Libero_Recruitment_2021_35_baby-on-nursing-table_Desktop

Skötbord – tips och råd

Byta blöja är ett måste på bebisar. Och även om det inte är absolut nödvändigt så är ett skötbord något som gör det där måstet till en lite enklare och (ofta) mycket mysigare stund. 

Blöjbytet kan ofta vara ett tillfälle då man får lite extra fokus på varandra. Inte sällan får du en djup ögonkontakt och belönas med ett leende - framförallt om man tar det lite lugnt och myser lite extra. Det kan också vara ett tillfälle att se över den lilla kroppen så att det ser ut som det ska. Detta blir lite lättare om skötbordet har en bra höjd så den vuxna ryggen inte kroknar. Det kommer bli ett par vändor till skötbordet eftersom det i början är ganska ofta det är dags att byta blöja. Vissa barn kan tycka det är lite trist på skötbordet, då kan en färgglad mobil ovanför vara spännande, eller en skojig liten sak att hålla i. 

Det finns egentligen inga regler för skötbordet - förutom en: vänd aldrig ryggen till. 

Titta aldrig bort!

Det är absolut viktigt att aldrig vända sig om eller lämna barnet när det ligger på skötbordet. Behövs ögonen att leta efter en ny blöja eller våtservett lägger du handen tryggt på bebisens mage medan du låter andra handen ta upp det du behöver eller vänder dig om lite snabbt. Barn - också de allra minsta - är nämligen snabba och du vet aldrig när de bestämmer sig för att vända på sig. Eller kravla iväg. Även de nyfödda små, som tycks så stilla, kan överraska och sprattla sig mot kanten när du minst anar det. En av de vanligast förekommande olyckorna med små barn är att de faller ned från skötbordet. Trots att skötbordet har kanter, vilket de allra flesta har, så är de inte ett hundraprocentigt skydd mot att bebisen rullar över kanten. 

Välja skötbord

Det finns en uppsjö av olika varianter av skötbord. Skötbord över badkar, vägghängt skötbord, eller modeller som placeras över barnsängen. Det är inget måste att ett skötbord finns inne på toaletten, men närhet till vatten kan underlätta en hel del. Leta runt efter lite inspiration på hur andra har löst skötbordsfrågan och du kommer få mer uppslag än du kanske behöver - det är troligt att de behov och utrymmen du har att jobba med inte är helt unika, utan att någon annan har haft en god idé.  

Vad behövs till skötbordet?

Förvaring vid skötbordet är smart, inte bara för blöjor utan även tvätt- eller våtservetter, babyolja och annat du behöver vid blöjbytet är väldigt skönt att ha i närheten. Många vill dessutom ha ett mjukt skötbordsunderlägg för att bebisen inte ska behöva ligga för hårt. En papperskorg att slänga de använda blöjorna i är inte fel, men det går precis lika bra att slänga i hushållssoporna. En varm rekommendation är att ha en pedalhink bredvid skötbordet - locket kan komma väl till pass mot bajsdoft (dessutom kan de hålla eventuella nyfikna husdjur från att undersöka saken närmare).

capture-pocket-promo-box-240x180

Nya capturepocket™ hjälper till att hålla ryggen fri från bajs.

Läs mer här

Dela artikel