App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

När ska blöjan bytas?

Ska man byta blöja fast det är mitt i natten? Måste man tvätta med vatten om barnet bara har kissat lite grann? Här får du några råd på vägen.

Ett friskt barn kissar flera gånger per dygn, det brukar bli ungefär fem eller sex våta kissblöjor om dagen.
Hur ofta ett barn bajsar varierar däremot stort - från flera gånger varje dag till någon gång i veckan. Läs mer om hur normalt bebisbajs kan se ut.

Flest blöjbyten för nyfödd bebis

Nyfödda brukar kissa och bajsa oftare än lite äldre spädbarn, ofta vid varje måltid. Det innebär att de behöver få ny blöja fem eller sex gånger om dagen. Ibland kan det bli åtta, nio gånger. Du bör alltid byta blöja så fort du märker att barnet har bajsat.

Hur ofta ska blöjan bytas på dagen?

Efter en tid kommer avföringen troligen mindre tätt.
En del barn fortsätter att bajsa flera gånger varje dag, medan andra bara gör det en eller ett par gånger i veckan. Däremot bör alla barn kissa flera gånger per dygn.
Det är klokt att ta en titt i blöjan innan och efter du ammar. Liberos små blöjor har dessutom våtindikator som visar om barnet har kissat i blöjan.
Man behöver inte tvätta av med vatten vid varje byte av kissblöja. Tvätta däremot av barnet innan du lägger det för natten, eftersom det då kommer att sova en längre tid.
Om barnets stjärt blir röd och irriterad är det extra viktigt att det inte blir liggande med en blöt eller bajsig blöja. Läs våra goda råd om röda rumpor och blöjeksem.

Hur ofta ska blöjan bytas på natten?

På natten bör du bara byta blöja på barnet om det har bajsat eller om det läcker ut kiss. Skulle det hända har du förmodligen använt fel storlek på blöjan. Prova med en större storlek.
Om barnet bara har kissat när du byter blöja på natten behöver du inte tvätta av det med vatten. Byt bara lite tyst och stillsamt, helst utan att tända starka lampor.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...