Byta blöja – så gör du!

Snart kommer du vara proffs på det här med blöjbyten men i början kan det kännas ovant.
Här får du våra bästa tips på hur du byter blöja, på både nyfödda bebisar och lite äldre barn.

Tips när du ska byta blöja!

En liten bebis kissar och bajsar ofta, ibland efter varje måltid. Hur ofta blöjan ska bytas varierar men det kan i början kännas som att man inte gör något annat än står vid skötbordet. Här får du tips steg för steg hur du gör när du byter blöja.

1
blojbyte_1_0080

Lägg barnet på den uppvikta blöjan

Lägg barnet på den uppvikta blöjan.Skjut in blöjan under barnets rumpa upp mot ryggen och sträck ut resåren vid benen.

2
blojbyte_2_0354

Fäst blöjan i midjan

Dra blöjans framkant upp mot magen och fäst den fram med kardborrebanden. Får du in två fingrar mellan magen och blöjan sitter den lagom hårt.

3
blojbyte_3_0465

Till sist, fäll ut resåren

Till sist, fäll ut resåren.Dra ut blöjkanten längs med barnets lår för att fälla ut resåren som skyddar mot läckage, det s.k resårtricket. Klart!

Hur byter man blöja på äldre barn?

När ditt barn blir äldre och rörligare kan det vara svårt att byta blöja på skötbordet, då väljer många en byxblöja som är enklare att sätta på i farten. Här får du våra tips om du sätter på och tar av en byxblöja.

Ta av en byxblöja

1
diaperguide-upgo-1-1209

Byxblöjan tas på som ett par underbyxor

Byxblöjan tas på som ett par underbyxor. Baksidan är den sidan där det sitter en liten bit tejp. Se till att läkageskydden är utfällda genom att dra med ett finger innanför kanten av blöjan längs låren.

2
diaperguide-upgo-2-1209

När blöjan ska tas av river du upp den i sidorna

När blöjan ska tas av river du upp den i sidorna. Då fungerar den som en vanlig blöja och kan bytas både stående och liggande (vilket är extra viktigt när det är bajs i blöjan).

3
diaperguide-upgo-3-1209

Rulla ihop den använda blöjan framifrån och bak

Rulla ihop den använda blöjan framifrån och bak. Dra ut den lilla tejpbiten bak på blöjan och förslut den ihoprullade blöjan.

Hur hittar jag rätt blöja?

Vad ska man tänka på när man väljer blöja? Hur hittar jag en som är snäll mot bebisens hud och samtidigt är skonsam mot miljön? Och hur funkar det med storlekarna? Vi har samlat allt du behöver veta här.