App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

banner arrow

Lyssna på en podd om ditt livs resa

Varje gång ett barn föds, föds också en förälder. Vi vet hur otåligt det kan kännas att vänta på plusset på stickan och att påbörja resan att bli förälder. Vi vet att det finns fler frågor än svar. Med vår podd ”En förälder blir till” vill vi med hjälp av programledaren Elaine Eksvärd lufta de frågorna med andra - som blivit föräldrar eller som är på sin resa dit. Med nio avsnitt om de utmaningar, fantastiska som svåra, som väntar längs vägen.

1. Plusset på stickan - om peppen, paniken och vad du behöver veta

Gäst: Frida Skattberg @bakamedfrida

Vad händer i hjärta och hjärna när du förstår att du ska bli förälder? Vad är egentligen psykologiska gravidsymtom? Och hur hanterar man känslorna inför den förändring som kommer och vad ska man - rent praktiskt - göra när man blir gravid? Vi tar också ett stickspår och hör om hur det är att bli förälder utan att vara beredd.

2. Gravidhjärnan - om förvirringen och förflyttning av fokus

Gäst: Jessica Wik

Varför kan man bli virrig när man är gravid? Är det hormonernas fel och hur håller man huvudet kallt när hjärnan är dimmig? ? Här pratar vi med Dr Mouna om gravidhjärnan, varför det är en grej och om det finns något att göra åt det. Bonuslyssning i form av stories om gravidhjärnor från Liberoklubben!

3. Allt man känner - om pirrig förväntan och gnagande oro

Gäst: Egoina/Regina Katralen

Vilka förväntningar är rimliga att ha? Varför blir man helt plötsligt orolig? Och fyller det någon funktion att slå följe med både oro och förväntan? Vår psykolog Tova hjälper till att sortera bland de vanligaste känslorna och ger råd hur man hanterar dem. Vi kikar också lite närmare på amning och pratar med Anna Herting på Amningshjälpen.

4. Jag och de andra - om att hålla ihop, hålla ut och hantera relationer

Gäst: Tom Ljungqvist och Melina Criborn

Vad händer med alla relationer man har när världen plötsligt fylls upp av ett litet barn? Kan man preppa så relationen klarar av att gå från två till tre? Här pratar vi om det eviga ämnet kommunikation och om hur man kan göra graviditeten till en gemensam resa. Vi pratar också med Lisa Maria Jönsson om att vara enastående och ensamstående förälder.

5. Att knyta an - om att bli någons hela värld och trygghet

Gäst: Penny Parnevik

Vad innebär anknytning egentligen och vad är det som gör den så viktigt? Spelar det någon roll om man ammar eller flaskmatar? Går det att reparera en knusslig början? Här pratar vi om barnets livlina efter det kommit, och hur anknytningen funkar. Vi får också lyssna till Andrea som hade inte mindre än två små barn att knyta an till, och hur det kändes.

6. Vänta, vad sa du nu? - om konstiga kommentarer och oombedda råd

Gäst: Lovisa Lojsan Wallin

Hur ser man skillnad på fakta och åsikter? Och hur gör man för att lita på sin egen magkänsla när det brusar av åsikter på sociala media? Hur kan man tänka och var går egentligen gränsen för vad man kan säga - det, och mer, funderar vi på tillsammans med barnmorskan Christina Wahlström. Dessutom ger John från @pappapappadotter sina bästa råd på hur man hanterar de där kommentarerna som kan göra ont.
Foto: Hampus Forssander

7. En perfekt förälder - om goda intentioner och att födas som förälder

Gäst: Jessica Frej

Ingen iPad för mitt barn, och absolut inget socker - hur undviker man att bli den föräldern man lovade sig att inte bli? Hur uppfostrar man ett barn om man är två med olika åsikter? Här pratar vi om att födas som förälder och om den perfekta föräldern egentligen finns. Vi tänker också tillbaka på vad våra föräldrar gjorde, och inte gjorde - och hur föräldraskapet har förändrats

8. Slutet och början - om förlossningen och vad som händer sen

Gäst: Amina Cehic

Hur skriver man ett förlossningsbrev? Kan man förbereda sig psykiskt på att föda ett barn och födas som förälder? Funkar profylax? Susanna Heli, doula och författare, reder ut vad metoden föda utan rädsla innebär. Vad händer - rent konkret - under en förlossning och varför kan det kännas helt overkligt att få gå hem BB med ett litet barn? Allt detta, och mer, i vårt stora avsnitt om slutet och början.
Foto: Malin Wittig

9. Allt du inte vet att du vill veta - från föräldrar till föräldrar

Gäst: Hanna HanaPee Persson och Martin Björk

När blir kroppen hel? Varför är alla känslorna utanpå och svårfångade samtidigt? När blir allt som vanligt fast ändå inte? Att komma hem och landa i sin nya roll i bebisbubblan är inte alltid lätt - här lyfter vi allt det där du inte vet att du egentligen vill veta. Vi får även höra om bebisspråket och hur man kan tolka de olika ljuden.

Liberos pod ”En förälder blir till” programleds av ingen mindre än fantastiska Elaine Eksvärd och det är Munck Studios som producerat den.

Finns där poddar finns.

headphones
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...