App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Att amma tvillingar

Har du fått tvillingar? Prova gärna att amma dina tvillingar på olika sätt innan du går hem från BB. Passa på att få tips och råd av barnmorskor och barnsköterskor redan på sjukhuset.

Att lära sig att amma tvillingar tar lite extra tid. Man måste inte dubbelamma och det går lika bra att amma en i taget.

Det är däremot att rekommendera att man ammar bägge barnen vid samma amningstillfälle. Annars finns det risk att man upplever att man inte gör något annat än ammar dygnet runt och då kan krafterna snabbt ta slut.

Lär känna dina barn och hur de vill äta
Börja med att amma dina små en och en. På så sätt lär du känna båda barnen - hur de tar tag när de ligger vid bröstet och hur de suger. Barnen må vara lika, men de är egna individer och kan ha olika behov. En del barn äter mycket på en gång och andra äter mindre och istället oftare.

Prova dubbelamning
När du vill prova dubbelamning, lägg ett barn i taget till bröstet och pröva dig fram tills du hittar bra positioner för både dig och dina barn. Ett tips är att börja med det barn som är lättast att lägga till, eller det barn som suger mest effektivt. Då kan det andra barnet lapa i sig den mjölk som oftast börja rinna ur det andra bröstet. Man kan också växla mellan att dubbelamma och att amma ett barn åt gången. Men fungerar det bra kan det kännas fantastiskt att få båda nöjda samtidigt!

Det är bra om barnen byter bröst med jämna mellanrum eftersom det kan vara lite olika flöden i dina båda bröst och eftersom barnen ofta suger lite annorlunda. Om dubbelamning på natten fungerar är det extra värdefullt för att få lite mer sammanhängande sömn. Dubbelamning blir också lättare när barnen blir större och stadigare och själva vet vad det handlar om. All amning kräver sin träning och dubbelamning i synnerhet.

Kuddar, fotpall, soffa – sitt skönt med stöd
Prova dig fram vad som känns bra. Ta hjälp av kuddar och filtar och lägg upp fötterna eller  kryp upp i soffan – det viktiga är att du sitter skönt, inte spänner dig och att barnen kan få ett bra grepp om bröstvårtan. Tänk på att det är barnet som ska komma till bröstet och inte tvärtom. Det blir bäst för er alla.

Kanske kommer du använda olika amningsställningar beroende på om det är natt eller dag eller beroende på andra faktorer som till exempel att barnen växer. Prova. Bäst är om barnen ligger så stadigt och bekvämt att du kan ha händerna fria och vara helt avspänd i axlar, nacke och rygg.

Några förslag på amninsställningar vid dubbelamning
• Lägg barnens huvud mot mitten av din bröstkorg och låt fötterna peka ut under armhålan. Perfekt ställning om du genomgått kejsarsnitt eftersom barnen inte nuddar magen. Här krävs lite uppallring av kuddar eller en amningskudde.
• Eller lägg båda barnen åt andra hållet så deras ben ligger mot varandra eller omlott.
• Du kan också lägga barnen parallellt så deras fötter ligger åt samma sida.
• Det finns också en ställning som heter ”laid back” som innebär att du bekvämt halvligger och har båda barnen liggandes på mage på din överkropp. Se till att alla ligger skönt och avslappnat.

Amningstips för tvillingar
• Om ett av barnen verkar hungrigt är det smart att försöka amma båda barnen samtidigt eller i följd för att få lite längre paus mellan amningarna.

• Amning kräver tid och ansträngning, men det är oftast värt det. Men om du känner att det är kämpigt av en eller annan anledning så kanske det kan fungera att i alla fall amma delvis samt ge modersmjölksersättning. Lite bröstmjölk är bättre än ingen alls.  Då kan du ge barnen bröstmjölk vissa mål och ersättning andra mål.  Eller ge det ena barnet bröstet och det andra barnet ersättning och byt nästa gång så att varje barn får bröstmjölk varannan gång.

Stress stör amningen
Det är större risk att bli stressad när man har två små barn att ta hand om. Om det blir svårt och du upplever att du behöver stöd, tips och råd finns det hjälp att få på amningsmottagningar, BVC och Amningshjälpen.

Läs mer om Tvillingar
Att vänta tvillingar
Tvillingar och hur man stödjer bådas utveckling

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...