190913_libero_cf3_165-final_desktop

Säkra leksaker?

När det kommer till små barn finns inte sällan de roligaste leksakerna redan i dina lådor och skåp. Förklädda till bakformar, träskedar, plastredskap kan de vara skatter för ett nyfiket barn. Därför kan det vara bra att veta hur pass säkert saken är som leksak till bebis. Är plasten giftfri, är storleken lämplig eller - om det är en riktig leksak - är den CE-märkt?

Att låta barn leka med det som finns till hands är ett sätt att låta dem utforska världen. Men det kan vara bra att känna till att just leksaker är väl reglerade och följer regelverk som andra saker inte gör. Just av den enkla anledningen att de ska vara säkra för barn. När du köper, eller får, nya leksaker så är de - så länge de är köpta inom EU - märka med CE. CE-märkningen på leksakerna försäkrar att den uppfyller säkerhetskraven inom EU och saknar den märkningen får den inte säljas inom EU.

Hårda säkerhetskrav på leksaker

I Sverige är det Konsumentverket tillsammans med Kemikalieinspektionen och Elsäkerhetsverket som ska kontrollera att leksaker som finns på marknaden är säkra för barn och följer lagen. Oavsett om det rör sig om storlekar och lösa delar, kemikalier i leksaker eller den elektriska biten av allt som lyser och låter så finns det tydliga riktlinjer för att skydda bebisar och barn.m

Som förälder kan det vara bra att tänka på att det barnet leker med: 

  • inte är farlig med vassa kanter eller spetsar
  • inte kan sväljas eller medföra risk för kvävning - använd en smådelscylinder om du är osäker.
  • inte innehåller några delar eller snören som kan gå sönder och fastna i, eller runt, halsen
  • inte skadar hörseln

Leksaker second hand

Att köpa leksaker på second hand kan ju vara en bra idé ur ett återbruksperspektiv - men kika efter CE-märkningen innan du slår till - leksaker som fanns innan CE-märkningen föddes kan vara bättre att lämna i affären, eller ha som rena inredningsdetaljer. En annan sak som kan vara bra att ha med i tanken är att där tidens tand kan ge en fantastisk mjuka barnkläder så kan den för leksaker istället ge slitage som gör de lite mindre säkra.

Ekologiska leksaker - giftfria leksaker

Det finns ju då lagar och regler för att säkra leksaker, men allt fler krav på giftfria leksaker kommer också från föräldrar . Många leksaksföretag har numera ett stort fokus inte bara på säkerhet utan också på ekologiska och giftfria leksaker - för att kunna erbjuda det föräldrar efterfrågar. 

När det kommer till lekar för lite större barn så kan det vara bra att veta att vissa recept på trolldeg kan innehålla en hel del salt, vilket inte är nyttigt i större mängder. Kika också på målarfärger eller lim som barnet vill använda, så du köper de som är anpassade för barn. 

Du är allra roligast

Mitt ibland alla leksaker så är det viktigt att du inte missar det största: att du fortfarande den roligaste att få leka med! Barnramsor, barnvisor och fingerlekar är alltid populära, allt detta är förutom mysigt också utvecklande rent språkmässig. Att titta på bilder och läsa böcker är också kul. Att bada kan vara en rolig lek om barnet är en liten blötsimpa! Det finns också massor av saker att leka där inga leksaker behövs - men än fantasin. Och de de tillfällena den tryter har vi samlat några lekidéer som passar både liten och stor.

Tre tips på att organisera leksaker

Det kanske största gisslet med leksakerna man skaffar är den ständiga frågan om hur man bäst håller ordning på dem. En stor, djup leksakslåda för alla är sällan lättnavigerad när barnet ska hitta rätt sak, bättre då att ha flera små lådor - gärna sorterade efter aktivitetsområde; pussel, läsning, pyssel - så allt som har med en aktivitet finns samlat på ett och samma ställe. Andra smarta tips på att sortera leksaker: 

1. Märk lådor och askar 

Se till att det blir enkelt och spännande att ta fram olika saker och att plocka undan dem. På så sätt skapas goda vanor som barnet har nytta av hela livet. Märk lådor och askar så vet ditt barn var alla saker ska vara.

2. Plocka undan innan nästa lek

Ta efter förskolans rutiner att ta fram och plocka undan leksaker. Hjälp barnet att lägga leksakerna eller spelet på rätt plats innan det börjar leka med något annat. Då slipper ni röja undan efter hela dagens lek framåt kvällen.

3.Ta bort några av leksakerna tillfälligt

Har barnet många leksaker kan ni plocka undan en del och ta fram dem igen vid ett senare tillfälle. Då kommer ofta nyhetens behag tillbaka och leksaken blir rolig igen.

Dela artikel