Essity6746_Desktop

Efterkontroll hos MVC

Barnet har kommit, du är så smått på väg ur bebisbubblan och har börjat få lite koll på livet med en liten bebis. Då är det dags för efterkontroll. En eller ett par månader efter förlossningen erbjuds nämligen alla som fött barn att gå på en efterkontroll hos barnmorskan på mödravården. Här kan du läsa om när du ska boka och vad du kan förvänta dig under besöket.

En efterkontroll efter förlossning är egentligen en uppföljning som främst fokuserar på den som fött barnet, inte på det lilla knytet som kom - även om man också brukar prata amning om det är aktuellt. Redan på BB kan man få prata med barnmorskan som förlöste en i ett så kallat post-partumsamtal. Då går man igenom förlossningen och vad som hände, och det är ett bra tillfälle att ställa de frågor man har kring händelseförloppet. Har man haft en komplicerad förlossning eller fött med kejsarsnitt kommer barnmorskan alltid återkoppla och för det mesta får man också träffa läkaren som hjälpte till. Men ofta är det svårt att ha alla perspektiv och frågor klara så nära inpå förlossningen - när alla känslor svallar och allt är så nytt. Därför brukar efterkontrollen på MVC istället vara ett bra tillfälle att få prata igenom allt.

Efterkontrollen hos MVC bokar man själv när man landat hemma genom att ringa till den mödravård man gick till under graviditeten – eller någon annan om det känns bättre att byta. Ungefär 6 -12 veckor efter förlossningen brukar man få tid för efterkontrollen.

Gå igenom förlossningsjournalen

En sak som då ofta görs på efterkontrollen är att man går igenom förlossningsjournalen om det finns ett behov för det. Den är ofta inte helt enkel att förstå och därför bruka det vara skönt att få barnmorskans hjälp att gå igenom förloppet och få hjälp med att tyda olika komplicerade begrepp som kanske inte är helt självklara. Har du inte fått din journal på BB så kan du logga in på 1177 – där ska den finnas. Efterkontrollsamtalet brukar också av naturliga skäl komma in på hur det känts efter förlossningen och hur första tiden hemma med bebisen har varit. Att föda barn och att bli förälder är en stark upplevelse som kommer att vara med en för resten av livet. För de flesta av oss är den första tiden långt ifrån en dans på rosor och det är bra om man får möjlighet att sätta ord på alla de känslor som väckts av förlossningen och att bli förälder.

Undersökning på efterkontrollen

På efterkontrollen kikar barnmorskan också på det kroppsliga, blodvärde och blodtryck mäts och du erbjuds en gynekologisk undersökning. Det är för att se så att svullnaden i underlivet gått ned och att man kan hitta sina bäckenbottenmuskler igen. Sen är det viktigt att tänka på att man fortfarande är relativt nyförlöst när efterkontrollen görs och underlivet långt ifrån läkt. Faktum är att hela kroppen håller på att återhämta sig under hela första året. Det kan vara bra att tänka på när det kommer till exempelvis träning efter graviditet och förlossning - det är viktigt att den som vill hitta tillbaka till träningen ser till att det sker stegvis i en takt som gör att man inte får läckage och tyngdkänsla i underlivet. Skulle man uppleva problem som inte ger med sig så ska man prata med sin barnmorska eller vända sig till en fysioterapeut med inriktning på kvinnohälsa. Det är viktigt att söka vård för besvär som man tror kan vara förlossningsrelaterade.

Under besöket tar barnmorskan också upp frågan om preventivmedel. Vi vet, det kan kännas alldeles för tidigt att börja tänka på sex så nära efter förlossningen. Men det är ändå viktigt att veta vad som gäller och efterkontrollen är ett bra tillfälle att prata igenom olika preventivmedel och vilka som kan användas när man ammar – för amning i sig ger nämligen inte ett helt säkert skydd.

Faktagranskad av Anna Falkenström och Sofie Gustafsson, legitimerade barnmorskor

Dela artikel