03_hudvard_151_desktop

Hemma igen efter kejsarsnitt

Oavsett om det var planerat sen länge eller blev akut så behöver man, när man kommit hem efter en förlossning med kejsarsnitt, ta det lite extra försiktigt med kroppen. Här kan du läsa, och få tips, om vad man ska tänka på och hur man tar hand om magen efter kejsarsnitt.

Att bli förälder är ju en stor och omvälvande livshändelse, oavsett om barnet kommit vaginalt eller med kejsarsnitt. Men för den som har fött med kejsarsnitt ser vardagen efter bebisen kommit lite annorlunda ut eftersom man också är nyopererad. Det ställer ju såklart lite andra krav på kroppen.

Hur läker såret?

Kroppen är fantastisk och trots att den precis gått igenom en hel graviditet så ser det till att såret i huden börjar gå ihop direkt. Det brukar ta ungefär 10-12 dagar innan såret har läkt på ytan, och ungefär en månad tills resten läkt ihop helt och hållet. Det kan hända att såret från kejsarsnittet kliar, vilket är en del av läkeprocessen. Tycker man det är jobbigt kan man smörja huden så den håller sig mjuk, eftersom det ofta gör att det kliar lite mindre. Annars ska man försöka tänka på att hålla såret rent och torrt. Det ska rengöras med vanlig tvål och vatten i duschen.

Ta hand om ärret efter ett kejsarsnitt

Att ett kejsarsnitt följs av ett ärr är ju givet, men det är svårt att på förhand veta hur det kommer se ut - först efter ungefär ett halvår så kan man få ett hum hur det kommer te sig. Vill man så kan man under de sex första månaderna tänka på att inte utsätta ärret för direkt solljus, utan att ha till exempel kirurgtejp över, då brukar ärret synas mindre när såret är helt läkt. Ungefär ett halvår efter kejsarsnittet kan man långsamt börja vänja huden vid solen igen. Men var alltid noga med att smörja ärret med hög solskyddsfaktor – och blir det rött så ta på en tröja eller täck med något som skyddar magen.

Ibland kan man få så kallat överhäng efter ett kejsarsnitt, alltså att huden hänger över ärret. Känns ärret väldigt hårt kan det öka överhänget och också göra att det känns obehagligt i magen där snittet lagts, man kan testa att massera ärret men även lagom dos rörlighet är bra eftersom det ökar blodcirkulationen. Överhänget brukar delvis kunna gå tillbaka efter ett tag, huden är ju nu av förklarliga skäl väldigt uttänjd, men det kan vara så att man alltid kommer ha ett visst överhäng som en påminnelse om förlossningen.

Motion, löpning och återhämtning efter kejsarsnitt

Återhämtningen efter en förlossning skiljer sig inte så där vansinnigt mycket för den som har fött med kejsarsnitt än någon som fött vaginalt. Oavsett hur barnet kom ut så har kroppen burit på en bebis och det har varit ett konstant tryck nedåt under många månader.

Något som är väldigt viktigt att tänka på är att vara lite extra försiktig de första 4-6 sex veckorna när det kommer till att lyfta saker. Bär inget som är tyngre än bebisen och be partner eller andra nära som är där om hjälp med det som blir för fysiskt påfrestande. Man kan också tänka på att inte utsätta magen för påfrestning precis såhär i början. Också små saker, som att till exempel ta hjälp med händerna när man reser sig upp från liggandes till sittandes läge, är viktigt i början. Däremot är det bra att inte bli stillasittande, utan att se till att försöka röra på sig lite lagom - det både lindrar smärtan, får igång blodcirkulationen och förbättrar läkningen. Promenader är perfekt att börja med – och det gäller faktiskt oavsett hur man fött sitt barn eftersom löpning och all annan träning efter en förlossning måste ske i etapper för att undvika tyngdkänsla och urinläckage.

Komplikationer efter kejsarsnitt

Det är ganska ovanligt att ett kejsarsnitt ger problem efteråt men man ska alltid höra av sig till en barnmorska eller kolla med vårdguiden om det är så att något inte verkar stå rätt till, till exempel om snittet verkar vara infekterat eller om avslaget luktar illa.

Får man som nyförlöst med kejsarsnitt någon av symptomen nedan är det ett tecken på att man behöver vård omgående och behöver kontakta en akutmottagning:

  • Feber, framförallt om den kommer i kombination med ont i nedre delen av magen.
  • Ökad färsk blödning från såret
  • En intensivare vaginal blödning, alltså att avslaget ökar markant.
  • En svullnad eller ömhet i vaden ska alltid tas på allvar eftersom det skulle kunna vara en blodpropp.

Ett akut eller omedelbart kejsarsnitt kan vara en chock

Om man varit med om ett akut kejsarsnitt kan många känslor och tankar snurra runt i huvudet och det kan bli psykiskt väldigt påfrestande att bearbeta. Det är vanligt att uppleva en lättnad över att det hela slutade med ett barn i famnen, men många kan känna att de blivit berövade förlossningsupplevelsen eller den första kontakten med barnet. Man kan också bära på trauman från förlossningsrummet, det är ofta skrämmande att uppleva hur stämningen i rummet förändras om det blir akut och den känslan kan stanna kvar i en och och ta ett tag innan den går över. Det är såklart olika hur vi påverkas av detta. För vissa går det enkelt att anpassa sig till situationen för andra kan det krävas mer tid. Men du ska veta att det är helt normalt att ha många och dubbla känslor i en sån här situation och det ska man tillåta sig att ha! De flesta landar mentalt efter ett tag, det brukar kunna hjälpa att prata igenom det som har hänt, först och främst med barnmorskan eller den läkare som var med vid förlossningen för att gå igenom vad det var som hände och varför det landade där det gjorde. Men ibland kommer känslorna och funderingarna även senare, när man fått lite distans till det, då kan man vända sig till mödravården alternativt BVC för att få hjälpa att hitta en kurator.

Lite beroende på orsaken bakom kejsarsnittet så brukar det, om man vill, ändå gå att föda vaginalt vid ett eventuellt småsyskon. Antalet kejsarsnitt man kan göra beror på hur livmodern ser ut efter varje ingrepp, eftersom ärrbildningen ökar för varje operation. Detta är något som barnmorskan och en läkare kommer gå igenom om det i framtiden skulle bli aktuellt. Till dess får man låta kroppen landa, läka och återhämta sig.


Faktagranskad av Anna Falkenström och Sofie Gustafsson, legitimerade barnmorskor

Dela artikel