är det viktigt att planera in den i tid. Kanske har du semester eller någon annan ledighet du kan ta ut? Läs också vad Försäkringskassan har för regler vad gäller barn och graviditet.

Vecka 23

Barnet väger runt 600 gram och är cirka 22 cm lång. Huvudets diameter är 50-60 mm. Lårbenet ungefär 4 cm. Hudens pigment bildas. Barnet gör andningsrörelser och lungorna bildar lungblåsor. De är fyllda med fostervatten ända fram till födseln då det pressas ut när barnets bröstkorg kläms ihop i förlossningskanalen precis i födelseögonblicket.
Det är mer vanligt mot graviditetens sista veckor men en del kvinnor upplever redan nu hur livmodern av och till drar ihop sig. Dessa sammandragningar ses som ett tecken på att livmodern tränar sig inför det riktiga stora förlossningsarbetet. Samtidigt förbättras också blodcirkulationen till moderkakan vilket är gynnsamt för barnet Du får lättare den här typen av sammandragningar om du varit extra aktiv, när du tränat eller efter samlag. Det är inte farligt för barnet som ligger väl skyddat inne i livmodern. Du kan fortfarande motionera men lyssna på kroppen och ta fler vilopauser om sammandragningarna är besvärande.

Vecka 24

Scanna koden och anmäl dig in i Liberoklubben.
Barnets längd är runt 24 cm och vikten ungefär 700 gram. Nu, mer än halvvägs genom graviditeten börjar barnet allt mer likna ett nyfött barn. Allt det behöver av värme, föda och stimulans finns inom en omkrets på ett par decimeter i livmodern. Barnet reagerar på allt fler sinnesintryck. Det känner, det upplever smak och hör ljud. Ögonen är fortfarande oftast slutna men det har börjat blinka med ögonlocken. Barnets hörsel har utvecklats så att det kan lära känna de röster som pratar eller sjunger i dess närhet, röster som det vid födseln redan känner väl. Lungorna är fortfarande omogna men tillverkningen av ett ämne som kallas surfactant startar. Det har till uppgift att hålla lungblåsorna, alveolerna, i lungorna utspända så att lungorna inte faller ihop och klibbar samman när barnet föds och skall fylla sina lungor med luft. Dess rörelsebehov är stort och än så länge finns det gott om plats. Om barnet skulle födas nu har det chanser att överleva men kommer behöva omfattande vårdinsatser på en s.k. neonatalavdelning.
Det blir allt mer påtagligt att du snart skall bli mamma. Många planerar och förbereder sig mer aktivt för barnets ankomst. Är det en pojke eller en flicka? Vilka namn tycker ni om? Hur kommer ert barn att se ut, kommer det att ha hår på huvudet, vem kommer det att likna? Är det en lugn eller en aktiv krabat som växer i din mage? Barnet fyller ut livmodern allt mer. Kanske kan du få tag om en liten fot när barnet trycker ut den från insidan? Stryker du med handen längs barnet på magens utsida kanske det svarar dig genom att stanna upp och komma till ro om det tidigare varit aktivt eller vaket. Sover barnet kanske det svarar genom att röra sig eller ge dig en spark tillbaka.

Vecka 25

Barnet väger cirka 800 gram och är 27 cm långt från huvud till stjärt. Barnet har fullt funktionsdugliga händer och fingrarna har naglar. Dygnsrytmen är mer tydlig. Barnet har perioder då det är vaket och det sover på mer bestämda tider. Skelettet fortsätter att hårdna.
En del kvinnor kanske har lättare att få kramper i vaderna? Kanske blir du ofta kissnödig? Nu beror det på att livmoderns tyngd och barnet trycker ner på urinblåsan. Gravida kvinnor får lättare urinvägsinfektion än när de inte väntar barn. Tillhör du dem som har haft återkommande urinvägsinfektioner bör du vara extra uppmärksam på eventuella symptom som sveda och trängningar när du kissar. Drick rikligt, gärna vatten med citron eller tranbär i, för att förebygga nya besvär. Runt vecka 25 går de flesta gravida kvinnor till barnmorskan för en kontroll. Nu börjar mätningen av livmoderns tillväxt. Med ett måttband mäter barnmorskan måttet mellan blygdbenet, symfysen och livmoderns övre kant, fundus. Det så kallade SF-måttet ritas in på en kurva. Normalvärdet ligger ungefär på 23 cm plus eller minus några centimeter vid den här tidpunkten. Det spelar inte så stor roll hur just ditt mått är. Det viktiga är att måttet följer sin egen kurva utan några dramatiska avvikelser uppåt eller nedåt.

Vecka 26

Barnet är cirka 32 cm långt och väger ungefär 800-900 gram. Barnet har nu passerat en viktig gräns. Ögonen öppnar och sluter sig. De reagerar sedan en tid tillbaka på ljus och mörker. Genom att rikta ett starkt ljus mot barnet har man kunnat se hur det lyfter händerna för att skydda sina ögon. Hjärnan utvecklas mycket snabbt, nu får hjärnbarken sina fåror och vindlingar så att alla nervceller skall får plats. Barnet har mer sammanhängande sömnperioder, ibland stämmer de överens med dina egna. Navelsträngen kan ibland vara snodd runt barnet men dess rörelsefrihet påverkas trots det sällan. Navelsträngens korkskruvsliknande utseende gör den i viss mån eftergivlig. Den består av en tjock geleaktig substans som effektivt skyddar de tre blodkärlen som leder mellan moderkakan och barnet inne i navelsträngens mitt.

Vecka 27

Barnet är omkring 33 cm långt och väger runt 1 kg. Dess ansikte har blivit lite rundare. Foten mäter 4 cm, lårbenet 5 cm och huvudets diameter är nu 7 cm. Skulle barnet födas i vecka 27 har det mer än 90% chans att överleva, det har allt som behövs för ett liv utanför livmodern. När du nu går in i den sista tredjedelen av din graviditet återstår mognad och tillväxt. Barnet är fortfarande mycket magert då det inte har lagt på sig något underhudsfett ännu. Huden är röd, tunn och täckt med fosterfett. Ögonen och ögonlocken är fullt utvecklade. Barnets hörsel har förfinats och det uppfattar mer nyanserat röster, musik och plötsligt höga ljud.
Vid den här tiden i graviditeten känner många kvinnor av alla möjliga slags besvär. Ryggproblem är vanligt förekommande. Den allt tyngre magen gör att det blir svårare att hålla ryggen rak. För att balansera sticker du antagligen ut hakan och svänger mer i korsryggen. Det gör att du lätt blir trött, både i nacke och i korsrygg. Tänk på din hållning när du står upp. Vila genom att ligga ner en stund varje dag och lägg gärna en kudde i svanken när du sitter. Har du ont i ryggen bör du vara försiktig med att lyfta, speciellt tyngre saker. Måste du ändå, så tänkt på att böja dina knän och lyfta nära kroppen. Ömma ryggmuskler brukar må bra av lite skön massage.

Vecka 28

Barnet är cirka 35 cm långt och väger mer än 1 kg. Barnet växer och ställer allt högre krav på mammas kropp. Kontakten blir intensivare och känns närmare. Puffar du lätt på magen kan du ibland få en puff tillbaka. Det kan också sparka till som en reaktion på höga ljud, även om fostervattnet dämpar något. Barnet ökar i vikt med ungefär 27 gram/dag och det har börjat drömma. Man vet att det har utvecklat sin förmåga att minnas. Lungorna mognar för varje dag och andningsövningarna blir mer frekventa. Från graviditetens sjunde månad är barnets tillväxt framför allt beroende av dess förmåga att producera insulin. Insulinets uppgift är att göra det möjligt för kroppens celler att ta upp socker som cirkulerar i blodet efter en måltid. Cellerna utnyttjar sockret som energi, antingen förbränns det eller lagras. Inget fett behöver då brytas ner och på så vis hjälper alltså insulinet barnet att lägga på hullet under de sista graviditetsmånaderna.
Många kvinnor upplever att de nu blir mer känsliga och får humörsvängningar som de inte känner igen. Det är helt normalt. Situationen du befinner dig i är både känslomässigt överväldigande och fysiskt belastande Ha överseende, sköt om dig på bästa sätt och berätta för din partner om dina tankar och känslor. Det är en spännande tid för er båda och det är viktigt att ni gör varandra delaktiga i det som sker. Kanske känns det verkligare nu för dig som snart skall bli pappa/medförälder? Det är påtagligt att det är ett litet barn som rör sig där inne och du kan säkert känna hur barnet rör sig när du håller handen mot din kvinnas mage.

Vecka 29

Barnet är runt 37 cm långt och väger cirka 1,2 kg. Barnet kissar och dricker 0,5 liter fostervatten varje dag. Dess huvud är stort i förhållande till resten av kroppen och det är fortfarande magert utan underhudsfett. Än kan det fritt ändra läge och slå kullerbyttor i mammas mage. Det är vanligt att barnet vid den här tiden sparkar mycket men en del barn är mer stillsamma än andra. Om du är stressad eller upprörd reagerar barnet troligen på de stresshormoner som frigörs och cirkulerar över till barnet via moderkakan. Prova att lugna barnet genom att ta några lugnande andetag och slappna av. Prata lugnande, stryk över magen och rör dig mjukt så kommer de flesta barn till ro igen. Precis som efter födelsen.
Det växande barnet blir allt mer utrymmeskrävande och pressar dina inre organ åt sidan. Livmodern trycker nedåt mot de stora blodkärlen. En del kvinnor får synligare, mer markerade blodkärl på benen och i ljumskarna. En del gravida får åderbråck eller hemorrojder. Några blir bara mer svullna i benen och i fötterna när vätska från de överbelastade blodkärlen tränger ut i vävnaderna. Är det besvärligt kan det hjälpa att sitta en stund med benen i högläge. På apoteket finns särskilda stödstrumpor att köpa. De underlättar återflödet av blod från benen.

Vecka 30

Nu är längden runt 38 cm och vikten cirka 1,5 kg. Barnets hjärna utvecklas och växer. För att få plats veckar den ihop sig allt mer och bildar dess karakteristiska vindlingar och flikar. Barnets lungor är nästan helt utvecklade och det övar på andningsrörelser genom att höja och sänka bröstkorgen. Kanske känner du att barnet hickar?
Hos små flickor är klitoris förhållandevis stor och täcks ännu inte av blygdläpparna.
Antagligen har ni påbörjat eller kanske redan slutfört någon föräldraförberedande kurs. Det är ungefär två månader kvar till förlossningen och mötet med ert lilla barn närmar sig för varje dag som går. Många kvinnor klagar över en tilltagande trötthet. Var noga med att äta bra näringsrik mat, att sova ordentligt och se till att du håller koll på ditt blodvärde.Prioritera en stund ute i friska luften varje dag. Inaktivitet och näringsbrist på grund av en felaktig kost leder bara till ännu mer trötthet och krämpor i kroppen.
En del kvinnor får känningar av bäckensmärtor. Der är en hormonell påverkan på alla fogar och leder, framför allt bäckenet. Det är helt naturligt och ändamålsenligt eftersom det ger förlossningskanalen större möjlighet att vidgas något vid förlossningen. En del kvinnor upplever det som smärtsamt, de får svårt att gå och blygdbensfogen blir mycket öm (se avsnittet om rygg- och bäckensmärtor). Det börjar bli tyngre och du kan känna dig känslig och ha lätt för att gråta vilket inte alls är konstigt. Du går in i den sista delen av graviditeten och det ställer stora krav på dig, både fysiskt och psykiskt.

Vecka 31

Barnet är 39 cm långt och väger 1,6 kg. Det händer mycket varje vecka. Barnet börjar lägga på sig underhudsfett och huden är mer rosa än röd. Det har fortfarande ganska stor rörelsefrihet inne i livmodern och har troligen inte lagt sig till rätta än, även om det finns barn som redan nu lägger sig med huvudet ner i bäckeningången, där förlossningskanalen börjar.
Om din graviditet är normal och du är frisk följer du säkert det så kallade basprogrammet hos din barnmorska. Då brukar det vara dags för ännu en kontroll i graviditetsvecka 31. De flesta kvinnor kan fortsätta att arbeta som vanligt en tid till. Har du ett arbete som är extra tungt eller stressigt kan du från och med nu få beviljat havandeskapspenning på hel- eller deltid. Det gäller också om ditt arbete innebär ansträngande arbetsställningar eller om du utsätts för miljögifter eller skadliga gaser. Handläggningstiden kan vara ganska lång så ansök till försäkringskassan i god tid.
Belastningen på rygg och leder ökar för varje vecka. Om du måste bära matkassar eller något annat tungt, fördela vikten mellan båda dina händer så att du inte snedbelastar. En del kvinnor har väldigt ont av foglossning. Be barnmorskan eller sjukgymnasten om tips på vad du kan göra för att lindra det onda. Det är inte ovanligt att sammandragningarna ökar nu när magen blir större. Din kropp förbereder sig långsamt men säkert på att föda.

Vecka 32

Barnet är 40 cm och väger runt 1,7 kg. 32 veckor gammal och inlagringen av underhudsfett fortsätter. Barnet skall gå upp ungefär två kilo på de resterande åtta veckorna. Det är starkare och kan ge dig rejäla kickar. Om barnet sparkar rakt på din urinblåsa kan du till och med kissa på dig. Nu kommer den stora magens tid. Du behöver mer vila, mat och dryck för att orka och för att barnet skall kunna växa ordentligt.
Hjärnan fortsätter att utvecklas och växa. Man vet att barnet vid den här tiden har aktivitet i hjärnan både när det är vaket och när det sover. Om det betyder att barnet drömmer har man däremot inte kunnat påvisa. På små pojkar börjar testiklarna nu att gå ner i pungen.
Beroende på var ni bor i Sverige har ni troligen redan tagit ställning till var ni skall föda. På många håll finns fler än ett alternativ.
Det finns de som vill föda hemma. Då är det viktigt att man i mycket god tid får kontakt med någon av de barnmorskor och läkare som arbetar med hemförlossningar.

Vecka 33

Barnets vikt är runt 2 kg. Inlagringen av underhudsfett sker med cirka 250 gram/vecka, musklerna utvecklas också. Lanugohåren börjar försvinna, huden slätas ut och är inte längre så rynkig som tidigare. Dess förmåga att reglera temperaturen har mognat. Barnet kan svettas, något mycket för tidigt födda barn inte kan. Barnets organ är nu färdigutvecklade så när som på lungor och andningscentrum.
Kanske kan du greppa om en liten fot? Barnet kan vid den här tiden i graviditeten ha lagt sig med huvudet ner i bäckeningången. Brukar ditt barn hicka? Du kan känna hur hela magen rycker till och hur det upprepar sig. Efter den här veckan kan barnets rörelsemönster ändra sig något som en följd av att det blir allt trängre inne i livmodern.
Livmodern fyller en stor del av din mage och det kan för många vara svårt att få plats med en hel måltid åt gången. Ät lite och ofta i stället. Har ni pratat om hur ni vill göra med föräldraledigheten? Som gravid kan du ta ut föräldraledighet/föräldrapenning från och med den 60:e dagen före beräknad förlossning. De flesta mår väl av att få en liten tid för sig själva och i lugn och ro få ställa om sig från ett yrkesverksamt liv till livet som mamma och förälder.

Vecka 34

Barnet väger runt 2,2 kg och foten är 6-7 cm lång. Det finns en liter fostervatten i hinnsäcken. Barnet reagerar på sina föräldrars röster. Sugreflexen är tydlig, en del barn suger på tummen. Ögonens pupiller kan vidgas och dras samman. En del forskare menar att barnet redan nu har en förmåga att fokusera blicken. Det skiljer på ljus och mörker och uppfattar därmed dag och natt.
Nu är magen så stor att din navel kanske buktar ut i stället för in. En del kvinnor har fått en brun pigmentrand, linea nigra, mitt på magen från naveln och ner till blygdbenet. Den bleknar efter förlossningen och försvinner i de flesta fall helt. För många kvinnor och män känns tanken på sex och samlag väldigt avlägset och främmande med den stora magen. Andra, såväl kvinnor som män, får en ökad lust och njutning när de är gravida. Påminn er om att sex inte alltid behöver innebära samlag och att det finns andra sätt att ha det skönt tillsammans på. Men samlag kan aldrig skada barnet. Det är heller inte farligt om du efter en orgasm får sammandragningar eller en lite molande känsla, som diffus mensvärk. Det är vanligt med en del förvärkar vid den här tiden i graviditeten.

Vecka 35

Barnet väger runt 2,5 kg. Lårbenet är ungefär 6 cm. Huden är täckt av ett tjockt lager fosterfett, vernix, som skyddar huden i fostervattnet. Navelsträngen är nästan 0,5 meter lång. Den är snurrad som en telefonsladd, elastisk och stark. Den allra sista delen av graviditeten närmar sig. Hos förstföderskan har barnet oftast lagt sig med huvudet fixerat ner i bäckenet. Det kan vara en av anledningarna till att det inte rör sig på samma sätt som tidigare. Det har inte längre samma svängrum. Barnet ökar i vikt med mellan 25 och 30 gram/dag och det börjar bli rejält trångt. Många tycker att barnet har mer bestämda perioder, vanligen kvällstid, när det är som livligast.
Du kan känna dig trött och ha ont i både rygg och bäcken. Magen börjar bli stor och tung. Det är inte så konstigt om du känner dig obekväm. Kanske oroar du dig för att du gått upp mycket i vikt. Det är inte så konstigt och det mesta är vätska som försvinner av sig själv efter att du fött. Sluta inte äta eller försök hålla igen. Du och ditt barn behöver mycket näring så här i slutet av graviditeten. Antagligen tänker du mycket på förlossningen. Hur skall det bli? Kommer jag att klara förlossningssmärtan? Frågor och tankar avlöser varandra. Skriv gärna ner dem, prata både med din partner och med barnmorskan. De allra flesta kvinnor brukar komma till en punkt när man känner sig redo. Förbered er så gott ni kan och ta reda på så mycket som möjligt. Kunskap lugnar och ger större trygghet. En trygg mamma föder lättare och genom att vara avspänd och fokuserad kan smärtupplevelsen i viss mån lindras.

Vecka 36

Barnet är cirka 45 cm långt och väger mellan 2,5 och 2,7 kg. Barnets sugmuskler har blivit starkare och det har blivit rundare i hela ansiktet. En färdig individ gör sig redo att födas. Nu är det bara slutspurten, den sista månaden, kvar men redan nu går det bra att födas till ett liv utanför livmodern. Barnet har trängt ner djupare i bäckenet, magen har sjunkit och plötsligt blir det lättare att andas. Barnet lägger på sig ytterligare 1 kg under den sista månaden. Belastningen på rygg och bäcken ökar, det är påfrestande för ledband och muskler. Vid den här tiden är det vanligt att man kan känna sig både lite nedstämd och irriterad. Det är påfrestande att vara stor och tung och allt går långsammare än det brukar göra. Du blir andfådd för minsta lilla och svettas mer än vanligt. Om du känner dig rastlös och orolig så är det helt normalt. Många kvinnor sover oroligare, har mer halsbränna och springer och kissar stup i kvarten, även nattetid. Du börjar längta efter att föda, och att få se och hålla om ditt barn på riktigt. Antagligen fantiserar ni mycket kring barnet som snart skall födas och ni tänker kanske också på det stora ansvar som väntar er.

Vecka 37

Barnet väger cirka 2,8-3 kg. Nu är barnet fullgånget och redo att födas. Förlossningen kan starta när som helst, men många kvinnor får vänta ytterligare några veckor innan det är dags. Barnet ökar sin vikt med 200-250 gram/vecka och har mer än en liter fostervatten runt sig. Koordinationen är så utvecklad att barnet har förmåga att gripa tag om saker med handens fingrar. Den tränar inför ett liv utanför livmodern genom att dra in och trycka ut fostervatten ur sina lungor. Den lagrar också näring som behövs för att klara en ansträngande förlossning. De allra flesta barn ligger med huvudet nedåt, endast ett fåtal ligger med stjärten först. Om så är fallet erbjuds man vid den här tiden ett försök att vända barnet.
Du går troligen på ännu en graviditetskontroll. Är det något som fortfarande oroar dig inför förlossningen så prata med din barnmorska. Även om du skrivit ett brev med dina önskemål kring förlossningen är det vanligt att man också noterar vad du vill i journalen. Denna kommer personalen på förlossningsavdelningen senare att ta del av. De flesta kvinnor känner av allt kraftigare sammandragningar i livmodern. Det är inte farligt utan en påminnelse om att snart startar förlossningen och mötet med barnet närmar sig. Kanske har du slutat arbeta och inlett dina första veckor som föräldraledig. Du kommer att må bra av att få rå dig själv och att släppa arbetet helt. Du behöver också lite tid att förbereda för barnets ankomst och göra de sista förberedelserna inför förlossningen och den stora omställningen till att bli mamma. Nu kan du vila när du behöver det. Ät som tidigare bra mat, gärna med extra kolhydrater så har du lite mer ork om förlossningen skulle starta.

Vecka 38

Vikten är oftast mer än 3 kg. Barnet räknas som fullgånget och många föder i den här veckan. Det är barnet själv som bestämmer när det är dags att födas. Forskning visar att 3 finns programmerad i arvsanlaget. Det är nedärvt från dig och din partner och har bestämts efter vad som är en normal graviditetslängd i just ert fall. Har du inte packat din väska som ska med till förlossningen är det hög tid att du gör det. Låt den stå redo så att du inte behöver tänka på om du fått med dig allt när förlossningen väl startar. Det är mycket barn i magen och moderkakan är mellan 20 och 25 cm i diameter. Den väger ungefär 0,5 kg och det är av stor betydelse att den fungerar fullt ut.
Du kan känna hur barnet trycker och pressar nedåt mot underlivet. Många barn sjunker ännu djupare ner. Ditt bäcken är något vidgat och barnets skallben har förmågan att omforma sig för att passa in i förlossningskanalen. Det kan vara svårt att hitta bekväma ställningar att sitta och ligga i. Magen är hela tiden i vägen. Du väntar på det första riktiga tecknet på att förlossningen startar.

Vecka 39

Det är börjar bli riktigt trångt i magen och barnet växer och samlar energi inför kommande födsel. Sover du oroligt och vaknar ofta? Vila under dagen. Tänk tanken att det är en förberedelse för kommande amningsperiod där du kommer att nattamma flera gånger den första tiden. Du träffar din barnmorska varje vecka. Hon kontrollerar noga barnets läge och hur det sjunker ner i bäckenet.
Din kropp är snart redo att föda, liv­moderhalsen mjukas upp och du vet vid det här laget hur en förlossning kan starta. Många kvinnor upplever att de inte riktigt känner igen sig under de här sista veckorna. Det är helt normalt om du känner dig labil och svänger mer i humöret. Kanske är du mer inåtvänd, blir lättare irriterad och upplever att du inte får någonting alls gjort. Andra får en plötslig ny energi och en lust att städa. Det är inte ovanligt att höggravida kvinnor sätter i gång med storstädning av huset, med ett storbak eller med att laga massor av mat inför kommande behov. Antagligen är det en drift vi bär med oss. Vi “boar” och ser om vårt hem som ett led i förberedelserna inför barnets ankomst.

Vecka 40

Nu är barnet ungefär 50 cm långt och väger 3,5-4 kg. Barnet fyller ut hela din mage. Allt är klart. Förlossningen närmar sig, kanske har du redan fött? Förvärkarna påverkar livmoderhalsen att mjukas upp och kortas av. Ändå är det inte konstigt om du får vänta ytterligare en vecka eller två på ditt barn. Glöm inte att det är helt normalt att passera utsatt datum för förlossningen. Det allra bästa för både dig och barnet är att kroppen hinner mogna fullt ut innan de första värkarna kommer. Livmodertappen skall mjukas upp och dina bäckenfogar hinner också mjukna lite till. 92% av alla barn som föds i Sverige gör det mellan vecka 37 och 42. Cirka 4% föds före vecka 38. Även om det kan kännas hopplöst tungt att passera sitt förlossningsdatum kan det vara en tröst att veta att 90% av allt kvinnor som passerar vecka 40 har fött sitt barn innan vecka 42 är över.
När förlossningen väl startar kommer du att förbruka ungefär 500 kalorier i timmen. Det kan vara nästan som ett maratonlopp att föda barn och det är en bra tanke att du skall förbereda dig för ett sådant. Vila mycket, ät bra och lagra kolhydrater så kommer du att orka bättre. Förbered dig väl och kom ihåg att din kropp är skapt för att föda. Möt den första värken med mod, tillit och fokusera på din uppgift. Du har något stort och fantastiskt att se fram emot. Att föda är en sak, men det är först efteråt, när barnet äntligen finns hos er, som det riktigt stora äventyret börjar. Nu är ni föräldrar.

Lycka till.

Källor: “Ett barn blir till” Lennart Nilsson och Lars Hamberger Bonniers förlag 2006
“Mammapraktika” av Leni Söderberg, B Wahlströms förlag 2003

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...