App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Barnets motoriska utveckling 0-6 månader

Alla barn lär sig att själva kontrollera sina muskler i samma ordning, först ansikte och nacke, sedan armar, bål och sist ben och fötter. Barnet lär sig till exempel att balansera sitt huvud innan det kan sitta, stå och gå.

Det är en stor omställning för barnet att födas till ett liv utanför livmodern. Fullgångna friska barn är väl rustade för att fortsätta leva och utvecklas i den värld de är födda till.

Ett nyfött barn har ett stort och tungt huvud i förhållande till sin kropp. Innan barnet är tre månader kan det inte hålla sitt huvud själv. Till dess behöver det stöd av den vuxnes trygga hand bakom huvudet. Barnets gripreflex är så stark, att det kan bära sig själv när det är nyfött.

Rörelseförmågan
Barnets händer är knutna den första tiden och kroppsrörelserna är oväntade och ryckiga. De flesta nyfödda tycker om att ligga i fosterställning på sidan med hopdragna armar och ben intill kroppen. När barnet sover rekommenderas det ligga på rygg, eftersom man vet att det minskar risken för plötslig spädbarnsdöd.

Vartefter månaderna går blir barnet allt rörligare och kan så småningom vända sig mot ena eller andra sidan när det ligger på rygg. Händerna börjar öppna sig. Nästa steg är att barnet sträcker ut sina händer för att röra vid saker. Men det dröjer innan barnet kan gripa viljemässigt.

Mer medvetna rörelser
Efter en månad eller två brukar förmågan att härma ansiktsmimik försvinna, för att sedan komma tillbaka vid cirka sex månaders ålder. Rörelserna börjar bli mer medvetna och i takt med att barn får mer kontroll över kroppens rörelser, brukar en del nyföddhetsreflexer försvinna, till exempel handens gripreflex.

Upptäcker händer och fötter
När barnet är 3 – 6 månader börjar det snart upptäcka sina händer och fötter och kommer vilja stoppa dem i munnen. Allt stoppas i munnen för att smaka och lära känna. Barnet kan hålla en skallra. Det kan ändra läge och kommer snart att rulla från rygg till sida och tillbaka. Det har god kontroll över huvudet och kan sitta med stöd i knät eller på golvet uppallrad med kuddar. Barnet undersöker genom att smaka, känna, se och lukta. Det kan snart sträcka upp armarna för att få komma upp i famnen och där kanske undersöka ansiktet med både händer och mun.

Rulla från rygg till mage
Från cirka 5 månaders ålder kan barnet börja rulla från rygg till mage. På magen kan det sedan ligga och stötta på armbågarna, fortfarande med knutna händer. Det försöker nå leksaker som ligger en bit ifrån. Om det är varmt och inte drar är det bra för barnet att ibland ligga utan kläder och blöja och lufta. De flesta barn älskar det. De tycker om att ha tillräckligt mycket med plats för att fritt kunna röra sig, både på rygg och över till mage.

Flytta saker från hand till hand
Vid 5-6 månaders ålder börjar barnet tycka om att leka med saker och kan tappa dem med flit för att se vad som händer. Barnet använder händerna för att nå saker i sin närhet och kan flytta saker från hand till hand. I den här åldern börjar en del barn ligga på mage, stödja på sina underarmar och samtidigt hålla i en liten leksak. De kan sitta ganska stadigt med stöd och börjar öva sig på att förflytta sig. Detta kan ske genom att barnet sparkar eller rullar från mage till rygg eller tvärtom, innan det börjar krypa.

Börjar förflytta sig eller krypa
Snart börjar barnet åla sig framåt eller bakåt, oftast bakåt först. Då tränas samordningen mellan armar och ben som är grunden till de rörelser som barnet behöver kunna för att senare börja gå. Fötter och ben orkar bära upp kroppen om man håller barnet stående. Det brukar tycka om att stå i knät på en vuxen och gunga.

Att se och gripa efter föremål
En babysitter kan vara ett utmärkt hjälpmedel men använd den bara en liten stund åt gången i början. Risken är att barnet annars blir trött i ryggen. Låt det inom räckhåll ha något som det kan gripa tag i. Var alltid noga med att kontrollera allt ni ger till barnet. Det dröjer inte länge förrän allt som barnet får tag på måste undersökas inne i munnen. Då är det viktigt att leksakerna inte är för små eller har några lösa smådelar som kan lossna och åka ner i luftstrupen.
Leksaker som passar nu är skallror, mjuka böcker, lekfilt, mobiler och lugn musik. Ha leksaker i många färger, rytmägg, bollar och skallror med ljud, mjukdjur och speldosor.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...