week17

Vecka 17

Ditt barn

Dags att lägga på hullet

Det går fort nu, barnet mäter ungefär 18 cm och vikten ligger någonstans runt 200 gram. Det saknar nästan helt underhudsfett – men kommer från och med nu börja lagra fett i kroppen. En viss typ av fett, som kallas brunt fett, fungerar lite som en överlevnadsreserv för barnet och hjälper det att behålla värmen när bebisen väl kommit ut. Armar och ben är tunna – det mesta av skelettet består fortfarande av mjukt och böjligt brosk. Under andra trimestern är hjärnas utveckling intensiv. Den skyddas av löst sammansatta skallben som så småningom sluter sig, men fontanellerna, de stora mjuka ytorna mellan skallbenen finns kvar länge - ofta tills barnen är runt två år. Ögonlock täcker ögonen, som inte kommer att öppnas förrän i vecka 26, men barnet upplever ändå sin omgivning och kan reagera på det som händer på utsidan av magen genom att till exempel rycka till vid plötsligt höga ljud. Ännu kan det röra sig ganska fritt inne i hinnsäcken. Barnet väger nu mer än moderkakan och med stor sannolikhet så börjar graviditeten synas.

Mamma

The glow™ - eller tvärtom…

Att vara gravid behöver inte alltid innebära påsar under ögonen, kass hud eller krämpor – tvärtom kan just andra trimestern bjuda på en boost för både hår, hud och mående. Den där glowen som folk pratar om kan mycket väl komma och många sover också bra, ett sorts lugn kan lägga sig i själen. Det är inte heller omöjligt att sexlusten ökar på grund av den ökade blodmängden eftersom den också påverkar bäckenområdet och slemhinnorna i livmodern. För dig som inte alls förstår vad vi pratar om så är det vackra håret, den släta hyn och den fantastiska sexlusten inget som alla får. Det finns ingen jämnt fördelad rättvisa när det kommer till graviditeternas fördelar.

Partner

Läge för en resa?

Funderar ni på en resa innan bebisen kommer? Om graviditeten är utan alltför mycket krämpor och löper på bra kan det vara bra att passa på snart. Det går fint att resa både på marken och med flyg, men flygbolagen kan ha olika regler för hur sent i graviditeten man får resa med dem. Det kan också vara klokt att kolla med försäkringsbolaget vad som gäller om det skulle behövas vård utomlands – de flesta hemförsäkringar täcker tillexempel inte sjukvårdskostnader efter vecka 28. Du och din partner kan behöva tänka ett extra varv på packningen, ska ni flyga kan stödstrumpor och näsdroppar med koksaltlösning vara praktiskt. Och reser ni till solen så är det visserligen alltid klokt att ta med solskyddsfaktor, men eftersom gravida lättare får pigmentfläckar så är det extra bra att vara noggrann med det nu.