App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Mjölkknölar och mjölkstockning

Mjölkknölar är inte något ovanligt problem, men om de inte behandlas kan de utvecklas till smärtsam mjölkstockning. Här följer några tips.

Att du får spända bröst i början är naturligt eftersom det samlas mer blod och vätska i bröstens vävnader. Mjölkstockning är ovanligt de första dagarna efter förlossningen. Men därefter är det inte ovanligt att det kör ihop sig med amningen på ett eller annat sätt.

Igentäppta mjölkgångar

Mjölkknölar uppstår när en eller flera mjölkgångar täpps till. Det kan hända om ett bröst utsätts för tryck, till exempel från en bygelbehå, eller om det inte töms helt under amningen.
Om du får en mjölkknöl blir bröstet varmt, ömt, rött och spänt i det område där mjölkgången är tilltäppt. Du får möjligen feber och kan känna dig riktigt sjuk, som om du hade influensa.

Om du får ömma bröst

Kontakta din BVC-sköterska eller en amningsmottagning med detsamma om dina bröst börjar kännas ömma, särskilt om du dessutom har feber. Du kan ta något febernedsättande för att få ner febern. Fortsätt att amma, även om det gör ont.

Prova nedanstående så snart du börjar känna av ömhet i något bröst:

  • Fortsätt att amma, helst med ganska korta intervaller. Amningen är det bästa botemedlet just nu. Du kan bli tvungen att väcka ditt barn för att få hjälp att tömma det onda bröstet.
  • Amma extra mycket med det onda bröstet. Det kan vara bra att börja med det här bröstet i ett par dagar. Om ditt barn har svårt att få grepp om bröstvårtan kan du börja med att mjölka ut lite med handen för att göra vårtgården mindre spänd.
  • Undvik att ha plagg som trycker mot bröstet. Använd en amnings-bh som inte lämnar märken på huden.
  • Värme hjälper. Smärtan kan lindras av att du håller det ömma bröstet under en varm dusch med mjuk stråle.
  • Lägg fingret på det hårda området och stryk in mot bröstvårtan medan barnet suger. Men behandla ditt bröst med varsamhet. Läs gärna vår artikel om såriga bröstvårtor ifall du har problem med sådana.
  • Flytta på barnet när det ligger vid bröstet, så att dess haka pekar i riktning mot det spända området. Då tömmer barnet bröstet bäst. Prova nya amningsställningar för att få till det, till exempel att ligga ner och amma eller att hålla barnet under ena armen.
  • Se till att vila och var noga med att få massor av ro, vila och kärleksfull omsorg. När allt kommer omkring är det ju du som är maten – och maten har blivit lite krasslig!
  • Undvik att utsätta dig för drag.
  • Om ditt barn inte vill dricka tillräckligt kan du handmjölka det ömma bröstet eller använda en bröstpump tills det känns mjukt igen. Men pumpa lagom mycket, så att du inte ökar mjölkproduktionen.
  • Drick ordentligt med vätska.

Se till att det går åt rätt håll

Det krävs tålamod för att bota mjölkstockning. Men du bör börja må bättre inom 12 timmar och då vet du att du är på väg att bli frisk. Febern borde snart försvinna och ditt bröst bli mindre rött och ömt.
Fortsätt att följa instruktionerna ovan tills du mår helt bra igen. Det kan som sagt ta några dagar.

Om amningsproblemen inte går över

Ifall mjölkstockningen inte försvinner, om dina bröstvårtor är såriga eller om du har feber i mer än 12 timmar ska du kontakta din BVC-sköterska eller en amningsmottagning omgående för att få hjälp. Ibland är det nödvändigt att ta antibiotika för att bota infektionen. Men du måste inte sluta amma.

Om du har problem med att amma kan du få hjälp på flera olika platser. Den första som kan hjälpa dig med eventuella amningsproblem är din BVC-sköterska. Du kan också kontakta en lokal amningsmottagning eller Amningshjälpen.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...