App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Språkutveckling – tips på hur ni kan leka fram språket

Ditt barn experimenterar utan tvivel konstant med nya ljud och ord. Även fula ord... Barnet lyssnar och lär och suger till sig allt nytt som en liten svamp. Om du vill hjälpa till att utveckla språket ännu mer, läs och sjung ofta för ditt barn!

När barnet är två, tre år brukar det börja kunna sätta ihop korta meningar med två ord och kan delta i enkla samtal. När barnet närmar sig tre års ålder kan det ofta sätta ihop meningar med upp till sex ord. 

Det finns flera roliga sätt att hjälpa ditt barn med språksvårigheter och lära det prata samtidigt som ni leker eller umgås. Här nedan ser du fler förslag:

En dag i ert liv
Berätta en historia för barnet när det är läggdags om allt som har hänt eller det ni gjort tillsammans under dagen. Förmågan att sätta saker i rätt ordningsföljd, återberätta och komma ihåg händelser utvecklas genom den här aktiviteten.
 
Vad, vem och hur?
Ni kan turas om att ställa frågor till varandra. Försök att ställa öppna frågor, som kräver mer än ja eller nej och lyssna på varandra. Det här är också ett gyllene tillfälle att få chans att lyssna till hur ditt lilla barn funderar.

Vad ska bort?
Den här leken kan lekas på många sätt. Om du fokuserar på rim kan du till exempel ge ditt barn tre eller fyra ord, av vilka ett inte rimmar med de andra – som katt, hatt och hund. Fråga sedan barnet vilket av orden som slutar eller låter annorlunda än de andra.
Du kan också leka den här leken med synonymer som glad, lycklig och sedan ordet arg – vilket av orden hör inte dit? Det är ett bra sätt att utveckla ordförrådet och förklara nya ord eller ord som används sällan för barnet.

Sjung och lek tillsammans
Många barn prövar gärna skillnader mellan att skrika och viska, att tala fort och långsamt. Sång, rim och ramsor är både bra och väldigt roligt. 

Berätta en saga tillsammans
Du börjar berätta en saga och ställer frågor till barnet om hur sagan fortsätter och så följer du barnets fantasi. Till exempel frågar du, vart gick de sedan? Aha de gick till skolan. Där kom fröken in med något i handen, vad var det? Och så vidare. Kan bli superkul för både dig och ditt barn.

Läs för ditt barn
Läs en bok och prata gärna om innehållet efteråt och fantisera vidare tillsammans. Många barn frågar och pratar gärna om vad de ser och hör. Kan bli en fin stund och en möjlighet att få lyssna till barnets tankar.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...