
Gravidjympa eller din vanliga träning på gymmet får dig inte bara att må bättre just nu, utan kan också vara till hjälp när du ska föda. Nästan all motion är bra, men det finns några saker du bör tänka på eller undvika.
Endorfiner är kroppens naturliga smärtstillande medel, som frigörs när du motionerar. De får dig att må bättre och känna dig gladare. De är också nyttiga för det växande lilla barnet - när du mår bra mår barnet också bra!
Rörelse och motion förbättrar din blodcirkulation, vilket i sin tur minskar svullnaden i kroppen, risken för åderbråck och andra komplikationer. Ryggen stärks, vilket kan behövas nu när den ska hålla emot en allt tyngre mage på andra sidan ryggraden.
Om du är stark och i form kommer din kropp dessutom att klara av förlossningen bättre.
Promenader är en fantastisk vardagsmotion om du bara lyckas avsätta tid för dem. Du som inte tränat förut kan satsa på att gå en rask promenad på 20-30 minuter minst tre gånger i veckan, gärna med stavar. Promenader och vissa andra motionsformer – yoga, pilates, vattengympa och simning – går bra att hålla på med ända fram till förlossningen. Passa gärna på att prova något pass som är utformat speciellt för gravida: vänta-barn-gympa, yoga för gravida eller low impact-aerobics.
Under graviditetens första två månader kan cykling vara den perfekta sporten eftersom barnet ligger väl skyddat långt ner i bäckenet. Längre fram i graviditeten kan det börja kännas mera obekvämt.
Dans är ett kul sätt att få motion förutsatt att du tycker om musik och att dansa. Alla former av dans är bra men undvik hopp och plötsliga rörelser. Gör bara det som känns bra.
Du kan börja simma under alla stadier av graviditeten, även under de sista veckorna.
Undvik rörelser åt sidan när du är på vattengympa under graviditetens sista stadier. Simma i ett tempo som känns skönt och rätt för dig. Som tumregel ska du hålla hjärtfrekvensen under 140 slag i minuten.
Det går bra att fortsätta med styrketräning under graviditeten men det är viktigt att du behåller en bra ställning och lägger mindre vikter på maskinerna. Nu är det inte läge att bygga mer muskler, utan bara fortsätta träna de du redan har.
Prova dig fram. Skulle du få ont av en viss övning så låt bli att göra den.
Vill du fortsätta på dina vanliga aerobics- eller gympapass så tala om för instruktören att du är gravid så kan du få tips på andra rörelser om vissa på något sätt känns obehagliga eller svåra att utföra.
Med hjälp av yoga får du möjlighet att fokusera på både sinnesro, mental styrka och kroppskontroll.
Yoga består av fysiska övningar, djup avspänning och andningsträning. Du tränar närvaro – mindfulness – och utvecklar kontakten med din kropp. Därmed får du också konkreta redskap som du kan använda under förlossningen.
Läs mer om hur du kan förbereda dig inför förlossningen.
Vad du bör undvika
Läs också 10 kloka råd om
bra kost under graviditeten
.