Libero_Recruitment_2021_34_mom-cuddling-with-baby-on-nursing-table_Desktop

Hur ofta ska man byta blöja?

Nu igen..? En ganska vanlig känsla när det kommer till blöjbyten. Men hur många blöjor går det åt på en dag, betyder lite kiss automatiskt blöjbyte och ska man byta blöja fast bebisen sover?

Precis nybytt från en kissig blöja och du hör den lilla krabaten lägga av en brakare… Ibland kan det tyckas som att det är skytteltrafik till skötbordet. Ju äldre det bebisen blir, desto lättare brukar det kunna vara att hitta mönster för hur ofta du ska byta blöjan.

Hur ofta ska jag byta blöja på en nyfödd?

Nyfödda brukar kissa och bajsa ofta, man kan faktiskt nästan räkna med att det kommer något varje gång de äter. Att bebisen kissar är jätteviktigt eftersom det innebär att den får i sig tillräckligt med vätska. Ett bra sätt att få ett hum om att bebisen kissar är att ha en blöja med våtindikator. Alla våra minsta blöjor har en i form av ett litet sträck - har bebisen kissat så ser du att sträcket ändrar färg. Så våtindikatorn är alltså ett bra sätt att hålla koll på att de kissar, inte minst viktigt vid sjukdom och värme när man behöver hålla lite extra koll på att de små får i sig vätska.

Sen är det inte så att man måste byta blöja direkt när det kommer lite kiss - våra blöjor håller både torrt och luftigt runt rumpan och så länge du känner du att det inte är vått mot bebisens hud, eller att blöjan ser väldigt full ut, så kan den sitta på en stund till.

När bebisen bajsat ska du däremot byta på en gång för att undvika röd rumpa eller blöjeksem. Fukt och värme (speciellt i kombination med varandra) kan nämligen göra att det blir irriterat. Mellan sex och tio gånger per dag brukar man behöva byta blöja på en nyfödd bebis. Sen är det ju svårt att säga exakt, ibland blir det mer och hur många blöjor som går åt per dag beror ofta på om det kommer bajs vid varje måltid eller ej. Sen är ju alla barn olika och hur deras bajsvanor och bajs ser ut är också det - vissa kör allt på en gång, andra vill kissa och invänta en ny blöja innan de bajsar.

Ska man byta blöja på natten?

Den generella regeln lyder att man bara behöver byta blöja på natten när det har kommit bajs eller om du känner att det läckt. Skulle det vara så att blöjan läcker på natten är det ganska troligt att det beror på att storleken är fel - bebisar växer snabbare än man kan tro och det påverkar hur blöjan sitter men också mängden kiss som kommer, äldre barn kissar nämligen mer. En större blöja har mer superabsorbenter i sig, alltså det material som suger upp och kapslar in kisset. Om barnet kissar igenom blöjan kan det också bero på att blöjan åkt på sniskan under natten. Ett tips är att lägga lite tid på att läsa på om hur man kan hitta rätt blöja och hur du sätter på blöjan på rätt sätt.

Så byter du blöjan

Det tar inte så lång tid innan man lärt sig det här med att byta blöja och du kan det som ett rinnande vatten, men första gångerna kan det kännas ovant - speciellt om man inte har tidigare erfarenhet av små bebisar i sin närhet. Det finns också lite knep som är bra att känna till, som att fälla ut läckagebarriärer och hur du bäst tar av en byxblöja. Vi har en liten grundkurs där vi samlat filmer och tips som visar hur du sätter på och tar av byxblöjan eller den öppna resårblöjan på rätt sätt.

Tvätta och lufta

Små bebisrumpor mår väldigt bra av luft - så tänk också på att tvätta och lufta barnets rumpa, då det minskar risken för röd rumpa och irritation. Det är bra att veta att om man har en liten flicka så ska man vara noga med att tvätta framifrån och bakåt, så det inte kommer in smuts och bajs i snippan. Bebisrumpan kan du tvätta med vatten om du har det nära till hands, men skippa tvålen eftersom det torkar ut den ömtåliga huden. Behöver du få bort intorkat bajs, eller det där första kletiga barnbecket, är ett tips att använda oparfymerad olja, eftersom det då lossnar lite lättare. Har du inte vatten nära till hands är det praktiskt att rengöra med milda och oparfymerade våtservetter som är snälla mot bebisens rumpa. Se till att den lilla rumpan är helt torr när den nya blöjan sätts på.

Promobox_CapturePocket_touchopen_240x180_1

Bajs på Ryggen? Skulle inte tro det.

Läs mer här

Dela artikel