App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

När börjar barn prata?

Små barn jollrar, gör ljud och tycker om att lyssna på när familjen pratar. Vid ungefär sex månaders ålder börjar barnet använda egna medvetna ljud och vid cirka ett års ålder kan de första orden komma. När det sker brukar det vara en stor händelse i familjen.

Ditt barn har en naturlig vilja att kommunicera med dig och du kan uppmuntra barnet. Här följer några förslag:

  • Svara på barnets första försök till joller som brukar komma vid cirka sex månaders ålder. Spädbarn som jollrar mer börjar också prata tidigare och har ett större ordförråd när de är ett och ett halvt år.
  • Använd bara enkla ord i början som ditt barn kan förstå. 
  • Lägg märke till när barnet utökar sitt ordförråd. Små barn utvecklar ofta ljud som betyder något för dem, men inte omedelbart för dig. Till exempel kan ”ma” betyda mamma, ”na” nej och ”då” stå.  Det är också vanligt att enstaviga ord betyder handlingar, så att ”da” kan betyda ”titta där”. Ju mer du uppmuntrar barnet, desto troligare är det att barnet fortsätter att testa nya ord och ljud.
  • Prata med ditt barn med ljus röst, långsammare tal och betoning av orden. Till exempel: ”Ja, det är riktigt, det är en BOLL”.
  • Säg till barnet att upprepa de ord du säger: 'Titta på hunden. Kan du säga hund? Vad säger hunden? Kan du säga vov? Försök att ställa öppna frågor, som kräver mer än ett ja- eller nejsvar. ”Ja, pojken är ledsen. Varför är han ledsen?'”.
  • Säg namnen på olika kroppsdelar när du sätter på barnet kläder på morgonen, räkna knapparna och prata om färgen och formen på kläderna. Räkna grönsakerna när du lägger dem i påsen och säg vilken färg de har när du går runt i butiken.
  • Läs högt för barnet så ofta som möjligt. Det utvecklar inte bara barnets ordförråd och ökar intresset för böcker, utan förbättrar också koncentrationsförmågan. Om du stöter på nya ord kan du ta dig tid att fråga om barnet vet vad de betyder och förklara orden. När barnet blir äldre ska du tänka på att prata som vanligt med det, som en vuxen. Undvik att säga ”getti”, bara för att barnet säger spagetti på det sättet.
  • Var positiv när du rättar ett felaktigt uttal. Om barnet säger ”doffa” om en soffa ska du hålla fast vid den lyckade kommunikationen, du förstod ju ordet, genom att upprepa det med rätt uttal: ”Ja, bilen står på soffan”. 
  • Använd själv ett rikt och varierat språk.
  • Ge barnet massor av tid och låt det tala till punkt. Det är bra att turas om att prata och låta barnet styra samtalet ibland. Barnet behöver både lära sig att lyssna och att prata.


Tips - du kan också läsa: Kreativa lekar för barn

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...