week20

Vecka 20

Ditt barn

Griper och suger på tummen

Ditt lilla barn är nu ungefär 24 cm långt och väger runt 350 gram. Huvudet har en diameter på drygt 4 cm och hjärnan där inne genomgår en intensiv utvecklingsperiod. Flera miljoner nervceller kommer behövas för motoriken. Utvecklingen av nervbanorna gör att barnet nu provar sina reflexer, griper och suger på tummen som du kan se på bilden. Det sväljer också fostervatten, en medfödd reflex som är viktig efter födseln när bebisen sen ska börja äta. Ännu är det ganska gott om plats för barnet att röra sig, det dyker och rullar runt i den halva litern fostervatten som finns runt omkring. Det råder en ganska stor omsättning på vattnet, hälften av det sväljs faktiskt av barnet varje dygn och lika mycket kissas ut. Det lilla hjärtat slår mellan 110 och 160 slag per minut, precis som det ska. Fram till nu har ditt barn växt ungefär lika mycket varje vecka som alla andra barn i livmödrar världen över, men från och med nu kommer det bli större individuella skillnader på hur mycket de växer.

Mamma

Halvvägs!

Heja dig, nu har du fixat halva graviditeten! Fast kanske har du ingen superork att fira? Det är inte ovanligt att du börjar känna dig trött, vilket såhär halvvägs genom graviditeten ofta kan bero på järnbrist. Det är noll procent konstigt eftersom din kropp just nu jobbar sig upp mot 40-50 procent mer blod än vanligt. Det är kroppens fascinerande och fiffiga sätt att anpassa sig och styra upp så att graviditeten får de bästa av förutsättningar, allt det extra blodet behövs nämligen för att barnet ska få syret och näringen det behöver. Men inte bara det, blodet finns också där för att du ska ha lite reserver så att du kan blöda när du föder barnet. För så är det ju, det kommer att gå åt en del blod även om det inte är något som de flesta tänker på just då. Tycker du det känns lite obehagligt så kan du prata med barnmorskan. På MVC kommer järnnivåerna kontrolleras regelbundet, men känner du dig yr eller trött och det dröjer innan du ska dit igen så ska du absolut ringa och prata med barnmorskan. Du ska inte behöva acceptera en trötthet utan att veta hur dina järnvärden ser ut! Det går att få i sig extra järn genom att äta mat med bra järninnehåll, men de allra flesta behöver någon form av järntillskott under graviditeten.

Partner

Första sparken

Nu är ni halvvägs! Ännu kanske ni inte känt den första sparken, men snart kommer den. Precis såhär när barnets rörelser börjar kännas är det lite svårt att veta om det verkligen är en spark, det kan nästa upplevas mer som en kittling eller som fjärilsfladder inuti magen. För dig som inte bär barnet så dröjer det troligen en stund innan du kan känna de magiska rörelserna. Du får inte bli förvånad om barnet slutat sparka precis när du kommer fram för att lägga handen på magen – barnet gör nämligen redan precis som det vill. När din partner går runt så är de skumpande rörelserna ofta sövande för barnet, vilket brukar göra att bebisen sover – för att sen leva rullan på kvällar och nätter när det är sovdags. Så ett tips är att lägga handen på magen när ni båda tar det lugnt framåt kvällen, rätt vad det är så dyker där upp en spark och hjärtat ditt tar troligen ett litet skutt. Ju längre in i graviditeten ni kommer, desto kraftfullare känns det, framåt slutet kan ni till och med urskilja en liten hand eller fot under huden.