week33

Vecka 33

Ditt barn

Huden slätas ut

Nu ska vi prata vikt! Två hela kilo har det lilla pyret – som för bara några månader sen var litet som ett björnbär – kommit upp i. Och mer ska det bli. 250 gram underhudsfett per vecka ska det lägga på sig, och förutom det så kommer också musklerna att utvecklas. Lanugohåren, de lite grova hårstråna som täckte kroppen börjar försvinna och huden slätas ut och är inte längre så rynkig som tidigare. Förmågan att reglera kroppstemperaturen har också mognat, även om det är en färdighet som måste finslipas när bebisen väl är ute! Alla organen, så när som på lungor och andningscentrum, är färdigutvecklade.

Mamma

Magen sjunker

Kanske har magen sjunkit, kanske är det för tidigt för dig ännu. Många känner att det är lite av en befrielse när det väl händer, eftersom det då finns lite utrymme för lungorna att andas. En del påstår till och med att det känns som de fått midjan tillbaka… Men magen sjunker som sagt inte hos alla, utan det kan lika gärna ske precis innan eller under förlossningen. Det är inte ovanligt att man tycker det känns lite obehagligt när huvudet rör vid bäckenbottens muskler – en stickande känsla, lite som att den domnar bort. Prova att ligga på sidan. Då minskar trycket på bäckenet, nerver och blodkärl vilket kan göra att det känns bättre. Att hitta kläder man känner sig bekväm i under den här delen av graviditeten är inte alltid en lättaste. Man kanske känner sig stor och pösig och har noll lust till att leta efter gravidkläder som man ändå bara kan ha i några veckor innan de är för små eller sitter obekvämt. Ett tips är att strunta i gravid-avdelningen och istället tänka på vad du har lust att ha på dig. En oversized t-shirt, ett par bekväma tights, uppknäppta skjortor eller en rymlig klänning kan ofta funka. Att framhäva din mage istället för att gömma den kan också vara kul, testa vad som händer med en figurnära stretchklänning eller pennkjol med mjuk midja. Är du ingen vän av åtsittande kläder så går det ändå att markera magen med ett skärp eller en resår som går precis ovanför den.

Partner

Ovälkomna kommentarer

Gravida magar kan se väldigt olika ut, både när det kommer till storlek och form. Många gravida får tyvärr stå ut med klumpiga kommentarer om deras magar; att det är för stora, för små, att man väntar tvillingar, borde sluta äta kakor och tänka på figuren. Kommentarer om magen kan både vara otroligt sårande och framkalla negativa tankar om mat, men också bidra till att väcka en hel del onödig oro. Att tillexempel få höra att ens mage är ”såååå liten” kan göra att man börjar oroa sig över att barnet inte växer och utvecklas som det ska. Väldigt få personer skulle få för sig att kommentera någon annans kropp på det viset om det inte var en graviditet med i leken. Men så fort någon väntar barn så verkar det som att den gravida kroppen är allmänt samtalsämne och helt okej att säga vad man tycker om. Så är det såklart inte och här kan du som partner stå upp och markera om du hör någon kommentera en gravid kvinnas omfång. Och nej! Det går inte att avgöra vilket kön bebisen har beroende på magens form. Det är inget annat än en seglivad myt.