banner arrow

Lyssna på en podd om ditt livs resa

Varje gång ett barn föds, föds också en förälder. Vi vet hur otåligt det kan kännas att vänta på plusset på stickan och att påbörja resan mot att bli förälder. Och hur vilsen man kan känna sig i bebisbubblan med tröttheten som följeslagare och hormoner som studsar runt. Vi vet att det finns fler frågor än svar. Med vår podd ”En förälder blir till” vill vi med hjälp av programledaren Elaine Eksvärd lufta alla frågorna med andra - de som befinner sig i bubblan eller som är på sin resa dit. Med 13 avsnitt om det som kan vara snårigt, ljuvligt, kämpligt och viktigt att veta längs vägen och i bebisbubblan.

Nya avsnitt

Bebisbubblan

Nytt
avsnitt

10. Den stora myten - om fakta, forskning och föräldraskap

Gäst: Showbonden Susanna Karlsson och Cecilia Chrapkowska

Hur ska man kunna skilja på fakta och åsikt när allt är nytt och inget tycks vara sant för alla? Går det ens att navigera den nya tillvaron med bebis i famnen där alla säger olika samtidigt som hormonerna studsar runt? I detta avsnittet hjälper Cecilia Chrapkowska till att bena ut vad som är sant och falskt kring bebisar och föräldrarskapet. Vi pratar också om hur det goda rådet om att njuta av bebisbubblan lätt kan bli en stress bland blöjbyten, sömnbrist och nya måsten.

Nytt
avsnitt

11. Postpartum - om att läka i kropp och själ efter förlossningen

Gäst: Emilia Bergmark-Jimenéz och Tova Winbladh

Hur klarar man av den stora omställningen det är att födas som förälder? Vad gör man när man inte känner igen sig själv längre och hur kan man be om hjälp? Vi pratar postpartumdepressioner och hur föräldraskapet handlar om så mycket mer än att vara stark. Om själslig turbulens och hur man kan prata om det. Vi ringer också upp fysioterapeuten Tove Jendman för att få veta mer om den kroppsliga återhämtningen och vikten av att både hitta knipet och lära musklerna att slappna av.

Nytt
avsnitt

12. Sömnen - om bortblåsta rutiner, att det blir bättre och hur inget är för evigt

Gäst: John Valencia från PappaPappaDotter och Tova Winbladh

Går det att förbereda sig för den sömnbrist en liten bebis ofta innebär? Hur ska man förhålla sig till att ständigt vara trött och när blir det bättre? Vi benar i trötthetens tunnelseenden och funderar kring hur vakna nätter kan påverka ens relation. Dessutom pratar vi om rutiner, hur livet både förändras och går att hålla kvar vid när man har en liten som styr. Om sänkta förväntningar, att kavla upp ärmarna och tänka att ibland behöver man bara att ta sig igenom det.

Nytt
avsnitt

13. Allt du undrar - vi svarar på era frågor!

Gäst: Tova Winbladh och Maria Frid

Det stora frågeavsnittet! Här svarar vi på det ni undrar - våra experter, psykologen Tova Winbladh och barnläkaren Maria Frid går igenom frågelådan från vår Instagram. Ni får svar på hur små barns impulskontroll fungerar, vad en överskottskräkning är och hur man kan tänka om ens partner inte verkar lika glad som en själv över bebisen. Vi pratar om barn som bara vill sova med sin mamma, barn som bits och varför det kan vara så bra att rapa ordentligt - både som liten och stor!

En förälder blir till

Gravidresan

Nytt
avsnitt

1. Plusset på stickan - om peppen, paniken och vad du behöver veta

Gäst: Frida Skattberg @bakamedfrida, Anna Falkenström och Tova Winbladh

Vad händer i hjärta och hjärna när du förstår att du ska bli förälder? Vad är egentligen psykologiska gravidsymtom? Och hur hanterar man känslorna inför den förändring som kommer och vad ska man - rent praktiskt - göra när man blir gravid? Vi tar också ett stickspår och hör om hur det är att bli förälder utan att vara beredd.

Nytt
avsnitt

2. Gravidhjärnan - om förvirringen och förflyttning av fokus

Gäst: Jessica Wik och Dr. Mouna

Varför kan man bli virrig när man är gravid? Är det hormonernas fel och hur håller man huvudet kallt när hjärnan är dimmig? ? Här pratar vi med Dr Mouna om gravidhjärnan, varför det är en grej och om det finns något att göra åt det. Bonuslyssning i form av stories om gravidhjärnor från Liberoklubben!

Nytt
avsnitt

3. Allt man känner - om pirrig förväntan och gnagande oro

Gäst: Egoina/Regina Katralen och Tova Winbladh

Vilka förväntningar är rimliga att ha? Varför blir man helt plötsligt orolig? Och fyller det någon funktion att slå följe med både oro och förväntan? Vår psykolog Tova hjälper till att sortera bland de vanligaste känslorna och ger råd hur man hanterar dem. Vi kikar också lite närmare på amning och pratar med Anna Herting på Amningshjälpen.

Nytt
avsnitt

4. Jag och de andra - om att hålla ihop, hålla ut och hantera relationer

Gäst: Tom Ljungqvist, Melina Criborn och Serop Bengtsson Kabranian

Vad händer med alla relationer man har när världen plötsligt fylls upp av ett litet barn? Kan man preppa så relationen klarar av att gå från två till tre? Här pratar vi om det eviga ämnet kommunikation och om hur man kan göra graviditeten till en gemensam resa. Vi pratar också med Lisa Maria Jönsson om att vara enastående och ensamstående förälder.

Nytt
avsnitt

5. Att knyta an - om att bli någons hela värld och trygghet

Gäst: Penny Parnevik och Tova Winbladh

Vad innebär anknytning egentligen och vad är det som gör den så viktigt? Spelar det någon roll om man ammar eller flaskmatar? Går det att reparera en knusslig början? Här pratar vi om barnets livlina efter det kommit, och hur anknytningen funkar. Vi får också lyssna till Andrea som hade inte mindre än två små barn att knyta an till, och hur det kändes.

Nytt
avsnitt

6. Vänta, vad sa du nu? - om konstiga kommentarer och oombedda råd

Gäst: Lovisa Lojsan Wallin och Christina Wahlström

Hur ser man skillnad på fakta och åsikter? Och hur gör man för att lita på sin egen magkänsla när det brusar av åsikter på sociala media? Hur kan man tänka och var går egentligen gränsen för vad man kan säga - det, och mer, funderar vi på tillsammans med barnmorskan Christina Wahlström. Dessutom ger John från @pappapappadotter sina bästa råd på hur man hanterar de där kommentarerna som kan göra ont.
Foto: Hampus Forssander

Nytt
avsnitt

7. En perfekt förälder - om goda intentioner och att födas som förälder

Gäst: Jessica Frej och Serop Bengtsson Kabranian

Ingen iPad för mitt barn, och absolut inget socker - hur undviker man att bli den föräldern man lovade sig att inte bli? Hur uppfostrar man ett barn om man är två med olika åsikter? Här pratar vi om att födas som förälder och om den perfekta föräldern egentligen finns. Vi tänker också tillbaka på vad våra föräldrar gjorde, och inte gjorde - och hur föräldraskapet har förändrats

Nytt
avsnitt

8. Slutet och början - om förlossningen och vad som händer sen

Gäst: Amina Cehic

Hur skriver man ett förlossningsbrev? Kan man förbereda sig psykiskt på att föda ett barn och födas som förälder? Funkar profylax? Susanna Heli, doula och författare, reder ut vad metoden föda utan rädsla innebär. Vad händer - rent konkret - under en förlossning och varför kan det kännas helt overkligt att få gå hem BB med ett litet barn? Allt detta, och mer, i vårt stora avsnitt om slutet och början.
Foto: Malin Wittig

Nytt
avsnitt

9. Allt du inte vet att du vill veta - från föräldrar till föräldrar

Gäst: Hanna HanaPee Persson, Martin Björk och Tova Winbladh

När blir kroppen hel? Varför är alla känslorna utanpå och svårfångade samtidigt? När blir allt som vanligt fast ändå inte? Att komma hem och landa i sin nya roll i bebisbubblan är inte alltid lätt - här lyfter vi allt det där du inte vet att du egentligen vill veta. Vi får även höra om bebisspråket och hur man kan tolka de olika ljuden.

Liberos pod ”En förälder blir till” programleds av ingen mindre än fantastiska Elaine Eksvärd och det är Munck Studios som producerat den.

Finns där poddar finns.

headphones