w42_1200x480

Vecka 42

Ditt barn

Täta kontroller

En graviditet räknas som överburen efter 41+6 veckor, men det är ovanligt att gå så länge och bara några få procent av alla barn blir överburna – varför är det inte riktigt någon som vet. Det kanske helt enkelt är så att bebisen har det alldeles för mysigt därinne i magen. Även om man inte vet vad det beror på så har man sett att det finns vissa faktorer som spelar in. Sannolikheten är högre för en förstagångsföderska men det kan också finnas ärftlighet inblandat. Har man en biologisk mamma eller syster som fått vänta längre är risken lite större att man själv kommer göra det. I många regioner brukar man sätta igång förlossningen under denna vecka om den inte kommer i gång av sig självt, men det kan variera lite beroende på vart ni bor.

Mamma

Den kommer - vi lovar

Kämpa på - det är snart klart! För nu är det för de allra flesta inte kul att vara gravid längre. Nu är det bara ultratungt och väldigt lätt att känna sig uppgiven och att tappa humöret. Även om du kanske tvivlar så kan vi lova att din lilla bebis kommer att komma ut, på ett eller annat vis. Känner du att du är helt klar med att svara ”nä, ännu inget barn!” på omgivningens frågor så är det totalt accepterat med ett mass-sms som säger att du hör av dig när barnet landat! Vi har skrivit det förut, men en liten reminder på att du alltid ska ringa förlossningen om vattnet går, du får blödning, minskade fosterrörelser, regelbundna värkar, minskade värkar eller känner dig orolig eller rädd. Men det vet du ju redan.

Partner

Snart igångsättning

En förlossning som sätts igång kan ske på lite olika sätt, vanligast är att få hormontabletter som man löser i vatten och sväljer som sätter igång det hela. Sen kan det också vara så att det finns anledningar som gör att man kan behöva göra kejsarsnitt - det beror lite på hur mamman och barnet mår. Vi vet att det kan kännas lite frustrerande att förlossningen kanske inte blivit som man tänkt sig, att föreställningen om hur det skulle bli får skrotas. Även om förlossningen på något sätt är det man gått och väntat på, så är det ju egentligen bara början på resten av livet som förälder. Och hur ditt lilla barn kommer ut är ju inte det viktiga, utan att ni snart får träffa den som får hjärtat att svämma över av lycka.