week13

Vecka 13

Ditt barn

Mycket kvar att slipa på

Alla organ är nu anlagda och har börjat att fungera så smått. Den första delen av graviditeten är avklarad och de två tredjedelar som återstår är till för att barnet ska växa till sig och organen ska mogna fullt ut – så att barnet är så förberett det kan bli för ett liv utanför livmodern. Den lilla kroppen blir allt stadigare - drygt 6 cm lång och med en vikt på runt 60g. Men det är som sagt fortfarande mycket som behöver slipas på: öronen sitter långt ner, ögonen – som fortfarande är slutna – sitter brett isär. Delar av brosket som fungerat som benstomme börjar hårdna och bli till skelett och barnet rör sig mer och mer för varje dag som går. Bebisen har fått lite extra vatten kring sig vilket gör det enklare att sträcka på kroppen. På en ultraljudsundersökning går det att se hur händerna söker sig mot munnen och hur armar och ben böjs och sträcks. Små pojkar bildar manligt könshormon och hos flickorna finns det miljoner av primitiva ägganlag i de omogna äggstockarna. Nu kan man också ana de linjer på fingertopparna som senare blir barnets unika fingeravtryck.

Mamma

En tredjedel avklarad!

Nu går du snart in i den andra tredjedelen, eller trimestern, av graviditeten (det beror lite på hur man räknar, men v.13 eller 14 brukar anges som startskottet för andra trimestern). Många upplever att de går in i en lugnare period, illamåendet och tröttheten har förhoppningsvis minskat – även om det för några kan hålla i sig längre. Det kommer också ofta ett lugnt när man går in i denna vecka, eftersom den största risken för missfall är förbi. Man kanske kan släppa en liten men gnagande oro och vågar tänka framåt på riktigt. Vecka 13 är ofta då man börjar våga berätta för omgivningen att man väntar barn. Det kan kännas både läskigt och spännande, men ofta är det skönt att slippa hålla det hemligt. Det kommer också vara svårt att dölja det mycket längre - magen kommer dyka upp som en liten kula vare sig man säger något eller inte. Bli inte förvånad om många redan anat att du väntar barn. Smygätandet av godis, ständiga toabesök eller subtilt klappande på den lilla magen har nog skvallrat om att det är en bulle i ugnen. Många mår alltså bättre nu, men behov av vila och bra mat är något som kommer finnas med hela graviditeten – så att hitta en bra balans är viktigt för att du ska fortsätta må bra. Vanligt arbete och fysisk aktivitet är inte dåligt alls, men försök undvika att utsätta dig för stress och sov ordentligt.

Partner

Konstiga cravings

Nu har ni gått igenom första tredjedelen av graviditeten och största risken för missfall är förbi. För många blivande föräldrar är detta lite av en milstolpe, de flesta blir mindre oroliga och börjar må bättre. Kanske har också din partner börjat bli lite piggare. Tyvärr stämmer inte det för alla, det finns de som mår illa under hela graviditeten, vissa så pass dåligt att de kan behöva söka vård för det. Du har kanske hört att gravida kan få sug efter en specifik kost eller sak, sånt man kallar cravings. Man vet faktiskt inte riktigt vad det beror på, men många kan bli orimligt sugna på allt från choklad, citrusfrukter, salt till lakrits (just lakrits är något man ska ta det lite lugnt med när man är gravid, det är ingen fara att äta lite - men för stora mängder är inte bra). För vissa kan cravings gå lite överstyr och man får ett enormt sug efter saker som absolut inte går att äta, typ cement, krita eller jord. Detta samtidigt som andra livsmedel och dofter, ofta gamla favoriter, kan skapa enorm olust och avsmak.