week30

Vecka 30

Ditt barn

Det spritter i magen

Barnet fortsätter att växa och det bildas mer fett under huden. 41 centimetrar och nästan 1,4 kilo är ungefär vad bebisen brukar mäta och väga just nu. Hjärnan utvecklas och växer, den ska bli stor och för att den ska få plats så skrynklar den ihop sig mer och mer och bildar dess karakteristiska vindlingar och flikar. Nu är lungorna nästan helt utvecklade och barnet övar på andningsrörelser genom att höja och sänka bröstkorgen. Det är inte ovanligt att övningarna kan ge det lilla barnet hicka, vilket upplevs som små ryckningar eller att det spritter till i magen. En känsla som kommer dyka upp ofta under de kommande veckorna.

Mamma

Ta hand om ryggen

Nu är det inte speciellt långt kvar, och väntar du tvillingar så är du nog snart i mål. Men även om du nu närmar dig upplopps-sträckan så är det för de flesta några tunga veckor som väntar – både fysiskt och mentalt. Kroppen kan upplevas som en koloss och du kan bli gråtfärdig för minsta lilla, vilket inte är det minsta konstigt – trettio veckor med en krävande hyresgäst tar ut sin rätt. Att känna sig trött och få mer sammandragningar är vanligt. Det kan bli lite bättre av att ta små pauser under dagen så fort du har möjlighet, och passa på att vila med benen högt. Den typen av små saker kan få dig att må bättre. Försök att lyssna på kroppen och framförallt att vara snäll mot den – det är fortfarande ungefär 10 veckor kvar som bebisen planerar att använda för att växa sig stor! Foglossning, som kommer av att hormonerna mjukar upp leder och fogar - framförallt i bäckenet, är vanligt nu. Uppluckringen är till för att förlossningskanalen ska kunna vidgas något vid förlossningen så det blir enklare för barnet att komma ut. Det gör såklart inte att det gör mindre ont. Prata med barnmorskan så får du hjälp, exempelvis med speciella bälten för foglossning eller med tips på hur du i vardagen kan lära dig att avlasta bäckenet och leder på bästa sätt.

Partner

Fortfarande en bit kvar

Kanske har ni påbörjat, eller snart avslutat, någon förberedande kurs inför förlossning och föräldraskapet. Det är ungefär två månader kvar till det är dags och mötet med er lilla bebis närmar sig med stormsteg. Eller, så kan det kännas för dig, men många gravida upplever att det känns som det är otroligt lång tid kvar innan bebisen kommer. Det är inte så konstigt, de flesta blir nu mer trötta och det kan vara väldigt jobbigt mentalt just nu – att vara stor, tung och ha ont tar på krafterna. Barnet är trots allt ungefär 41 cm lång och väger runt 1,4 kilo! Lyssna på vad din partner behöver just nu och se hur du kan hjälpa till och stötta. Att barnet ska födas NU (!) eller att du magiskt ska trolla bort foglossningen är kanske utanför din arbetsbeskrivning, men det finns säkert grejer du kan göra som underlättar för henne. Ibland kan det också bara vara så himla skönt att ha någon som lyssnar och försöker förstå, hur abstrakt och svårt det än må vara för den som inte bär barnet.