App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
< Gravid vecka 42
close
<

Gravid vecka 42

Ditt barn

Täta kontroller

När en graviditet varat i mer än 42 veckor så brukar den kallas för överburen och förlossningen kommer sättas igång. Men att det går över 42 veckor är ovanligt, bara 5% av alla barn blir överburna, och varför är det faktiskt ingen som vet. Det kanske helt enkelt är så att bebisen har det alldeles för mysigt därinne i magen. Även om man inte vet vad det beror på så har man sett att det finns vissa faktorer som spelar in. Sannolikheten är högre för en förstagångsföderska att gå över tiden, och då också att graviditeten blir överburen. Men det kan också finnas ärftlighet inblandat, har man en biologisk mamma eller syster som fått vänta längre, eller till och med burit över tiden är risken lite större att man själv kommer göra det. Efter det beräknade förlossningsdatumet så går man på allt tätare kontroller för att se så att barnet i magen fortsätter att må bra. Den som bär barnet får själv vara med och bestämma när, eller om, igångsättning ska ske - de flesta väljer att planera en igångsättning efter ett ultraljud som görs v.41 +0, men man kan få vänta längre med att bli igångsatt om man vill.

Mamma

Den kommer - vi lovar

Kämpa på - det är snart klart! För nu är det för de allra flesta inte kul att vara gravid längre. Nu är det bara ultratungt och väldigt lätt att känna sig uppgiven och att tappa humöret. Även om du kanske tvivlar så kan vi lova att din lilla bebis kommer att komma ut, på ett eller annat vis. Känner du att du är helt klar med att svara ”nä, ännu inget barn!” på omgivningens frågor så är det totalt accepterat med ett mass-sms som säger att du hör av dig när barnet landat! Vi har skrivit det förut, men en liten reminder på att du alltid ska ringa förlossningen om vattnet går, du får blödning, minskade fosterrörelser, regelbundna värkar, minskade värkar eller känner dig orolig eller rädd. Men det vet du ju redan.

Partner

Snart igångsättning

Över 90 procent av alla gravida har fött innan denna vecka är slut. Sannolikheten att det sker av sig självt är alltså väldigt stor, och ökar ju faktiskt för varje dag som går. Tillhör ni de få procenten som går över vecka 42 kallas graviditeten överburen och ni kommer då få tid för igångsättning av förlossningen. Det finns en anledning till att man inte låter graviditeten pågå längre än vecka 42, och det är för att moderkakan successivt kommer börja försämras efter denna vecka. Det finns lite olika sätt att starta förlossningen, vanligast är att få hormontabletter som man löser i vatten och sväljer som sätter igång det hela. Sen kan det också vara så att det finns anledningar som gör att man kan behöva göra kejsarsnitt - det beror lite på hur mamman och barnet mår. Vi vet att det kan kännas lite frustrerande att förlossningen kanske inte blivit som man tänkt sig, att föreställningen om hur det skulle bli får skrotas. Även om förlossningen på något sätt är det man gått och väntat på, så är det ju egentligen bara början på resten av livet som förälder. Och hur ditt lilla barn kommer ut är ju inte det viktiga, utan att ni snart får träffa den som får hjärtat att svämma över av lycka.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...