App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Att tvätta barnets hår - tips

Gör badet och hårtvätten till en mysig stund – när barnet är litet räcker det med ljummet vatten. När det så småningom behövs en rejäl tvagning med schampo kan du ta fram simglasögonen! Fler tips om enkel hårtvätt hittar du här nedan.

Spädbarnets hår blir inte fett och smutsigt. Du kan tvätta håret med ljummet vatten och massera mjukt med fingrarna en gång i veckan under barnets första år. De flesta barn tycker om att bli lite skönt ompysslade. Har ditt barn fötts med mycket hår? Då kanske det behöver lite extra ompyssling med tvätt och utredning av små tovor. Håret skavs vanligen av innan nytt växer ut, ibland i en helt annan färg.

Med eller utan schampo?

Nästa gång barnet får en ny typ av hår är runt två års ålder, då bebishåret successivt byts ut mot lite grövre hårstrån. Om barnet nu börjat äta lite själv, eller om det kräks och får både matrester och kräks i håret, kan det behövas en hårtvätt med schampo. Skölj ordentligt så att du får bort alla schamporester - sträva alltid efter att utsätta barnets kropp för så lite kemikalier som möjligt. Håret behöver fortfarande inte tvättas vid varje bad, barn har inte lika fett hår som vi vuxna.

Tips för en enkel och rolig hårtvätt

  • Se till att allt finns inom räckhåll så att du inte behöver släppa taget om barnet.
  • Luta barnets huvud bakåt så att det tittar upp i taket när du sköljer håret, eller massera hår och hårbotten medan barnet ligger säkert i badkaret.
  • Låt barnet hålla en handduk för ögonen om du sköljer håret med handduschen.
  • Gör skillnad på bad och hårtvätt ifall barnet tycker hårtvätten är jobbig, annars kan det utveckla en motvilja mot att bada.
    Läs gärna om hur du badar ett litet barn på enklast sätt eller om babysim.
  • Låt barnet använda schamposkärm, cyklop eller simglasögon om det gör det lättare för er båda.
  • Låt barnet prova att tvätta ditt hår någon gång.
  • Låt barnet leka och forma sitt löddriga hår till roliga frisyrer om ni börjat använda schampo.
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...