App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

close

Potträning och att sluta med blöjor

För barnet handlar potträningen om övning av både av nervsystemet och av musklerna kring blåsa och tarm när det är dags att lära sig bli torr. För dig som förälder handlar det om att lära dig att tolka barnets signaler och låta träningen få ta den tid som barnet behöver.

Att vara mogen och lära sig detta kan ta lite tid så var beredd på att torka upp små pölar och byta kläder som blivit blöta under en övergångsperiod. Alla barn har sin egen takt och mognad.

BVC-sköterskorna råder nu föräldrar att börja potträningen när föräldrarna och barnet är väl motiverade och gärna innan barnet har börjat gå. Rikshandboken Barnhälsovård, som tas fram av landsting och regioner ger sedan 2015-03-05 följande riktlinjer för potträning:

 • Att vara uppmärksam på när det är dags exempelvis efter uppvaknande och måltider.
 • Att låta barnet sitta på pottan då det visar tecken på att vilja kissa eller bajsa och göra det till en bra stund.
 • Att låta barnet vara utan blöja ibland.
 • Att ha ett positivt och tillåtande förhållningssätt!
 • BVC-sköterskan bör informera föräldrarna vid 10-månadersbesöket eller tidigare.


Potträning – tolka barnets signaler


Alla barn är olika och det är en del i barnets utveckling. Man säger att ett barn på tre månader kissar oftare än en gång i timmen. Ett treårigt barn kissar ungefär en gång varannan timme, även om det givetvis skiljer sig åt från barn till barn.

Här får du tips och råd om hur du lär ditt barn att gå på pottan eller toaletten

 • I början är det störst chans att lyckas med att använda pottan precis efter att barnet har ätit eller sovit. Ta av barnet blöjan precis när det har sovit och sätt dig och läs en saga medan barnet sitter på pottan. Obs! En bar rumpa och en potta till hands är de första stegen mot att ta farväl av blöjorna.
 • Lär dig att tolka ditt barns signaler. Barnet kanske har ett visst ansiktsuttryck eller rör sig på ett sätt som tyder på att det kissar eller bajsar. Det kan till exempel stanna upp mitt i leken eller dra sig tillbaka för att kissa och/eller bajsa.
 • Visa barnet pottan och låt det prova att sitta på den. Ge barnet en bok att bläddra i under tiden. Det finns också många bra barnböcker om att gå på toaletten. Det gör ingenting om det inte kommer något. Först när det har kommit något i pottan några gånger, förstår barnet sambandet mellan kroppens signaler och pottan. Var lyhörd för och försök tolka ditt barns kroppsspråk. Ibland gäller det att skynda till pottan om om du känner igen signalerna för att det kissar eller bajsar! Denna kommer ju före punkt 1.
 • Nästa steg är att fråga med jämna mellanrum: Vill du gå på pottan? Det är viktigt att inte låta alltför bestämd. Om svaret är ja ska du vara beredd att handla snabbt. För ett barn är det en sak att lägga märke till behovet av att kissa, men något annat att hålla sig tills man har fått ner byxorna och sitter på pottan. Men det kommer efterhand. Med tiden kan du alltmer lita på att barnet säger till när det är dags. Och kom ihåg att skynda långsamt så att barnet hänger med i sin egen takt utan att känna några som helst krav.

Råd och vägledning för att lyckas med potträningen

 • Slappna av, bli inte alltför uppslukad av potträningen. Det kommer att gå bra med tiden.
 • Det finns många alternativ när man ska välja potta med olika former och storlekar. Välj en som är stadig och inte alltför låg. Kanske kan barnet vara med och välja potta
 • Skäll aldrig på ditt barn, det är helt naturligt att det sker små och upprepade olyckor. Det här kräver mognad och träning som måste få ta tid. Ge massor av beröm när det går bra.
 • Visa själv vägen. Låt dörren stå öppen när du går på toaletten så att ditt barn kan se hur man går på toaletten.
 • Se till att det är lätt att komma åt pottan, så att ditt barn snabbt kan ta fram den själv.
 • Köp en potta till barnets docka eller nalle och sätt den vid sidan om barnets potta. Det gör det hela lite roligare och de kan kissa eller bajsa tillsammans.

Tips när potträningen inte fungerar

Det bästa rådet om potträningen inte fungerar är att ta det lugnt, sätta på en blöja på barnet och prova igen senare när barnet vill. Låt barnet behålla blöjan en tid till om det vägrar gå på toaletten eller pottan. Gör inte någon stor affär av det. Potträningen ska alltid genomföras när barnet är motiverat. Det lönar sig inte att säga hej då till blöjorna och sätta press på barnet, det får ofta motsatt effekt.

Om potträningen misslyckas…

 • Ta en paus och försök efter ett tag igen. Sätt ingen press på vare sig barnet eller dig själv.
 • Ofta vill barnet inte bajsa på pottan i början. Det kan bero på att barnet har svårt att hitta de rätta musklerna för att pressa när det sitter ned. Oavsett vilken orsaken är undvik helt att ge barnet någon skuld, uppmuntra i stället till att sitta på pottan eller toaletten. Gör det till något naturligt så kommer det lyckas det med tiden.
 • Det är naturligt att det händer en liten olycka då och då. Undvik att kommentera de nedkissade byxorna, men säg till barnet att snart kommer det kunna hinna till toaletten i tid
 • Ibland kan man se att ett barn är så kissnödigt att det inte kan stå stilla, och ändå inte går på toaletten! Men det är vanligt att barnet inte lägger märke till eller inte vill märka att det är kissnödigt förrän det är för sent. Det kanske är så uppe i leken att det väljer att ignorera det. Då kan man föreslå att det är dags att gå på toaletten.

Läs gärna också artikeln Torr hela natten.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...