week22

Vecka 22

Ditt barn

Mjuka öron och ny frisyr

Alla sinnena mognar och utvecklas mer och mer för varje dag. Bebisen blundar visserligen hela tiden, men kan genom de tunna ögonlocken ändå se ljus och mörker. Öronen har fått sin form men är alldeles mjuka fortfarande. Höra kan dom göra ändå, barnet kommer minnas röster och speciella musikstycken om de spelas många gånger under graviditeten. Händerna känner sig fram över ansiktet och kroppen, och smaklökarna på tungan utvecklas. Det är också nu som håret på huvudet börjar växa. Det är olika hur mycket hår en bebis har när den väl är klar, vissa föds med en rejäl kalufs - medan andra har lite fjun som bara syns i motljus.

Mamma

Din livmoder tränar

Du kanske har känt att magen blir hård för en stund för att sedan mjukna igen? Det är sammandragningar som kan börja dyka upp nu, men som oftast är vanligare mot slutet av graviditeten, från tredje trimestern. Sammandragningarna kan du tänka på som livmoderns sätt att träna sig inför förlossningen. Även om det kan kännas lite läskigt de första gångerna så är det ingen fara för barnet. Det är vanligare att de kommer när du varit lite extra aktiv, typ tränat eller haft sex. Är det så att det går lite för vilt till, inte bara vid sex utan i livet i allmänhet, så ska man se det som kroppens sätt att säga till. Får du sammandragningar på kvällen när du väl tar det lugnt efter dagen så ska du alltså tänka på att försöka ta det lite lugnare i livet. Men kommer de ofta eller när du vilar - trots att du inte stressat - så ska du prata med barnmorskan för att utesluta att det rör sig om en urinvägsinfektion. Det vill man ju visserligen alltid undvika, men är extra viktigt att ha koll på när man är gravid. Om detta inte är första barnet du väntar så kan du förbereda dig på att chansen är stor att du känner av sammandragningarna både tidigare och starkare än första gången.

Partner

Minska stressen

Sammandragningar är något som din partner kan få från och med nu, men som blir vanligare mot slutet av graviditeten. De är livmoderns sätt att öva sig inför förlossningen och kommer ofta när man varit lite extra aktiv. Är livet i stort lite extra stressigt kan de också vara kroppens sätt att påpeka att den vill ta det lite lugnare. Det är bra om du som partner vet om detta, och att ni kan prata om på vilka sätt du kan avlasta.