
Vad behöver egentligen en nyfödd och vilka bebissaker är bra att ha när ni kommer hem från BB? Vi vet, det kan kännas lite som en djungel. Som hjälp har vi skrivit ihop en inköpslista på vad som kan vara bra att ha hemma första tiden.
Att fixa med bebisprylar innan förlossningen handlar inte bara om den materiella biten, utan gör att du också börjar förbereda dig mentalt på att bli förälder. Så att skruva ihop skötbordet och tvätta den nyinköpta sparkdräkten fyller alltså funktioner på fler plan än de rent praktiska. Men marknaden av bebisprylar är oändlig och det blir lätt dyrt – speciellt för de som väntar tvillingar och behöver ha dubbel uppsättning av det mesta. Att satsa på återbruk och second hand är bra av flera skäl men ett annat tips är att börja med det viktigaste och skaffa resten sen när ni märker att det behövs. Det finns nämligen väldigt många bebisprylar som förblir oanvända trots att de på förhand verkade så vettiga att införskaffa. Tillsammans med barnmorskorna Anna och Sofie har vi gjort listor på både nödvändiga och lite mindre nödvändiga prylar nyfödda små bebisar – och nyförlösta mammor – kan tänkas behöva. Sen är det som alltid upp till dig att bedöma vad du tror att ni behöver, och fundera på vad som kanske redan finns hemma. Vi vill också passa på att tipsa om att bli medlem i Liberoklubben och få vår välkomstgåva fullpackad med saker som är bra att ha första dagarna, bland annat ett provpaket av Libero Touch blöjor, våtservetter och bindor till en nyförlöst mamma.
Vad ska man tänka på när man köper eller ärver bebiskläder? Först och främst så är det ju bra om de inte är för små. Bebisklädernas storlekar utgår från barnets längd så tror du att din bebisen kommer vara stor så kanske det är en god idé att hoppa över storlek 48 och gå direkt på 50 eller 56. Nyfödda bebisar växer också i raketfart, i början så hoppar de upp en storlek bara du vänder dig om, eller iallafall varje månad. Därför kan det vara klokt att inte spara den där urgulliga bodyn du köpte till ett ”bra tillfälle” - då är risken att den hunnit bli för liten när den sen ska användas.
Begagnade kläder är ju bra för mer än bara plånboken och miljön, de brukar också vara väldigt mjuka och snälla mot huden på ett sätt som bara urtvättade kläder kan bli. Köper du nytt så är det bra att välja ett naturmaterial, det kan också kännas skönt att tvätta kläderna först. Läs mer om bebiskläder eller kolla vår storleksguide med tvättråd. De flesta bebisar kräks också ofta, och kan även ha lös avföring – så tänk att det kan vara bra att ha några olika uppsättningar av bodys och byxor.
Mycket av bebissakerna vi nämner ovan är sådant som går att hyra eller köpa begagnat. Barnvagn, spjälsäng, babynest, kläder, bärsele, amningskudde och babyskydd är exempel på prylar som ofta går att fynda begagnat. En hel del av det här brukar det också vara helt okej andrahandsvärde på om du sen vill sälja vidare. Vårt sista tips är att förbereda mat och fika som kan vänta på er i frysen när ni kommer hem med från BB – oändligt skönt att kunna plocka fram när energin blir låg och du behöver få i dig något snabbt.