week30

Vecka 30

Ditt barn

Det spritter i magen

Barnet fortsätter att växa och det bildas mer fett under huden. 41 centimetrar och nästan 1,4 kilo är ungefär vad bebisen brukar mäta och väga just nu. Hjärnan utvecklas och växer, den ska bli stor och för att den ska få plats så skrynklar den ihop sig mer och mer och bildar dess karakteristiska vindlingar och flikar. Nu är lungorna nästan helt utvecklade och barnet övar på andningsrörelser genom att höja och sänka bröstkorgen. Det är inte ovanligt att övningarna kan ge det lilla barnet hicka, vilket upplevs som små ryckningar eller att det spritter till i magen. En känsla som kommer dyka upp ofta under de kommande veckorna.

Mamma

Ta hand om ryggen

Nu är det inte speciellt långt kvar, och väntar du tvillingar så är du nog snart i mål. Men även om du nu närmar dig upplopps-sträckan så är det för de flesta några tunga veckor som väntar – både fysiskt och mentalt. Kroppen kan upplevas som en koloss och du kan bli gråtfärdig för minsta lilla, vilket inte är det minsta konstigt – trettio veckor med en krävande hyresgäst tar ut sin rätt. Att känna sig trött och få mer sammandragningar är vanligt. Det kan bli lite bättre av att ta små pauser under dagen så fort du har möjlighet, och passa på att vila med benen högt. Den typen av små saker kan få dig att må bättre. Försök att lyssna på kroppen och framförallt att vara snäll mot den – det är fortfarande ungefär 10 veckor kvar som bebisen planerar att använda för att växa sig stor! Foglossning, som kommer av att hormonerna mjukar upp leder och fogar - framförallt i bäckenet, är vanligt nu. Uppluckringen är till för att förlossningskanalen ska kunna vidgas något vid förlossningen så det blir enklare för barnet att komma ut. Det gör såklart inte att det gör mindre ont. Prata med barnmorskan så får du hjälp, exempelvis med speciella bälten för foglossning eller med tips på hur du i vardagen kan lära dig att avlasta bäckenet och leder på bästa sätt.

Partner

Sätt ord på tankarna

Vad påverkar egentligen barnet där inne i magen? Att fundera och oroa sig för hur bebisen har det brukar nästan alla blivande föräldrar göra. Du kan ju inte heller alltid påverka hur din partner lever eller mår och det kan såklart väcka en del jobbiga känslor. Att inte ha kontroll över något som är så extremt viktigt för en kan stressa vissa väldigt mycket. Om det är så för dig så testa att berätta för din partner eller dina vänner hur du känner och tänker, att sätta ord på det du går runt och grubblar över kan ofta hjälpa en att slappna av. Tänk också på att barnmorskan finns där för stöd och råd, inte bara för den som är gravid utan för alla blivande föräldrar.