_i2a2391_desktop

Såriga och ömma bröstvårtor

Det finns ingen anledning att inte säga som det är: att amma kan göra riktigt, riktigt ont i bröstvårtorna de första dagarna. Men det blir lättare efterhand och smärtan ska försvinna när bebisen fått ordning på taget och bröstvårtorna vant sig. I väntan på det kan det vara bra att läsa lite råd som kan underlätta om det gör ont att amma.

Det är svårt - för att inte säga smått omöjligt - att förbereda sig på hur ont det faktiskt kan göra att amma i början, för när en hungrig liten bebis suger tag kan det kännas som tusen nålar – och värre! Bröstvårtorna ömmar ofta ordentligt och ibland får de små blåsor och sår, vilket såklart inte gör saken bättre. Hur länge man har ömma bröstvårtor kan variera, allt från från några dagar till några veckor, men oftast är det som mest smärtsamt under de första dagarna när bebisen suger extra hårt för att få igång mjölktillförseln.

Mitt i den kallsvettiga smärtan är det viktigt att komma ihåg att detta är tillfälligt, sen ska faktiskt inte amningen göra ont – snarare brukar det för det mesta bli en fantastiskt mysig stund och kännas som en befrielse att få tömma brösten. Är det så att det onda inte går över är det ofta ett tecken på att sugtekniken inte riktigt sitter. Just det är något man ska försöka ta tag i på en gång för att undvika långvariga problem. Ibland kan amning också komma med andra obehagligheter, som exempelvis mjölkstockning som kan göra ont och ge feber, eller en svampinfektion som kan smitta från bebisen om den lille har muntorsk. En annan sak som kan komma som en mindre härlig överraskning är om den lille krabaten biter i bröstet...

Tips vid ömma bröstvårtor

I väntan på att bröstvårtorna ska sluta ömma finns det några tips på att lindra smärtan.

  • Lägg något varmt på brösten innan du börjar amma, till exempel en värmedyna eller en varm vetekudde. Värmen får nämligen bröstmjölken att rinna till så att barnet inte behöver suga så kraftigt.
     
  • Testa att stryka på bröstet med handen så stimuleras utdrivningsreflexen.
     
  • Mjölka ur lite så att mjölken börjar rinna till innan bebisen tar tag i bröstet, det kan hjälpa barnet att få ett bättre grepp.
     
  • Har man såriga bröstvårtor kan det hjälpa att få igång mjölken innan bebisen tar tag, eftersom de små såren annars kan spricka upp när bebisen suger hårt.
     
  • Låt bebisen äta ofta - det är lättare för bebisen att få ett bra grepp om bröstvårtan om den inte är vrålhungrig och frustrerad.
     
  • Försök att låta bebisen amma klart på det bröstet som påbörjats innan du byter. Måste du avbryta eller pausa en amning för att du blir akut kissnödig eller något annat, hjälp bebisen att släppa taget genom att försiktigt föra in ditt eget lillfinger i bebisens mungipa. Dra aldrig bara bort barnet från bröstet – det är inte skönt för någon av er.
     
  • Badda bröstvårtorna med bröstmjölk efter varje amning och låt dem lufttorka däremellan. Använd inte tvål eller lotion. Behövs det mjukgörande salva så finns det på apoteket, fråga efter en som är speciellt lämpad för bröstvårtor när man ammar.
     
  • Bär en lös och skön tröja med en stödjande och mjuk amningsbehå under.
     
  • Se till att brösten hålls varma och torra, exempelvis genom att se till att byta till amningsskydd när de känns fuktiga.

Skulle bröstet bli rött, ömt eller varmt kan det handla om mjölkstockning. Ibland visar det sig även genom att man får feber eller frossa.

Svampinfektion i bröstet

Får man en svampinfektion i bröstet så kan det både klia och göra ont. Ibland blir vårtgården svullen och börjar fjälla. Ofta beror det som sagt på att bebisen har eller har haft torsk på tungan som sen smittar till bröstet när hen ätit. Märker man att bebisen har muntorsk så är det bra att tvätta brösten innan och efter amning. Får svampen ändå fäste ska man tänka på att tvätta bh varje dag och byta amningsinlägg. Ibland kan man behöva behandla både barn och mamma för att båda ska bli svampfria, men det är inget man ska göra på egen hand utan först behöver man få svampen konstaterad av en läkare.

Om bebisen biter i bröstet

Bebisar kan ibland syssla med den oerhört obehagliga ovanan av att bita i bröstet. Kommer det i samband med tandsprickningen är det såklart extra jobbigt för den som blir nafsad på. För bebisen vars tänder håller på att titta upp kan bitandet vara ett sätt att klia sig på. Ibland kan bitandet också komma om du har en nyfiken bebis som inte vill släppa omgivningen med blicken och hela tiden vrider på huvudet – med bröstvårtan i munnen. Eller så är det bara ett sätt för bebisen att leka och se vilka reaktioner som kommer.. Oavsett anledning är det som sagt inte speciellt skönt för den som blir biten - så testa det här om din bebis bits vid amningen:

  • Håll ett finger på bebisens haka, när du känner att bitandet är på gångs håller du försiktigt emot eller trycker lätt nedåt så att bebisen inte får någon kraft att bita.
     
  • Har bebisen redan hunnit få ett stadigt grepp kan det bli enklare att få bebisen att släppa taget genom att man sätter ett lillfinger i mungipan. Sen kan man återuppta amningen igen om bebisen verkar hungrig. Sker bitandet mot slutet av amningen så kanske den lille rackaren egentligen är mätt och bara vill leka.
     
  • Beror bitandet på att bebisen är nyfiken och vill följa omgivningen så testa att amma i ett lugnt rum eller i en lugn vrå där det inte händer så mycket som tar fokus från amningen.
     
  • Försök om det går att behålla samma lugna ansiktsuttryck och att inte skjuta bebisen ifrån dig – även om du vill ropa högt av smärta - säg hellre lugnt och bestämt att man inte får bitas. Bebisen kan annars uppfatta reaktionen som att ni leker och vilja göra det om och om igen, eller så kan bebisen bli rädd och ledsen.

Faktagranskad av Anna Falkenström och Sofie Gustafsson, legitimerade barnmorskor

Dela artikel