week15

Vecka 15

Ditt barn

Luden liten kropp

Har ditt barn anlag för mörkt hår, är det nu som det pigmentet börjar produceras. Det är dock inte säkert att själva håret finns på plats än – för många barn kommer det inte förrän månader efter födseln. Ögonbrynen däremot dyker upp denna veckan. På hela den lilla kroppen är den tunna huden täckt av lanugohåret, eller ullhåret. Det finns troligen för att hjälpa till att bibehålla kroppsvärmen och när man närmar sig förlossning så försvinner det mer och mer. Genom den sköra huden kan man se små, tunna blodkärl. Lillhjärnan och ryggmärgen är anlagda. Barnet börjar lagra kalcium som ska användas för utvecklingen av skelettet och dess benmärg. Trots att det inte finns någon luft så gör barnet ändå andningsrörelser med bröstkorgen, som för att öva. Nu kan det också få in tummen i munnen.

Mamma

Andfådd av minsta lilla?

Ditt mammahjärta har inte bara svällt känslomässigt för att rymma det lilla barnet i magen utan också ökat sin fysiska kapacitet. Förklaringen är den ökande blodvolymen vilken kan göra en del kvinnor andfådda och ge dom hjärtklappning. Det kan kännas lite läskigt de första gångerna man känner det, men är helt ofarligt. Livmodern blir ju allt större, men i början av graviditeten så växer den i första hand uppåt vilket gör att trycket nedåt brukar lätta. Så du kanske nu kan fira att den mest akuta fasen av konstant kissnödighet antagligen har släppt. Du kanske minns den vagt, midjan du hade? Den tillsammans med dom tajta favoritjeansen är ett minne blott. Åtminstone det närmaste året. Är detta inte första gången du väntar barn så är du troligen lite större om magen nu är förra gången. Det beror på att din hud och mage redan gått igenom allt förut vilket gör att den töjs och breder ut sig lättare denna vändan.

Partner

Prata med bebisen

Snart kommer ditt barn att kunna uppfatta ljud. Det betyder att du kan sjunga och prata med det genom magen och att bebisen kommer känna igen din röst när det väl är fött. Det kanske känns lite konstigt till en början, att sitta och sjunga för en mage… men för bebisen är det en stor trygghet att höra en välbekant röst när den väl kommit till världen. Finns det syskon så kan du uppmuntra dom att prata med sitt blivande syskon. Forskning har visat att spädbarn föredrar ljusa röster – har du tänkt på att du själv kanske helt omedvetet använder en ljusare röst när du pratar med små barn? Visste du förresten att människan inte är det enda däggdjur som applicerar den här tekniken? Delfinmammor sjunger för sin unge när den är i magen så att den ska känna igen mammans speciella läte när den föds. Delfiner har olika namn på varandra och man tror att det är sitt namn hon sjunger för ungen upprepade gånger.