Snart kommer du vara proffs på det här med blöjbyten men i början kan det kännas ovant. Här får du våra bästa tips på hur du byter blöja, på både nyfödda bebisar och lite äldre barn.
En liten bebis kissar och bajsar ofta, ibland efter varje måltid. Hur ofta blöjan ska bytas varierar men det kan i början kännas som att man inte gör något annat än står vid skötbordet. Här får du tips steg för steg hur du gör när du byter blöja.
Lägg barnet på den uppvikta blöjan.Skjut in blöjan under barnets rumpa upp mot ryggen och sträck ut resåren vid benen.
Dra blöjans framkant upp mot magen och fäst den fram med kardborrebanden. Får du in två fingrar mellan magen och blöjan sitter den lagom hårt.
Till sist, fäll ut resåren.Dra ut blöjkanten längs med barnets lår för att fälla ut resåren som skyddar mot läckage, det s.k resårtricket. Klart!
När ditt barn blir äldre och rörligare kan det vara svårt att byta blöja på skötbordet, då väljer många en byxblöja som är enklare att sätta på i farten. Här får du våra tips om du sätter på och tar av en byxblöja.
Byxblöjan tas på som ett par underbyxor. Baksidan är den sidan där det sitter en liten bit tejp. Se till att läkageskydden är utfällda genom att dra med ett finger innanför kanten av blöjan längs låren.
När blöjan ska tas av river du upp den i sidorna. Då fungerar den som en vanlig blöja och kan bytas både stående och liggande (vilket är extra viktigt när det är bajs i blöjan).
Rulla ihop den använda blöjan framifrån och bak. Dra ut den lilla tejpbiten bak på blöjan och förslut den ihoprullade blöjan.
Vad ska man tänka på när man väljer blöja? Hur hittar jag en som är snäll mot bebisens hud och samtidigt är skonsam mot miljön? Och hur funkar det med storlekarna? Vi har samlat allt du behöver veta här.