App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

close

Bli delaktig i din partners graviditet

Det finns flera sätt för dig som pappa eller partner att delta i graviditeten och lära känna bebisen lite innan du väl får hålla det lilla knytet i famnen.

Att bli förälder är en process. Den är helt annorlunda för mamman, som bär barnet i sin mage. Men även du som är den ickegravida partnern kan skapa en varm, bra och nära relation till bebisen redan innan den föds. Barnet kommer att knyta an till er båda, även om mamman ofta får ett försprång genom den livgivande amningen. Ni är båda dess trygghet i en alldeles ny och obegriplig värld. 

Välkomna föräldraskapet och bebisen

Kanske har ni påbörjat ett föräldraskap tillsammans redan från start, väntat otåligt på strecket i graviditetstesten båda två. Eller så har du fått del av den fantastiska nyheten och försöker nu att ta in det faktum att ni väntar barn – med betoning på just ”ni”.
I det stadiet är det tidigt, mycket kan hända på vägen. Lite längre fram kan du börja förbereda dig mentalt på att bli förälder för första gången – eller kanske igen.
En graviditet kan vara obegriplig även för den gravida kvinnan, och blir ofta mer verkligt vid det första ultraljudet, någon gång efter vecka 12. Självklart ska du vara med då! Nu får ni kanske se ett minimalt hjärta banka på en liten person som bara väntar på att få er till föräldrar.

Snart kommer mamman att ha ständig kontakt med den lilla bebisen genom dess rörelser, hickningar och sparkar.

Tips för dig som partner

Här följer några tips på hur du som partner kan engagera dig i graviditeten och gradvis förbereda dig på ditt livs viktigaste uppdrag.

  • Följ med på träffarna hos barnmorskan. Du har en given plats här, dina känslor och frågor är viktiga. Dessutom blir det fyra öron som kan uppfatta allt vad barnmorskan informerar om och som ni kan prata om.

  • Ge barnet ett smeknamn. Det kan göra att ni får lättare att föreställa er bebisen som en liten individ, och fantisera om hur han eller hon ser ut och har för personlighet.

  • Dela din glädje – och oro. Att prata om din egen och din partners farhågor och förväntningar kan minska oron och öka chansen till ömsesidig förståelse. Oro är normalt, men en stark ängslan kan göra att man inte vågar skapa några band till barnet.

  • Kanske börjar både du och mamman att reflektera över den egna barndomen nu när ni själva väntar barn. Förklara hur du vill bli som förälder och vad som känns extra viktigt.

  • Blogga, skriv dagbok eller diskutera graviditet och bebis på nätet. Att formulera sina tankar och känslor i ord är ett effektivt sätt att förbereda sig. Liberos föräldrasnack kan ge tips, stöttning, svar på frågor och en och annan aha-upplevelser.

  • Sjung för barnet, prata med det i maghöjd och klappa på magen. Barnet kommer att känna igen din röst när det väl är fött. Något välbekant känns tryggt för en som är alldeles ny i världen! Forskning har visat att nyfödda barn är särskilt intresserade av andra barns röster. Man tror att det kan bero dels på att deras prat hamnat i rätt ”nivå” under graviditeten – alltså i maghöjd - dels på att deras röster är lite ljusare. Spädbarn föredrar ljusa röster – har du tänkt på att du själv kanske använder en ljusare röst när du pratar med små barn?

  • Fixa hemmet när barnets ankomst börjar närma sig. Skapa utrymme för bebisen såväl mentalt som rent praktiskt. Materiella ting kan göra det lättare att föreställa sig det lilla barnet. För vissa kan det vara ett sätt att förbereda sig för föräldraskapet. Kanske några första klädesplagg. En korg eller säng för bebisen att sova i. Barnvagn och ett skötbord med blöjor och annat som behövs i början.

  • Har den blivande mamman skrivit ett förlossningsbrev om hur hon skulle vilja ha förlossningen? Skriv gärna ett du också, eller läs på om förlossningen och tänk igenom hur du tänker dig din roll. 

  • Följ graviditeten tillsammans med vår nya röstassistent. Här kan du och din partner tillsammans ställa frågor om bebisens utveckling och bli delaktiga båda två.

Är du orolig för något särskilt? Kan du träna på något som du kan ha användning för under förlossningen, till exempel massage? Ser du fram emot att klippa av navelsträngen?

Även om det bara är en av er som är gravid så är ni två som väntar barn. Ta vara på den här gemensamma resan!

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...