essity7670_desktop

Att tvätta håret på barn

Besvikna gallskrik över lödder i ansiktet eller muntra tillrop om mer bubblor? Upplevelsen i badet när det är dags att tvätta håret kan vara minst sagt olika. Det bästa är om man kan göra badet och hårtvätten till en mysig stund – när barnet är litet räcker det med ljummet vatten. När det så småningom behövs schampo för att få riktigt rent kan du ta fram simglasögonen!

Spädbarnets hår blir inte fett och smutsigt, så på det lilla huvudet räcker ljummet vatten gott och väl. När du badar din lilla bebis så kan du tvätta håret i det ljumna vattnet genom att massera mjukt med fingrarna en gång i veckan ungefär. De flesta barn tycker om att bli lite skönt ompysslade. Har ditt barn fötts med mycket hår så kan det behöva lite extra ompyssling med tvätt och utredning av små tovor. Bebisens mjuka hår skavs oftast av innan nytt växer ut, ibland kan det nya komma i en helt annan färg. Att gå på babysim när bebisen är liten kan göra att barnet trivs extra bra i vattnet och på sikt kanske göra det lite enklare med hårtvätten när det är dags för schampo. 

När ska jag börja med schampo?

Nästa gång barnet får en ny typ av hår är runt två års ålder, då bebishåret successivt byts ut mot lite grövre hårstrån. Nu kan det med jämna mellanrum behövas en hårtvätt med milt och snällt schampo - framförallt om det är så att den lille krabaten äter på egen hand eftersom det då inte sällan kan hänga med lite matrester i håret (bland annat, det brukar kunna dyka upp mat på de mest överraskande ställena efter en måltid). Det är bra att skölja ordentligt så att du får bort alla schamporester från håret. Men som sagt, håret behöver inte tvättas vid varje bad, barn har inte lika fett hår som vi vuxna.

Tips för en enkel och rolig hårtvätt på barn

Att tvätta håret är inte alltid en dans på rosor, många barn tycker det är tråkigt att behöva sitta still i badet eller att behöva blunda på befallning för att slippa lödder i ögonen. Här kommer några tips för att göra det till en lite enklare, och roligare stund:

  • Se till att allt finns inom räckhåll så att du inte behöver släppa taget om barnet.
  • Massera hår och hårbotten medan barnet ligger säkert i badkaret, luta sen barnets huvud bakåt så att det riktar ansiktet upp i taket när du sköljer håret, Ett tips är att inte säga ”titta upp i taket” utan istället säga ”blunda upp i taket”.
  • Låt barnet hålla en handduk för ögonen om du sköljer håret med handduschen.
  • Gör skillnad på bad och hårtvätt ifall barnet tycker hårtvätten är jobbig, annars kan det utveckla en motvilja mot att bada.
  • Öva på att bara schamponera och skölja topparna om barnet tycker hela håret känns jobbigt.
  • Låt barnet använda schamposkärm, cyklop eller simglasögon om det gör det lättare för er båda.
  • Gör badet till en så rolig stund du kan, badleksaker, badkritor eller annat kul kan hjälpa till.
  • Låt barnet prova att tvätta ditt hår någon gång.
  • När ni börjat använda schampo kan du låta barnet leka och forma sitt löddriga hår till roliga frisyrer.

Motvilja mot att tvätta håret

Vissa barn ogillar skarpt att tvätta håret, oavsett vilka ansträngningar man gör. I de lägena brukar det vara bra att satsa på att barnen först och främst ska träna på att leka i vatten och få vatten i ansiktet och på huvudet. Om badet är en rolig stund där man får utforska vattnet relativt fritt så ökar chansen att det inte blir lika jobbigt att få vatten över huvudet. Badhus kan vara ett bra ställe att lära känna vatten och få positiva känslor kopplat till dyk och plask. Likaså bad utomhus på sommaren. 

Ett barn som får panik av hårtvätt bör inte tvingas till det, i stället får man försöka locka och underlätta situationen så mycket det går. Kanske kan det ibland bli så att man behöver låta bli att tvätta håret under ett lite längre tag, tills barnet känner sig redo att börja träna på det igen. 


Faktagranskad av Tova Winbladh, legitimerad psykolog

Dela artikel