App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

close

Första dagarna med din bebis - Nyfödd bebis

Hemma igen, men med ett litet knyte i famnen. Stort grattis och välkommen hem! Mycket är nog inte som ni hade förväntat er under den första tiden, men ni vänjer er snart.

Många förstagångsföräldrar har gjort samma upptäckt: Det känns overkligt att lämna BB med det första barnet. Man kan liksom inte förstå att man får ta med sig knytet hem. Det är stort och allt har förändrats. Och hur gör du egentligen med blöjbyten, den skrumpnande naveln, barnets torra hud, det första badet eller barnets sömn? För att inte tala om bestyren kring att få igång amning.
Det tar tid innan allt det praktiska fungerar, och innan du, eller ni, känner att vardagens rutiner fallit på plats på ett bra sätt.

Lyckorus, gråtattacker - eller lite av varje

Det är inte säkert att det infinner sig något totalt lyckorus direkt efter förlossningen eller ens de första dygnen. Som nyförlöst mamma är det vanligt att du känner dig väldigt trött, har ont i underlivet och oroar dig för hur toalettbesöken nu efter förlossningen ska gå, och lite allmänt förvirrad (hur kan en så liten människa uppta så mycket av ens tid?). Hormonomställningarna i kroppen kan göra att du känner dig deppig eller börjar gråta utan anledning. Det är varken konstigt eller ovanligt.
Det tar dessutom tid innan ni vänjer er vid varandra, du och ditt barn. Detsamma gäller för en eventuell partner – förmodligen lycklig, trött, förvirrad, men kanske inte lika genomkörd i kroppen.
Ifall den lilla bebisen har en storebror eller storasyster där hemma kommer du dessutom behöva ägna dig åt att se till att han eller hon är med i processen, så att syskonsvartsjuka kan vändas till stolthet.

Glöm alla måsten!

Du eller ni ska använda de första dagarna och veckorna till att landa och skapa någon slags ordning i livet efter den stora förändring som faktiskt har inträffat. Och inte minst njuta av att ni blivit en till i familjen.
Hur lång tid det tar innan man kommer tillbaka till vardagen varierar från familj till familj.
Försök att glömma alla måsten. Det viktiga är att ni får tid till att lära känna varandra, du och ditt nyfödda barn. Vila själv när barnet sover. Stäng av telefonen ibland. Och säg nej tack till allt för många besök. Barnet är lika gulligt om ett par veckor, och då har ni lärt känna varandra bättre.
Låt din partner sköta en större del av vardagssysslorna. Det finns för övrigt god anledning till att du inte ska vistas där de finns mycket människor, med ditt nyfödda barn. Infektioner med så kallat RS-virus är särskilt vanliga under vinterhalvåret, de kan ge svåra besvär hos spädbarn. RS-viruset är mycket smittsamt, bland annat genom nysningar och direktkontakt.
Så luta dig tillbaka och försök njuta av tiden och nuet så mycket det bara går. 

Lugn och rutiner är viktigt

Att vara mätt, torr, varm och att ha nära kroppskontakt med mamma och pappa är det mest väsentliga för ett spädbarn. Det sover större delen av tiden. Men att du och andra människor i dess närhet kelar och småpratar med barnet hör till livets höjdpunkter. Små barn kan inte bli bortskämda när det gäller närhet och kärlek. Kända saker och vardagliga rutiner som upprepar sig, en stunds massage eller en återkommande vaggsång ger barnet trygghet i vardagen.
Ge barnet massor med fysisk kontakt. Bär det tätt intill din kropp och låt det komma längre och längre upp allteftersom det blir starkare i nacken och kan titta över axeln.

Läs gärna artikeln om det nyfödda barnet från topp till tå - om bland annat fosterfett, gripreflex, hur mycket det egentligen ser och varför bebisen har så kalla fötter.

Läs också fakta om vad som händer på BVC och barnets vaccinationer.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...