App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Sängvätning

Många barn kissar på sig på natten. När de är små upplever de sällan själva att det är ett problem men när de börjar bli äldre kan de tycka att det är jobbigt, precis som föräldrarna. Först när barnet är fem år kallar man det sängvätning, enures.

Sängvätning är det vanligaste besväret efter allergi och astma hos barn i sex- till sjuårsåldern.
Ungefär var tionde sjuåring kissar regelbundet på sig på natten. Vid 15 års ålder är ett av hundra barn inte helt torra nattetid. Sängvätning är helt ofarligt och försvinner i de allra flesta fall av sig själv.

Sängvätning växer oftast bort
Sängvätning är ofta ärftligt och upp till tonåren är det vanligare bland pojkar än hos flickor. Oftast beror det på en sen mognad av nervsystemen som styr urinblåsan och det problemet växer bort av sig själv. 

Några oraker till sängvätning
Om du är det minsta osäker ta kontakt med BVC eller ring Sjukvårdsrådgivningen.
• Brist på hormonet vasopressin som styr njurarnas urinproduktion
• Urinvägsinfektion
• Förstoppning
• Diabetes
• Oro

Så kan du hjälpa ditt barn att bli torrt om natten
Till att börja med kan man som förälder försöka hjälpa barnet att bli av med sängvätningen - om barnet själv är motiverat till det.

Då kan du hjälpa ditt barn:
• att kissa regelbundet under den vakna delen av dygnet
• att få regelbundna kostvanor
• att dricka mindre på kvällen
• att kissa innan läggdags

Behandling mot sängvätning
Behandling mot sängvätning ges vanligtvis när barnet har fyllt sex år. Men ett yngre barn som mår dåligt på grund av sängvätningen kan också få hjälp. Prata med BVC, de kan avgöra om det behövs någon behandling.

Madrasskydd och nattblöja
Man kan få heltäckande madrasskydd hos distriktssköterskan om barnet har fått diagnosen sängvätare. Några säkra belägg för att ett fortsatt användande av nattblöja förlänger sängvätningen finns inte. Idag finns det diskreta och bra blöjor från bland annat Libero för lite äldre barn där det kan vara känsligt att ännu inte vara torr.

När ska man söka vård?
Barnets upplevelse av sin situation och viljan att bli behandlad är viktigast. Som förälder bör man inte försöka tvinga fram viljan till behandling hos barnet.  Om barnet själv vill ha hjälp eller om man som förälder oroar sig för sängvätningen, kan man söka vård. Det går att söka hjälp hos skolsköterskan eller skolläkaren, och barn upp till sex år kan få hjälp på BVC. Man kan också alltid ringa Sjukvårdsrådgivningen för råd.

Ofta ärftligt problem
barnet också blir det. Har båda föräldrarna haft samma problem ökar risken till cirka 70 procent. Sängvätning förekommer oftare bland pojkar än bland flickor. I tonåren är det lika ofta förekommande hos båda könen.

Läs också om 
Potträning och att sluta med blöjor

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...