App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Såriga och ömma bröstvårtor

Aj! Det kan göra riktigt, riktigt ont i dina bröstvårtor de första dagarna du ammar. Det blir lättare efterhand och smärtorna försvinner. Här kommer råden som kan underlätta.

Dina bröstvårtor är ovana vid sin nya uppgift, de ömmar och ibland kan det bildas små blåsor och sår på dem. När det hungriga barnet suger tag riktigt hårt kan det göra väldigt ont. Problemen kan komma som något av en chock - att amma är inte alltid så lätt. Det kräver ibland både tid och tålamod. Det blir inte bättre av att andra ger dig rådet att slappna av. Vem kan slappna av när det känns som om man blir biten i bröstet?

Amningsposition och sugteknik

Smärtan beror ofta på att barnet får ett för litet grepp om bröstet med munnen, eller inte ligger i riktigt rätt position. Den här ömheten försvinner snabbast om ditt barn hittar rätt sugteknik och ställning. Munnen ska vara helt öppen, underläppen ska vara vänd nedåt och barnet ska ha ett stort tag om bröstvårtan och vårtgården. Om du behöver hjälp, be en barnmorska eller din BVC-sköterska att titta på hur du lägger barnet till bröstet. Läs gärna Amning - få en bra start eller titta på vår film om amning med många bra tips.

Tips som kan spara bröstvårtorna

Det gör oftast som ondast i början, när barnet suger extra hårt för att få i gång mjölktillförseln. Och riktigt stabil brukar inte amning och mjölkproduktion blir förrän efter 2-3 veckor, ibland tar det bra mycket längre tid. Läs här om hur ofta eller länge du bör amma.

  • Lägg något varmt på brösten innan du börjar amma, till exempel en värmedyna eller en varm vetekudde. Värmen får mjölken att rinna till så att barnet inte behöver suga så kraftigt. Du kan också stryka på bröstet med handen så stimuleras utdrivningsreflexen.
  • Mjölka ur lite så att mjölken börjar rinna till innan du ger barnet bröstet. Det kan hjälpa barnet att få ett bra grepp och känna att det får mjölk med en gång.
  • Låt inte barnet vänta för länge innan du ger det bröstet. Det kan vara svårt för ett frustrerat och hungrigt spädbarn att få ett ordentligt grepp om bröstvårtan.
  • Börja amningen med det bröst som gör minst ont. När mjölken börjar rinna till i det andra bröstet kan du amma barnet även på den sidan.
  • Om du vill avbryta amningen, till exempel för att byta bröst, gör så här: Hjälp barnet att släppa taget om bröstvårtan genom att försiktigt föra in ditt eget lillfinger i dess mungipa. Dra aldrig bara bort barnet från bröstet – det är obehagligt för er båda.
  • Badda dina bröstvårtor med bröstmjölk efter varje amning och låt dem lufttorka däremellan.
  • Bär en lös och skön tröja med en stödjande amningsbehå under.
  • Se till att brösten hålls varma och torra. Använd inte fuktiga amningsskydd. Det är viktigt att dina bröstvårtor alltid är torra.

Om du blir öm och varm i själva bröstet, eller får feber, kan det handla om mjölkknölar eller mjölkstockning - läs mer här.

Ta hjälp av experter - eller andra mammor

Om smärtan inte ger med sig kan du behöva lite extra stöd genom att kontakta BVC-sköterskan, en amningsmottagning, din läkare eller Amningshjälpen för rådgivning.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...