App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

close

Gravidkrämpor – hela listan

Det är inte alltid så rosenrött att vara gravid, om någon nu trodde det. Allt från halsbränna till klåda och illamående kan göra livet tufft under den här tiden. Här kommer en rad vanliga gravidkrämpor.

”Det var ingen som sa att det skulle vara såhär jobbigt att vara gravid..!”
Ja, en del kvinnor råkar ut för både den ena och den andra åkomman under graviditeten. Men det är inte alls säkert att du råkar ut för några besvär alls. Det finns gravida som tycker sig må bättre än någonsin trots att kroppen förändras.
Den goda nyheten är att nästan alla besvär är övergående - ibland går det fort och ibland tar det lite längre tid.

Hormonerna kan ställa till det

Ett av de allra första tecknen på att du är gravid är att brösten spänner och ömmar mer än vanligt. Köp en stadig bh om det känns besvärligt.
Hormonförändringarna i den gravida kroppen kan även märkas i huden. En del drabbas av svår klåda, andra av åderbråck. Huden kan få pigmentfläckar och strimmor eller bristningar.

Illamående i början, halsbränna i slutet av graviditeten

Efter några veckor kanske du börjar känna dig illamående. Det brukar gå över runt vecka 12 men håller ibland i sig betydligt längre. Läs tips om hur du motar illamåendet.
Halsbränna är också ganska vanligt när barnet börjar ta plats i magen och hormonerna gjort att magmunnen inte håller riktigt tätt. Här hittar du tips för att lindra halsbrännan.

Räkna med trötthet – vila mycket

Trötthet är nog den allra vanligaste graviditetskrämpan. Det kan bero på alla hormonomställningar och mycket annat, men halvvägs in i graviditeten är järnbrist en vanlig orsak.
Andfåddhet och hjärtklappning är normalt mot slutet av graviditeten när magen tar allt mer plats.

Krypningar i ben och armar - prova högläge

Den ökade mängden blod och vätskan i kroppen kan också göra att det blir ”trångt” kring nerver och blodkärl i händer och fötter:

  • Händerna kan domna och göra ont då nerverna blir klämda. Det kallas för carpaltunnelsyndrom och kan dyka upp under andra halvan av graviditeten. Vila händerna högt och pumpa gärna med fingrarna.
  • Fötterna och underbenen svullnar, kanske får du knappt på dig skorna ibland. Stödstrumpor och vila med benen i högläge är både skönt och brukar hjälpa bra.
  • Myrkrypningar, så kallade restless legs, drabbar ungefär en av tre gravida kvinnor. Besvären tros kunna förvärras av järnbrist, kaffe och nikotin.

Det är inte ovanligt att vakna med kramp i vaderna, ett slags sendrag som kan göra väldigt ont. Försök att ställa dig upp och tryck hälen mot golvet, eller tryck fotsulan mot en vägg eller sänggaveln.

Konstiga drömmar och oro

Dålig sömn och märkliga drömmar under graviditeten hör till. Förmodligen handlar det om att ditt undermedvetna håller på att bearbeta det faktum att du ska få barn. Det kan också vara så att du vaknar till mer ofta när det börjar bli svårt att hitta en bekväm sovställning, eller när du blir kissnödig allt oftare.
Kanske kommer oron inför förlossningen när du har svårt att sova. Oro är faktiskt också en naturlig del av graviditeten, men övergår ibland i en plågsam förlossningsrädsla.
Alla hormoner som far runt i kroppen gör att nästan alla gravida känner av känslosvallningar och har lätt till gråt eller ilska emellanåt.

Tufft för rygg och bäcken

Ont i ryggen? Det är inte så konstigt eftersom ryggmusklerna måste hålla emot en allt större mage. Vissa gravida drabbas av ischias, med smärtor som ilar från korsryggen och ner genom benen. Får du stora problem kan du prata med din barnmorska som kan ge råd eller hänvisa dig till en sjukgymnast.
Smärtor som kommer mer från bäcken och underliv kan vara tecken på foglossning. Det finns en del rörelser att undvika och några saker som är viktiga att tänka på just vid bäckensmärtor och foglossning.

Trög mage, hemorrojder och flytningar

Hemorrojder är små åderbråck i eller vid ändtarmen som kliar och svider. De förvärras ofta om magen blir förstoppad, vilket är vanligt under graviditeten. Det i sin tur beror på att tarmrörelserna inte fungerar som vanligt. Tar du järntillskott så kan vissa av dessa göra magen ännu trögare.
Prova att äta något lösande, såsom katrinplommon. Drick ordentligt med vatten. Hjälper inte detta så hör dig för på apoteket om receptfria medel mot förstoppning som passar för gravida.
De flesta gravida behöver gå och kissa ofta, särskilt mot slutet av graviditeten när bebisen trycker på urinblåsan. Risken för urinvägsinfektion är något större än vanligt - om du får ont när du kissar så bör du kontakta din barnmorska på MVC.
Det är vanligt med ökade flytningar från underlivet under graviditeten. Någon liten och smärtfri blödning behöver inte vara ett tecken på missfall eftersom alla kroppens slemhinnor blöder lättare än normalt.  Det är också lättare att få svamp i underlivet då du är gravid. Rådfråga läkare innan du börjar använda vanliga läkemedel mot svamp.

Slemhinnor i näsa och mun blir sköra

Slemhinnorna i i näsa och mun svullnar också under graviditeten.
Prova i första hand droppar av koksaltlösning i näsan om du känner dig täppt.
Försök att borsta tänderna med riktigt mjuk borste eftersom tandköttet blöder lättare än vanligt. Och borsta tänderna bör du göra lite extra ordentligt – du får nämligen lättare hål i tänderna under graviditeten.

Yrsel och vena cava-syndrom

Det finns en god anledning till att du bör få sittplats på bussen – redan innan det syns så mycket på magen. I början av graviditeten sjunker blodtrycket, vilket kan leda till yrsel om du står upp länge eller reser dig för snabbt. Ifall det händer - sätt dig försiktigt ner och luta dig framåt. På så sätt ökar blodet till huvudet och du känner dig bättre.
Längre fram i graviditeten brukar blodtrycket stiga igen.
Om du ligger på rygg och plötsligt drabbas av svimningskänsla kan du ha drabbats av så kallat vena cava-syndrom. Det beror på att det stora blodkärlet som går invid ryggraden kläms åt. Välj en annan ställning, till exempel att ligga på sidan, så försvinner det förmodligen.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...