
Havandeskapsförgiftning är när den som är gravid får för högt blodtryck. Förutom det höga blodtrycket så är det vanligaste tecknet på preeklampsi, som det också kallas, att det dyker upp protein i urinen.
Precis som med graviditetsdiabetes är havandeskapsförgiftning inget som man märker att man får själv, utan för det mesta upptäcks det vid de regelbundna kontrollerna hos barnmorskan på MVC. Det höga blodtrycket kan göra att barnet i magen inte växer som det ska och att den gravidas organ påverkas. Det är inte speciellt vanligt, de flesta av de 3-7 procent som drabbas påverkas faktiskt heller inte så mycket, men eftersom det kan utvecklas och bli både allvarligt och akut är det något som barnmorskan håller ordentlig koll på.
Kanske är det tryggt att veta att om en havandeskapsförgiftning upptäcks innan blodtrycket har stigit för mycket och innan barnet har blivit alltför påverkat så är risken för komplikationer liten. Det är just därför rutinerna ser ut som de gör:
Det är vanligast att man drabbas mot slutet av graviditeten, efter graviditetsvecka 34, även om det kan förekomma så tidigt som vecka 20. Orsaken till att en del får havandeskapsförgiftning vet man inte riktigt och forskning pågår. Men mycket tyder på att partiklar från fostret och moderkakan har läckt ut i blodet vilket får immunförsvaret att reagera. Det gör att blodkärlen skadas och drar ihop sig vilket leder till att blodtrycket stiger och det blir protein i urinen.
Ofta märker man som sagt inte själv om man fått havandeskapsförgiftning, vilket beror på att det är ovanligt med märkbara symptom - barnmorskan ser det istället på provtagningarna. Där letar hen efter:
Även om man ännu inte kan säga exakt varför vissa får preeklampsi har man upptäckt att det finns saker som ökar risken. Dessa är:
Ser man en samlad förhöjd risk så kan man förebygga havandeskapsförgiftning genom att få ett milt blodförtunnande läkemedel utskrivet.
Det finns inget läkemedel som kan ta bort havandeskapsförgiftningen utan i första steget ska den gravida vila och undvika stress i alla former för att på så vis sänka blodtrycket. Det är också viktigt att följa rekommendationer och gå på kontroller för att undvika att bli allvarligt sjuk.
Om blodtrycket är för högt kan man få medicin mot det. Eftersom både njurar och lever kan påverkas så finns det de som behöver bli inlagda på sjukhus - där är det lättare att hålla nära koll på både blodtryck och mående. Hjälper inte åtgärderna - eller i allvarliga fall då barnet också mår dåligt - kan man behöva se till att det får komma tidigare till världen, antingen genom att sätta igång förlossningen eller med hjälp av kejsarsnitt.
När barnet har kommit återgår oftast mammans blodtryck och urin till sina normala värden, och svullnaden går ned. Man brukar säga att man blir helt frisk inom en vecka. Man kommer dock fortsätta mäta blodtrycket under en tid för att kontrollera att det förblir stabilt. Är det så att barnet fick lov att komma tidigare än beräknat så kan hen behöva komma till en neonatalavdelning för extra omsorg.
Faktagranskad av Anna Falkenström och Sofie Gustafsson, legitimerade barnmorskor