twins-and-how-to-help-them-both-develop-optimally_id191_image

Tvillingar och hur man stödjer bådas utveckling

Lika som bär på utsidan, men totalt olika personligheter? Eller kanske lite tvärtom. Hur ger man bäst tvillingar stöd i sin utveckling och finns det några bra tips på hur man kan tänka för att lyckas? Här kan du läsa om tvillingars utveckling.

När det gäller syskon vill man oftast att de ska leka mer tillsammans, lära sig att samsas och få en mer kärleksfull relation till varandra. På det stora hela så kan man tänka likadant när det kommer till tvillingar. Det är helt enkelt ofta bra om tvillingar får vara precis som andra syskon. De kan ju verkligen ha stor glädje av varandra och det finns alltid en kompis i närheten. Men det kan vara klokt att veta att föreställningen om att tvillingar per automatik är mer nära varandra än andra syskon behöver nödvändigtvis inte vara sann.

Dela på tvillingar i vardagen

Det har förut funnits en tanke om att man ska separera tvillingar och låta dem gå i olika klasser eller på annat sätt skapa avstånd mellan dem - men det har man inte sett någon entydig forskning på att skulle vara bättre för barnen. Däremot brukar det rent generellt vara bäst att se alla barn som individer - även om de levt tätt ihop under tiden i magen - och det går ju att göra även om de är tillsammans.

Eftersom tvillingar är både syskon och individer händer det såklart att de bråkar eller går igenom en dålig period. När det blir så kan det vara skönt att skapa lite luft i deras relation, ett trix som ju egentligen gäller också i andra relationer - mellan ”vanliga” syskon, kompisar eller andra barn och föräldrar.

Egen tid med föräldern

En sak som kan vara lätt hänt är att tvillingar ofta får mindre egen tid för sig själva med föräldrarna än andra barn. Så det kan vara bra att tänka på att försöka vara lite extra noggrann med att försöka ge dem lite mer eget utrymme med en förälder eller båda föräldrarna ibland. Det behöver inte vara några stora saker, att bara gå en promenad, spela ett spel eller kanske baka något tillsammans med en förälder utan att ha sitt tvillingsyskon där kan vara skönt. Det blir en stund där barnet känner att det får vara i förälderns fulla fokus. Dessutom är det ett tillfälle för dig som förälder att hinna lyssna och vara med barnen var för sig.

Egna individer

Det är som sagt viktigt att trots att ett tvillingpar kan vara så lika till utseendet, att ändå se dem som egna individer - eftersom det ju är det de är. Alla barn behöver bli bemötta och sedda för den de är med sina olikheter, likheter, tankar och behov. På samma sätt behöver alla också bli bemötta på ett inkännande sätt.

Undvik att jämföra tvillingar

Även om det ibland kan vara svårt att låta bli så är det viktigt att försöka undvika att jämföra tvillingar. Att konstatera att en lärt sig gå innan den andra är ju såklart något som ligger nära tillhands när två barn är födda samtidigt - men att, ju äldre man blir, ständigt stå i jämförelse med någon annan kan göra att det blir jobbigt för barnet. Att få höra att man är ”den blyge” bara för att man inte är lika framåt som sin tvillingsyster eller att man blir ”den långe” för att man är lite längre kan bli lite tråkigt i längden. Framförallt när det kommer till saker som samhället eller omgivningen lägger värderingar i.

Tips för att få tvillingar att känna sig sedda

Det finns några saker man kan göra för att hjälpa tvillingar att känna sig sedda som individer istället för som en enhet. Du kan:

  • Prata om varje barn vid hens egna namn.

  • Be pedagoger, grannar, vänner och släkt att använda deras namn.

  • Hjälpa omgivningen att se skillnad på barnen genom olika kläder och frisyrer.

  • Uppmuntra och betona skillnaderna mellan tvillingarna utan att göra jämförelser i onödan.

  • Hjälpa barnen att ha egna vänner, intressen och idéer.

  • Låta barnen få vara isär då och då redan som små.

Såklart är ju alla olika, och vad som funkar bra i för ett tvillingpar kanske inte stämmer överens för ett annat. Här gäller det att hitta ett sätt som man känner att barnen trivs med och vara lyhörd inför att de känner sig sedda som individer.

Tvillingarnas syskon

Det är inte ovanligt att tvillingpar blir väldigt sammansvetsade och har man fler barn kan det vara klokt att tänka ett extra varv så att alla syskon hittar en nära relation till varandra. Om tvillingarna har äldre syskon är det ett bra tips att försöka involvera dem från början. Vill de så låt dem vara med och hjälpa till att ta hand om och umgås med tvillingarna. Kanske behövs lite extra hjälp om tvillingarna ammas - vattenglas som ska hämtas eller om den ena av de små kanske behöver roas medan den andra får ny blöja. Att låta äldre syskon redan från start få vara med och bli viktiga för tvillingarna stärker deras självkänsla och syskonrelationerna.

Sen kan det också vara skönt för en trött förälder att ha möjlighet att få flera syskon att lugna sig tillsammans inför till exempel sänggåendet. När tvillingarna är några månader gamla kan de vara med och lyssna på en godnattsaga med det äldre syskonet och få en mysig stund – har du tur så kanske alla tre barnen har somnat när sagan är slut!

Faktagranskad av Tova Winbladh, legitimerad psykolog

Dela artikel