Libero_Recruitment_2021_15_mom-breastfeeding_Desktop

Mjölkstockning

Känns brösten lite knöliga när det är dags för bebisen att amma? Det är inte alls ovanligt att få mjölkknölar, och de försvinner oftast under tiden bröstet töms - men ibland gör de inte det utan är istället början till mjölkstockning. En minde härlig upplevelse som både gör ont och kan ge feber. Här får du tips på hur du undviker mjölkstockning – eller blir av med den om den redan är ett faktum.

Första veckan efter en förlossning är brösten ofta väldigt svullna och ömma, det är normalt och brukar nästan aldrig ha med mjölkstockning att göra. Det är nämligen ovanligt att få mjölkstockning, eller mastit som det också heter, under de första tio dagarna efter en förlossning. Sen är det ändå bra att vara lite vaksam på ömma bröst och mjölkknölar - och lära sig lite om vad som kan vara bra att göra för att förebygga mjölkstockning.

Vad beror mjölkstockning på?

Mjölkknölar är som sagt vanligt att få för den som ammar och de brukar i regel försvinna när bebisen ätit en stund. Men ibland utvecklas mjölkknölarna till en inflammatorisk reaktion – alltså mjölkstockning. Orsaken är att mjölkgångarna täpps till vilket gör att mjölkflödet inte kan passera tillräckligt. Det kan bero på att bröstet utsatts för tryck (till exempel från en bygelbehå) eller att bebisen har för litet tag om bröstet.

Det vanligaste är att man får mjölkstockning under de första två månaderna, innan bröst och barn har hittat sin gemensamma frekvens, men det är bra att känna till att det även kan komma när bebisen är äldre. Ofta är risken större när amningen blir lite mer oregelbunden - så håll tipsen att förhindra mjölkstockning i tankarna så länge du ammar eller om du till exempel vill sluta amma och undvika mjölkstockning. En mjölkstockning kan också komma av att bakterier letat sig in i bröstet, inte sällan via sår eller sprickor på bröstvårtorna.

Hur undviker man mjölkstockning?

Det bästa man kan göra för att försöka undvika mjölkstockning är att inte använda kläder och amnings-bh som klämmer åt över bröstet - sen är det också viktigt att bebisen har en bra sugteknik. En mjölkknöl här och var kan man ofta massera ut genom att mjukt och försiktigt dra med fingret mot bröstvårtan samtidigt som bebisen ammar, då töms mjölkgångarna lättare. Idén om att man skulle få mjölkstockning av att bli kall finns det egentligen inga evidens för – däremot vet man att brösten är känslig för vind och drag, samt att värme kan hjälpa för att bli av med mjölkstockning.

Mjölkstockning kan ge feber

Symptom vid mjölkstockning kommer ofta plötsligt och för det mesta bara på ena bröstet. Det kan bli varmt, ömt, rött och spänt i området där mjölkgången är tilltäppt. Det är ganska vanligt att mjölkstockning ger feber och ibland blir man riktigt sjuk med frossa och muskelvärk, som en rejäl influensa. Ibland kan det göra ont att amma och det kan också finnas sår eller sprickor på bröstvårtan.

Tips vid mjölkstockning

Det finns flera tips man kan ta till för att lindra mjölkstockning om man fått det.

  • Sluta inte amma vid en mjölkstockning – amning är nämligen bästa botemedlet för att bli av med problemen. Helst ska amningen ske med ganska korta intervaller. Ibland kan man till och med behöva väcka bebisen lite oftare för att få hjälp att tömma det onda bröstet.
     
  • Lägg fingret på det hårda området och massera genom att stryka försiktigt ut mot bröstvårtan medan barnet suger.
     
  • Börja alltid med det onda bröstet eftersom bebisen suger mest i början.
     
  • Febernedsättande/smärtstillande är bra att ta om man behöver få ned febern och kunna amma utan att det gör för ont.
     
  • Om ditt barn har svårt att få grepp om bröstvårtan så kan du först mjölka ut lite med handen för att göra vårtgården mindre spänd. Du kan också använda en pump för att minska på trycket, men gör det väldigt ont så testa att duscha varmt och ha strålen mot det onda bröstet, samtidigt som du försiktigt mjölkar ur lite före amningen.
     
  • Förutom en varm dusch så kan en vetevärmare över brösten hjälpa för att lindra mjölkstockningen.
     
  • Ha bebisen hud mot hud eftersom det gör att utdrivningen av bröstmjölk ökar och det går lättare att amma.
     
  • Ha lösa kläder som inte trycker mot bröstet eller lämnar märken på huden.
     
  • Nu blir bebisens sugteknik extra viktig: förutom att hen får ett bra tag så kan man testa att lägga bebisen så att hakan pekar i riktning mot det spända området, då töms nämligen bröstet bäst. Ibland kan det krävas att man prövar lite olika amningsställningar för att få till den rätta placeringen.
     
  • Se till att vila och försök få lite lugn och ro mellan varven, speciellt viktigt vid feber och sjukdomskänsla. Att få lite massage på axlarna eller annan hudberöring kan också öka frisättningen av oxytocin som gör att utdrivningen av mjölk ökar.
     
  • Drick ordentligt.

Hur länge har man en mjölkstockning?

Ofta sitter en mjölkstockning i upp till tre dagar, men följer man tipsen ovan så brukar det successivt bli bättre. Får man feber och det ömma i bröstet inte börjat avta inom 12 timmar är det däremot bra att ringa BVC eller vårdguiden för att få hjälp, samma sak gäller om mjölkstockningen inte går över efter några dagar eller att det regelbundet kommer tillbaka. I sällsynta fall kan en mjölkstockning utvecklas till en bröstböld, då behöver man få behandling med antibiotika.

Faktagranskad av Anna Falkenström och Sofie Gustafsson, legitimerade barnmorskor

Dela artikel