App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Att börja amma – få en bra start

Det är ditt lilla barn som sätter igång amningen med sin aptit. Barnet har en stark sugreflex under de första dagarna, framförallt andra och tredje dagen efter födseln. Sedan rinner mjölken till. Brösten spänner och mjölken svämmar kanske över. Men var lugn - det kommer att stabilisera sig snart.

Förutom att det är praktiskt att amma är det nyttigt för ditt barn. Bröstmjölken innehåller alla näringsämnen som behövs under de första sex månaderna. Dessutom ger den barnet ett skydd mot många sjukdomar. Läs också: Den perfekta amnings-behån

Det finns en hel rad fördelar med att amma, men det brukar visa sig vara svårare än de flesta tror, och ofta smärtsamt i början. Först efter två-tre veckor brukar mjölkproduktion och brösten ha stabiliserat sig. Här kan du läsa mer om för mycket eller för lite bröstmjölk. Men det kan också ta bra mycket längre tid än så för att få en välfungerande amning. Skulle amningen ändå inte fungera, eller om du absolut inte vill försöka, är flaskmatning ett bra alternativ.

Råmjölken är en näringsrik cocktail

Om du lägger ett nyfött barn till bröstet, hittar det alldeles själv till bröstvårtan efter en stund. Det kan ta lite tid, men det hittar fram till bröstvårtan till slut, eftersom dess instinkt att ”dia” är så stark.
Redan under slutet av graviditeten har dina bröst producerat den första, tjocka mjölken som kallas råmjölk eller colostrum. Råmjölken är fet och väldigt näringsrik. Den innehåller också antikroppar som skyddar barnet mot infektioner de första månaderna. Råmjölken är väldigt värdefulla droppar att få i sig det första dygnet. Den bildas bara i väldigt små mängder, men tack vare den speciella sammansättningen uppfyller den barnets näringsbehov tills mjölken rinner till på riktigt.

Barnet känner sig trygg intill ditt hjärta

Lägg det nyfödda barnet till bröstet så snart som möjligt efter födseln. Barnet vill gärna vara nära dig, naken tätt intill din hud. Det känner igen dina hjärtljud från sin tid i livmodern. Din lukt och din omfamning är varm och mysig, precis som i livmodern. I dina armar hör barnet din välkända röst och får den mat det behöver. Det är därför inte så konstigt att barnet föredrar att vara vid bröstet även när det blir lite större - oavsett om det får flaska eller bröstmjölk.

Amningsteknik och vanliga problem

Det är naturligtvis svårt att veta hur rätt amningsteknik ser ut och känns, när du är nybörjare. Fråga barnmorskan, personalen på förlossningskliniken eller BVC om råd. Be dem kontrollera att barnet ligger helt rätt vid bröstet och får rätt tag från början. Du kan också titta på vår korta film med praktiska tips om amning.

Bröstens och bröstvårtornas form och storlek har ingen betydelse för en lyckad amning, alla ser olika ut. Mjölkproduktionen anpassas gradvis efter barnets behov – det är ganska genialt. Om barnet suger mycket produceras mer mjölk. Om barnet suger mindre minskar mjölktillgången. Det tar ett par dagar innan mjölktillgången har justerats, men det brukar ordnar sig helt naturligt. Andra vanliga besvär är ömma mjölkknölar som kan leda till mjölkstockning eller att bröstvårtorna blir ömma och såriga i början.

Sitt skönt när du ammar så att du kan slappna av

Tänk på att sitta eller ligga bekvämt och avslappnat, så att du slipper dra upp eller spänna någon axel eller nacken för att få till rätt amningsställning. Då är det lätt att få ont i nacke eller axlar. Kanske fungerar det med amningskudde eller en vanlig kudde, ihoprullad filt i knäet eller något annat knep. Det är bara att prova sig fram tills du hittar ställningar som fungerar för både dig och ditt barn. Det är praktiskt att både kunna ligga och sitta och amma för att kunna variera och samtidigt kunna vila en stund.
Läs gärna Hur ofta och länge ska jag amma? eller artikeln om att samsova och nattamma.

Utdrivningsreflexen – helt automatisk

Mjölken rinner till när barnet har sugit en stund. Du kan känna en domnande, stickande eller ilande känsla i bröstet när det händer. Mjölken kan droppa eller spruta ut i en stråle. När barnet suger skickas impulser till hjärnan och två hormoner som är viktiga för amningen frisätts. Den reflex som får bröstmjölken att rinna till kallas utdrivningsreflexen. Den sätts normalt igång då ditt lilla barn sugit ett litet tag. En del kvinnor märker inte av utdrivningsreflexen medan andra känner av den och börjar läcka mjölk ur brösten så snart de hör sina barn gråta.
Likaså brukar vänsterbröstet ofta ”läcka” när du ammar på höger sida och tvärtom.

Fördelarna med amning

Bröstmjölken innehåller fettsyror och proteiner som är viktiga för barnets cellbildning och vävnadstillväxt. Och den är lätt för barnet att smälta. Dessutom ger den barnet livsviktiga antikroppar som skyddar mot infektioner. Det finns också forskning som tyder på att bröstmjölk ger ett visst skydd mot allergier och kroniska sjukdomar.
Utöver hälsofördelarna är det praktiskt att amma. Du har med dig mjölken överallt, den blir aldrig gammal, den har alltid rätt temperatur – och den är gratis.

Stress kan störa så att mjölken inte rinner till

Det är viktigt att få hjälp och stöd från din omgivning redan från början. Ta hjälp från din partner eller omgivning och försök sänk dina krav på saker som kanske behöver göras hemma. Läs mer om hur du som är partner kan hjälpa till med amningen.
Mjölken rinner bevisligen till sämre om du är stressad eller spänd när du ska amma. Då blir du ofta också extra törstig. Ha gärna ett glas vatten till hands innan du sätter dig i lugn och ro. Försök att inte låta dig störas av saker runtomkring – det här är ditt barns egen stund med bara dig.
Amning är så mycket mer än bara mat. Det handlar också om att lära känna varandra. Det ger välbefinnande, trygghet och närhet.
Läs också om bra kost för ammande mammor.

Att amma tvillingar

Har du fått tvillingar? Visst kan amningen vara ännu mer av en utmaning, räkna med lite lärotid, men förhoppningsvis fungerar den snart ändå. Passa på att få tips och råd av barnmorskor och barnsköterskor redan på sjukhuset.
Börja med att amma dina små en och en. På så sätt lär du känna båda barnen - hur de tar tag när de ligger vid bröstet och hur de äter. Barnen må vara lika, men de är egna individer och kan ha väldigt olika behov.
Det är bra om barnen byter bröst med jämna mellanrum eftersom det kan vara lite olika flöde i dina båda bröst.
Om du vill prova dubbelamning, lägg ett barn i taget till bröstet och pröva dig fram tills du hittar bra positioner för både dig och dina barn.
Tips på amningsställningar och mycket annat när du har tvillingar hittar du hos Amningshjälpen.

Ta hjälp om det är jobbigt

Var snäll mot dig själv. Att amma kräver både tid och tålamod – särskilt i början. Det är ingen som förväntar sig att du ska vara expert på det.
Om du har problem med att amma finns det flera som kan ge dig stöd. I första hand kan BVC-sköterskan komma med råd. På många ställen finns det också en amningsmottagning knuten till sjukhuset.

Om du behöver mer hjälp kan du kontakta Amningshjälpendygnet runt. På deras hemsida hittar du också en lista över amningsrådgivare samt deras telefonnummer. Amningshjälpen erbjuder anonym och kostnadsfri rådgivning av hjälpmammor med gedigen erfar enhet.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...