essity4220_desktop

Nyföddas sömn 0-3 månader

Det här med sömn – både bebisens och den egna – är något som tar upp mycket av ens fokus som nybliven förälder. För hur mycket ska ett nyfött spädbarn egentligen sova och måste man verkligen mata på natten?

Hur mycket sover en nyfödd?

En nyfödd bebis sover i snitt 16-18 timmar per dygn, men det skiljer sig ganska mycket mellan olika bebisars. Det finns de som sover nästan hela tiden, medan andra föredrar att sova mindre – för lite kanske man som förälder kan känna. Det skiljer också åt hur länge de sover åt gången, vissa bebisar kan sussa i flera timmar, andra satsar istället på många powernaps och sover inte mer än 20 minuter i stöten.

Spädbarns sömn på natten

De allra minsta spädbarnen gör ingen skillnad på natt och dag utan sömnen styrs framförallt av hunger och mättnad. Precis i början så kommer bebisen säkert att vilja äta ungefär lika ofta på natten som på dagen – helt enkelt därför att den behöver det.

Efter ett par månader så brukar hungern på natten minska och nattsömnen successivt bli något längre. Men att vakna några gånger per natt för att äta - även vid 3 månaders ålder - är helt normalt. Hur smidig matningen på natten går är däremot lite olika. En del har turen att ha en bebis som somnar om direkt, eller till och med äter i halvsovandes tillstånd, men det är precis lika vanligt att barnet blir pigg efter maten. Skulle det vara så kan du ändå testa att lägga tillbaka bebisen i sin säng eller babynest, medan du själv försöker att somna om. Kanske är hen nöjd att bara ligga vaken en stund och veta att du är nära. Köper inte bebisen det upplägget så får man laga efter läge, är man två föräldrar kan man dela upp sig och en tar barnet en stund medan den andra sover - är man själv får man stålsätta sig och tänka att det är en period som går över. Skulle situationen vara den omvända, att bebisen inte vaknar av sig själv, så brukar man vid den här åldern behöva väcka för att ge mat – här kan du resonera med BVC lite beroende på hur din bebis vikt ser ut.

Sov- och läggningsrutiner hos ett nyfött spädbarn

Nyfödda spädbarn ser som sagt ingen anledning att skilja på natt och dag, men det du kan börja tänka på efter några månader är att hjälpa bebisen lite på traven. En sak att göra är att låta det vara mörkt på natten och ljust på dagen. Det kanske låter självklart men det vi menar med det är att inte tända lampor på natten när bebisen ska äta eller byta blöja – om det är praktiskt möjligt alltså. Skaffar du dessutom en självlysande napp så behöver du inte heller tända lampan när du famlar runt i mörkret efter den. Dagtid däremot så kan du skippa rullgardinerna och låta bebisen sova i dagsljus – såvida du inte själv har tänkt att sova bredvid bebisen i samma rum och behöver mörker för det. Då rekommenderar vi varmt att du prioriterar din sömn här. Snart kommer bebisen också kunna uppfatta läggningsrutiner och då kan det vara en idé att testa att ha en återkommande ritual om kvällarna, exempelvis ett bad och en vaggvisa eller lite kvällsmassage. Det kan göra att bebisen snabbare förstår att det är dags att sova och får lättare att komma ner i varv.

Nyfödda sover ofta ytligt

Under den första tiden i livet är det vanligt för bebisar att sova väldigt ytligt, så ytligt att det ibland kan vara svårt att avgöra om de sover eller är vakna. Det är också vanligt att de både ler, låter och gnäller i sömnen – vilket ganska ofta leder till att man som förälder är där med goda intentioner och försöker trösta, men råkar istället väcka. Här kan man alltså ha lite is i magen och se vart det tar vägen. Den oregelbundna och ytliga sömnen kan såklart göra att man upplever att bebisen är vaken jämt, men även om det känns som att din bebis aldrig sover så kan du känna dig trygg med att spädbarn rent generellt brukar vara mycket bra på att ta sig den sömn som deras lilla kropp behöver.

Hur ofta behöver en nyfödd sova?

Även om bebisar brukar se till att få sin mängd sömntimmar per dygn så kan man tänka på att inte låta det gå för länge mellan sömnstunderna – eftersom en övertrött bebis inte sällan blir både svårare att söva och att mata. Som tumregel kan man tänka att bebisar i den här åldern brukar bli trötta efter ungefär en till två timmar. De vanligaste tecknen på trötthet brukar vara gäspningar och gnäll – eller skrik om den är övertrött. Verkar det som att din bebis inte alls vill sova på dagen så testa att bära tätt inpå kroppen (i en bärsjal eller bärsele om du vill ha två händer fria) eller gå en promenad med vagnen, många bebisar sover bättre i utomhusluft och i en vagn som rör sig.

Sova i samma rum som bebisen?

Den som oroar sig över avsaknad av eget rum för bebisen kan pusta ut, bebisar blir nämligen trygga av att sova nära sina föräldrar. Och trygga barn sover oftast bättre. Ett smidigt sätt är att ha en bedside crib med öppen sida mot förälderns säng. Vill man däremot sova med bebisen i sängen så behövs det säkerställas att bebisen får sitt eget utrymme exempelvis i ett babynest och att det inte riskerar att hamnar under tjocka täcken eller kuddar. Såhär små bebisar behöver heller inga gosedjur i sängen eftersom även de kan hamna över ansiktet. Det är också viktigt att ha i huvudet att nyfödda bebisar alltid ska sova på rygg för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd.

Bebisar brukar alltså sova bäst i föräldrarnas rum, men det kan ju vara så att du själv faktiskt sover bättre om du inte hela tiden ligger på helspänn och lyssnar efter varje litet ljud bebisen ger ifrån sig. Här får man helt enkelt laborera lite för att se vad som funkar just nu. Är ni fler föräldrar och har lyxen att ha flera sovrum så är ett tips att helt enkelt dela upp er så att en kan sova ostört några timmar, för att sedan byta av. För de som har oturen att drabbas av spädbarnskolik så räcker det troligen inte ens med olika rum utan där får man kanske plocka fram öronproppar eller hörselkåpor för att orka sig igenom den kämpiga tiden. Det är också lätt att tänka att det är en omöjlighet för den som ammar att få sova i fred men så behöver det inte alls vara, bebisen måste ju inte äta hela tiden och det brukar funka alldeles utmärkt att den som inte ammar bebisen tar delar av nattpasset. Vill du läsa mer om bebisars och föräldrars sömn så kan du göra det här.

Faktagranskad av Tova Winbladh, legitimerad psykolog

Promobox_CapturePocket_touchopen_240x180_1

Bajs på Ryggen? Skulle inte tro det.

Läs mer här

Dela artikel