App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Efter förlossningen – fakta, tips, råd för dig som fött barn

Hur gör man med avslag och stygn? Hur gör man för att kissa om det gör ont? Vad händer på efterkontrollen? Varför gråter jag fast jag är lycklig? Ja, det sker mycket efter en graviditet och förlossning. Här kommer svar på en del frågor.

Det första dygnet efter förlossningen har du ett påslag av endorfiner, kroppens eget morfin. Dessutom har du en kvarstående effekt av hormonet oxytocin som producerades under förlossningen. Det gör att du har ork trots allt att bekanta dig med och knyta an till det nyfödda lilla barnet.

Hormonerna åker berg- och dalbana

Snart sjunker nivån av dessa hormoner undan och andra startar sin produktion. Det är mycket vanligt att man efter några dagar går in i en svacka. Trots glädjen över att ha blivit mamma kan det plötsligt kännas tungt och motigt. Det beror bland annat på att hormonerna åker berg- och dalbana i din kropp som ställer om sig från graviditeten och förlossningen till att börja producera mjölk så att du kan amma.

Tredagarsgråten går över

Den så kallade ”tredjedagsgråten” har du kanske hört talas om. Du ska inte bli förskräckt om du plötsligt gråter för allt och ingenting. Situationen kan vara överväldigande. Det är nu som mjölken rinner till och brösten ömmar. Det är nytt och det är inte alla som riktigt vet hur man ska hantera situationen. Men lugn, det handlar mycket om att kroppen ställer in hormonerna och det blir bättre efter några dagar.

Att få barn är en känslomässig och fysisk omställning

Det är en stor omställning att få ett barn. Är det dessutom första barnet är allt nytt och okänt. Att känna sig osäker är fullt förståeligt det går över efter hand. Prata med familj och vänner och be om hjälp om det behövs. Kanske behöver du eller ni avlastning? Man är rustad för att kunna sova korta stunder i taget när man fött barn, men att få sova ut ordentligt ibland är viktigt.

Acceptera att mycket tid går åt till att mata barnet, byta blöjor och att sova. Det kan kännas frustrerande att knappt hinna ta en dusch och klä på sig, än mindre att komma ut på promenad. Ha tålamod med situationen, sänk kraven som du kanske har och ta en dag i taget. Tids nog blir det ordning på både tankar och rutiner. Då blir allt lättare.

Blödning och avslag läker

Moderkakan har suttit fäst mot livmoderväggen. När barnet är fött och moderkakan släpper och föds fram uppstår en såryta. Den blir mindre när livmodern drar sig samman igen och det är viktigt för att blödningen inte ska bli så stor. Den avtar normalt inom en vecka och övergår till avslag, sårvätska, som är mer brunt eller gult. För det mesta tar det mellan fyra och sex veckor innan avslaget upphört helt. Under den här tiden bör du undvika att bada och använda tampong. Om du och din partner vill älska så använd kondom.

Eftervärkar och tips

Sammandragningarna som kommer den första tiden efter förlossningen kallas för eftervärkar. De är oftast starkare hos omföderskor än hos förstföderskor. Det är naturligt om du känner av dem mer när du ammar då livmodermuskulaturen samtidigt stimuleras till att dra ihop sig. Ibland kan det göra ont men det är ingenting som är farligt eller onaturligt, det är bara livmodern som drag sig samman för att till slut återgå till normalstor storlek. Läs mer om värkar och eftervärkar.

Tips vid toalettbesök efter en förlossning

I början kan det göra ont att gå på toaletten, speciellt om du fått en bristning i underlivet. Det är viktigt att du är noggrann med hygienen så att du inte får någon infektion, spola gärna av underlivet varje gång du varit på toaletten och byt binda eller trosskydd ofta så länge du har avslag. En del är rädda och oroliga för att gå på toaletten första gången efter en förlossning men det finns många som haft samma problem och kommit på smarta lösningar och det finns hjälp. Här får du fler tips om hur du kan göra för att underlätta toalettbesöket efter din förlossning.

Amma, menstruation och preventivmedel

Det är ovanligt att ha ägglossning före mens det första halvåret, även om det händer. Prata med din barnmorska för närmare information.
Om du inte helammar enligt LAM-metoden kan du få tillbaka ägglossning och menstruation betydligt tidigare. Det kan ske mycket tidigt för vissa kvinnor. Några kvinnor får inte sin mens förrän de slutar amma helt. Prata med din barnmorska eller din läkare om du vill ha hjälp med att hitta något lämpligt preventivmedel.

Glidmedel och torra slemhinnor

Det är vanligt att kvinnor som ammar blir lite torra och sköra i slidans slemhinnor. Det är hormonellt och blir som vanligt igen när du slutar amma. Får du besvär vid samlag och om det inte räcker med glidmedel, fråga din barnmorska eller läkare vad du kan göra. Det finns receptfria östrogenkrämer på Apoteket som är bra att använda under amningstiden.

Efterkontroll och samtal

Efter förlossningen erbjuds du en efterkontroll hos din barnmorska på mödravården. Det brukar vara lämpligt 8-12 veckor efter att du fött. Barnmorskan gör bland annat en gynekologisk undersökning för att se att underlivet har läkt bra. Ni pratar också om förlossningen och hur det nya livet som förälder är. Har du varit med om en komplicerad förlossning eller ett kejsarsnitt får du oftast träffa en läkare.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...