App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Hur ofta och länge ska jag amma?

Amningsstunden ska vara rofylld och mysig. Men hur lång ska den vara, och hur ofta behöver barnet äta? En god idé är att lyssna på barnet istället för att titta på klockan.

Låt din bebis bestämma hur länge den vill äta. Även när det gäller amning har små barn väldigt olika önskemål och behov. En del äter snabbt, medan andra vill ligga längre vid bröstet och kanske sova en stund mellan varven. Det betyder att amningen kan ta allt från några minuter till en halvtimme.
Låt amningen ta den tid den tar – och undvik att avbryta den. Alla barn är unika individer med olika behov. Läs också: Den perfekta amnings-behån

Hur ofta bör man amma?

Modersmjölk är lättsmält. Spädbarn som ammas vill därför vanligtvis äta oftare än spädbarn som får mat i flaska.
Under de första två månaderna vill många nyfödda äta upp till tolv gånger per dygn – ibland ännu mer. Hur lång tid det går mellan måltiderna kan variera under dygnets lopp. Vanligtvis är intervallen lite längre på morgonen och tidig eftermiddag. Mot slutet av eftermiddagen och på kvällen vill många spädbarn gärna äta konstant.
Bebisen kan vara hungrig även när du inte förväntar dig det, när du tänker att ”han/hon åt ju för bara någon timme sedan”. Prova ändå - barnet kanske inte fick i sig så mycket förra gången, eller också kan det vara inne i en intensiv tillväxtperiod

Sjusovare

Om ditt barn hör till den sorten som föredrar att sova framför att äta, kan det hända att det räcker med mat så sällan som sex gånger per dygn. I så fall ska du försöka väcka ditt barn och erbjuda det bröstet oftare, även på natten. Här kan du läsa mer om att samsova och nattamma. Om barnet ändå inte är intresserat av att äta oftare, och bara vill sova, ska du prata med BVC-sköterskan och kontrollera så att barnet ökar i vikt som det ska.

Söt och fet modersmjölk

Varje gång du ammar får ditt barn den tunnaste mjölken först. Den är tunnare och nästan blåaktig till färgen. Den mjölk som kommer därefter är fetare och mer näringsrik och ger ditt barn en behaglig mättnadskänsla. Därför är det så viktigt att du låter ditt barn suga tills dess att det släpper bröstet självmant. På så sätt kan du vara säker på att bröstet är helt tomt och att ditt barn har fått den sista slurken av den mättande ”grädden”.

Ett eller två bröst?

Det räcker vanligtvis att amma ett bröst per måltid. Om ditt barn gärna äter större mängder och mer sällan, går det bra att först tömma det ena bröstet helt och därefter ge barnet så mycket det vill ha från det andra bröstet. Men vänta tills barnet är färdigt. På så sätt vet du om det var tillräckligt med ett bröst. Och tänk på att börja med det andra bröstet vid nästa måltid.

Ditt barn kräver täta måltider

Om ditt barn vill äta oftare än varje eller varannan timme, kan det vara ett tecken på att det inte får i sig de sista slurkarna av den feta, mättande mjölken – eller att det inte har helt rätt sugteknik. Men om ditt bröst inte gör ont har barnet förmodligen rätt teknik, det vill säga det har hela munnen runt om bröstvårtan och en del av vårtgården och underläppen vinklad nedåt. Prova att låta barnet ligga vid samma bröst lite längre tid. Håll det vaket (killa det under fötterna eller stryk i handflatan med tummen) för att försäkra dig om att det är helt färdigt med att äta.

Ta hjälp om du behöver

Om du har problem med att amma finns det flera sätt att få hjälp. Prata med din BVC-sköterska eller en amningsrådgivare via telefon eller nätet – kontaktinfo hittar du hos föreningen Amningshjälpen
Läs gärna mer om Amning – få en bra start eller se en film med tips om amning.
Här finns också en artikel som handlar om vad din partner kan göra för att underlätta amningen.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...