App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

close

Plötslig spädbarnsdöd – så minskar du risken

Plötslig spädbarnsdöd är ovanligt, men det inträffar att friska små barn hittas livlösa i sängen, helt utan förvarning.

Kanske tillhör du de föräldrar som med en obehaglig känsla i magen sprungit in till sitt sovande barn för att höra att det verkligen andas, mår bra, lever. Plötslig spädbarnsdöd är mycket ovanligt men en mardröm om det inträffar.

Störst risk före sex månaders ålder
Man vet inte orsaken till att barn slutar andas eller får hjärtstopp. Men idag känner man till flera sätt att åtminstone minska risken för plötslig spädbarnsdöd, SIDS (Sudden Infant Death Syndrome).
De senaste åren har omkring 20 barn per år dött i plötslig spädbarnsdöd, runt 1 barn per 6000 födda. Antalet fall har minskat markant efter kampanjerna om att små barn alltid ska sova på rygg.
Risken för plötslig spädbarnsdöd är störst före sex månaders ålder.

Åtta råd som minskar risken för plötslig spädbarnsdöd
• Låt spädbarnet sova på rygg. Flera studier visar tydligt att risken för plötslig spädbarnsdöd minskar om barnet sover på rygg.

• Avstå från att röka i närheten av barnet. Risken för plötslig spädbarnsdöd är två till tre gånger större om barnet utsätts för tobaksrök, dessutom får det lättare både luftvägsinfektioner och astma.

• Undvik även snus, nikotintuggummi och nikotinplåster om du ammar. Nikotin passerar över till bröstmjölken och kan påverka ditt barns andningscentrum.

• Amma (om det är möjligt) Bröstmjölk tros minska risken för virusinfektioner, som kopplats till ökad risk för spädbarnsdöd. Ett barn som ammas har dessutom lättare för att vakna ifall det drabbas av andningsuppehåll.

• Låt barnet sova i en egen säng eller i en så kallad bed-in-bed, en madrass eller insats med någon slags kanter, i er säng. Spädbarn under tre månader bör helst sova i egen säng, men den kan med fördel vara placerad strax intill din eller din partners sängsida.

• Låt barnet ha napp när det ska sova. Napp har visat sig ha en viss skyddande effekt mot plötslig spädbarnsdöd - varför är inte helt klart. Men undvik att börja med napp tills amningen fungerar bra.

• Kontrollera att barnet har lagom temperatur när det sover. Spädbarn ska kunna röra sig och inte ha för mycket kläder på sig. Känn efter om barnet är svettigt i nacken och ta av lite kläder om det känns för varmt.

• Se till att barnet alltid sover med ansiktet fritt, och att kudden eller täcket aldrig kan täcka barnets ansikte. Undvik många mjuka föremål, som gosedjur, i barnets säng. 

Du hittar mer information på 1177 här

Vaket magliggande utvecklar barnet
När barnet blivit så stort att det kan rulla över till magliggande själv är det dags att stundtals ligga på sidan eller magen när det är vaket. Det är bra för barnets utveckling och stärker muskulaturen. Olika ställningar gör dessutom att barnets skalle blir mindre platt baktill eller på ena sidan. Vänd barnet försiktigt till ryggläge om det somnar.
Det kan vara bra att veta att små barn klarar att vrida huvudet åt sidan om de skulle kräkas. När barnet är så stort att det kan vända sig självt kan det sova på magen.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...