App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

close

Deppig efter förlossningen

När du sitter med det nyfödda barnet i dina armar är det antagligen ett av de lyckligaste ögonblicken i ditt liv. Samtidigt kan du känna dig sårbar, sorgsen eller ängslig en tid efter förlossningen.

Du har just gått igenom ett gigantiskt styrkeprov när du har fött ditt barn. Det är också en stor lättnad att efter många månaders väntan äntligen få möta det lilla knytet.
Ändå upptäcker du kanske som många andra nyblivna mammor att du plötsligt faller i gråt utan egentlig anledning. Det här händer oftast under den första veckan efter förlossningen. Det brukar snart bli bättre, speciellt om du får vila och sova ut. Att omgivningen visar förståelse och hjälper dig med allt det praktiska runt omkring är också viktigt.

Tredagarsgråten
Ungefär tre dygn efter förlossningen kan du känna dig deppig, sorgsen och ha nära till gråten. Det beror på allt du gått igenom men också hormonella förändringar.
Trots nio månaders förberedelser så sker plötsligt allt väldigt fort. Det går inte att i förväg förutsäga exakt vad som ska hända och hur det ska kännas. Plötsligt, på bara några timmar är allt upp och ner. Ingenting är sig likt och den fysiska utmattningen är stor.

Deppighet och hormoner som rusar runt
Vissa hormoner som har varit viktiga under graviditeten minskar medan de som är nödvändiga för amningen ökar. Det är starka krafter på gång i kroppen vilket kan göra att du känner dig mer sårbar. Det är viktigt att din partner tar hand om dig nu om ni är två. Den här sköra känslan varar några dagar, men sedan går den över. Förväxla inte den här normala ledsenheten med det som är en förlossningsdepression.

Förlossningsdepression för mammor och pappor
Det händer att både nyblivna mammor och pappor efter en tid kan känna sig så slutkörda att de reagerar med nedstämdhet. I vissa fall kan det vara skönt att söka hjälp och få någon utomstående att prata med. Tala med din läkare eller BVC-sköterska om du fortsätter att känna dig deprimerad, sorgsen eller nedstämd. Det kan eventuellt röra sig om en förlossningsdepression. Ett fåtal nyblivna mammor och pappor drabbas av det.

Om du har en förlossningsdepression kan läkaren hänvisa dig till en psykiater eller psykolog. En del av de tankar som gör att du känner dig ledsen eller tvivlar på att du ska kunna få en fungerande relation till barnet skingras genom att du får tala med någon som vet, har hjälpt flera och kan hjälpa dig.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...