App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Babyvård - 10 tips till dig som nybliven förälder

Här hittar du tips och goda råd om hur du sköter naglar, navel, hår och hud på din nyfödda bebis.

Att få ny blöja, bli tvättad eller ompysslad är en social och mysig stund för ditt lilla barn.
Kända saker och upprepade rutiner, till exempel på skötbordet, ger barnet trygghet i vardagen.

Naveln

Resterna av bebisens navelsträng kommer att skrumpna, lukta lite illa – och till slut lossna av sig själv. Stumpen faller normalt av efter 8 till 12 dagar.
Naveln ska hållas ren och du kan tvätta den försiktigt med vanligt vatten på en tops och sedan torka med en torr tops. Det finns inga nerver i navelstumpen och därför känner inte barnet något när du tvättar den.
Det är helt normalt att naveln blöder och vätskar sig lite. Om den däremot blir röd och svullen, börjar lukta värre och vätskar ännu mer, kan det tyda på en infektion. Kontakta i så fall BVC.
Det går bra att bada barnet även om inte navelstumpen har fallit av ännu.
Här kan du läsa mer om barnets hud.

Tvätta eller bada barnet

Låt barnet bada en eller två gånger i veckan. Läs tips om att bada barnet, eller få tips i Liberos badfilm.

Så sätter du på en ren blöja

När du sätter på en ren blöja ska du se till att den inte trycker mot navelsträngsstumpen, om den inte har ramlat av ännu. Liberos minsta blöjor är extra tunna vid naveln, så kallad navel care, för att den ska få luft och utrymme att läka.
Lägg din lille pojkes snopp så att den pekar nedåt, för att undvika att han kissar i riktning mot naveln.
Klicka in på Liberos sida och titta på vår film med tips om hur du sätter på en blöja.
Här kan du också läsa om hur bajset kan se ut i början och vad man gör om rumpan blir röd.

Hormonutslag och andra prickar

Hormonutslag är små rödaktiga prickar som barnet kan få under de första levnadsmånaderna. De kan vara lite gula i toppen och se ut som små finnar. Läs mer om prickar, utslag och torr hud hos spädbarn.

Klippa bebisens naglar

Naglarna på ett nyfött barn kan vara långa och vassa, och viftande armar kan göra att det river sig i ansiktet. I början kan det vara svårt att se hur mycket av naglarna som är sammanvuxna med huden. Därför kan det vara klurigt att klippa dem med sax. Då är det bättre att fila, eller riva av lösa flikar försiktigt.
När naglarna blir för hårda för att riva av – efter cirka en månad – kan du börja klippa dem rakt av med en nagelsax eller nagelklippare för bebisar. Du kan sköta om barnets naglar medan det sover, gärna strax efter ett bad då naglarna är lite mjuka.

Att tvätta irriterade ögon

Under de första levnadsdagarna kan bebisens ögon vara en aning svullna, men det brukar gå över av sig självt. Ögonen kan också bli irriterade och vätska sig. När barnet har sovit kan du behöva torka ur dem. Torka utifrån och in mot ögonvrån med en mjuk kompress med lite ljummet vatten, alternativt koksaltlösning från apoteket.
Om ögonbesvären inte blir bättre kan det vara en infektion som behöver behandlas – kontakta i så fall BVC.

Bebisens hår

Vissa barn föds med en rejäl kalufs, andra är så gott som helt utan hår. Oavsett mängd kan du kamma försiktigt med en fintandad kam – först mot hårets riktning och sedan tillbaka i rätt riktning. Det förhindrar uppkomsten av skorv. Kamningen går lättast efter ett bad eller om du tvättat barnets huvud med ljummet vatten.
Du behöver inget schampo för att tvätta ditt lilla barns hår, lite barnolja i badet räcker bra.

Rengöra bebisens öron

Rengör örat utvändigt när det är nödvändigt, kanske någon gång i veckan.
Undvik att peta barnet inne i öronen - det öronvax som finns där ska faktiskt vara där. Om du stoppar in en bomullspinne är det lätt hänt att du petar in vaxet i örongången vilket kan orsaka vaxproppar.

Ge D-vitamin redan efter en vecka

Under barnets första två år behöver det extra D-vitamin i form av fem D-droppar varje dag, året runt. Rekommendationen är att börja ge D-droppar när barnet är en vecka gammalt.

Vänta med napp

Din bebis har ett naturligt behov av att suga redan från början, och reglerar mjölkproduktionen efter sitt behov. Det bästa är att undvika napp tills dess att amningen fungerar ordentligt.
Prova eventuellt med napp när barnet har fått en bra sugteknik och du själv känner dig säker på att barnet får i sig den mjölk det behöver.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...