Essity7188_CMYK

17 Tips på roliga lekar för barn - och vuxna!

Ibland saknas både lekkamrater och idéer, då kan leken behöva en liten extra dos fantasi för att göra dagen lite roligare med lekar inomhus eller utomhus för både barn och vuxna.

Barn älskar att leka! De leker gärna med varandra, eller ensamma - det smäller också högt med en rolig vuxen i leken, framförallt om det saknas andra barn. Men som vuxen kan fantasin tryta då och då - så här kommer 17 tips på roliga lekar och aktiviteter att göra tillsammans med barnen, både inomhus och ute.

Gå på gosedjursjakt inomhus

Nu har dom rackarna gömt sig igen! Samla ihop hela ligan med gosedjur och göm på olika ställen. De behöver hittas, och det är barnets jobb att leta. Se om barnet vill använda den klassiska gömma nyckel-metoden: fågel, fisk eller mittemellan - och om det är varmt eller kallt där hen letar…

Testa minneslek

Samla ihop vanliga saker ni har i köket, lägg på en bricka och låt sen barnet titta ordentligt. Täck sen över med en handduk eller annat tyg och låt barnet berätta vad som låg på brickan.

Bygga koja eller grotta

Kanske lättare för liten än stor, men få saker är mysigare än att bygga en koja och krypa in i. Och kojan kan mycket väl finnas inomhus. Fram med kuddar, filtar och täcken och låt fantasin flöda. När ni är klara med bygget kan ni ha picknick i kojan!

Rollspelslekar

Låt barnet bli kock eller frisör - så blir du både mätt och snygg i håret! Eller så kan ni vara drottningar, racerbilsförare eller förskolefröknar. Låt barnet bestämma!

Köksorkestern har konsert

Samla ihop allt som kan slamra, panga eller rassla från köket; tomma barnmatsburkar fyllda med ris, plastburkar eller en PET-flaska. Allt som kan låta funkar bra! Sen drar ni igång konserten med er cover på favoritlåten!

Dansparty

Släpp loss fridansaren i barnet! Rörelse till musik är alltid kul - och lite extra roligt blir det om man bestämmer att man ska dansa som olika djur, eller personer man känner. Barnet kan komma med idéer!

Fram med klossarna

Bygg en egen liten stad med hjälp av lego, klossar och tåg. Eller med gamla kartonger och platsbyttor från köket. Var kreativ och försök att inte tänka på vem som ska städa upp efter - för det kan bli en lek det med: sätt på favoritsången och tävla med barnet vem som kan lägga tillbaka flest saker innan sången är slut!

Inte nudda golv

Gammal klassiker som aldrig blir tråkig! Bygg en lång hinderbana i hemmet, upp över stolar och soffor. Ta er runt utan att nudda golvet.

Plantera inne

Växtkraft som varar länge! Sätt ett litet frö i en kruka med jord - saknar du frön så kan du prova ett opoppat popcorn - och vattna. Titta på det tillsammans dagligen och se hur växten utvecklas.

Diska

Kanske låter som en riktigt tråkig lek. Men för barn så kan de mest vardagliga sysslorna vara spännande! Och lekar med vatten är alltid poppis. Ta fram en extra trasa, lite tålamod, torra kläder till efteråt och sätt igång tillsammans.

Smakutmaningen

En perfekt lek för barn som brukar tycka det där med mellis är tråkigt. Skär upp lite olika frukter och grönsaker i lagom stora bitar. Sätt sedan en mössa på huvudet, dra ner över ögonen och låt barnet smaka och gissa vad det är!

Läs en saga och rita till den

Fantasi brukar sällan saknas i barnets huvud. Ta fram en saga, lite pennor och kritor. Be barnet rita hur den tänker sig att det ser ut i sagan samtidigt som du läser lite långsamt och pratar om det barnet ritar.

Gå ut och upptäck världen!

Det är lätt att vara bekväm och stanna inne, men världen utanför bjuder på mycket och de flesta barn uppskattar att få upptäcka den. Dessutom är frisk luft viktigt för välmående, både för barn och vuxna. På med kläder efter väder - tänk på att inte bara barnet behöver vara rätt klädd, att stå stilla och vänta på en tvååring som upptäcker vattenpölen kan bli lite kallt även för en vuxen.

Hitta en utmaning till utevistelsen

Ibland kan det vara svårt att hitta en anledning att gå ut, men sätt ett mål eller gör en utmaning; kanske ska ni hitta tre stora stenar, eller letar ni efter ett nedfallet träd att gå balansgång på, räknar ni kanske trafikskyltar eller tävlar ni vem som är snabbast mellan två lyktstolpar? Allt kan bli en lek om man vill.

Skattjakt i skogen, eller på gården

Ta med ett roligt föremål från hemmet och göm på ett finurligt ställe. Låt barnet leta och glöm inte den gamla hederliga gömma nyckel-metoden; fågel, fisk eller mittemellan.

Mata fåglar

De flesta barn är förtjusta i djur och att mata dom kan vara ett spännande äventyr. Ta med lite fågelmat eller frön och ge till ankorna i dammen om ni har någon i närheten. Lägg ut på ett lite skyddat ställe och vänta och se. (Tänk på att fåglarna mår bäst av att äta frön, bröd är inte så nyttigt för dom!)

Full frihet i vattenpölen

Vattenpölen är världens bästa uppfinning enligt nästan alla barn. Den går att plaska, att gegga och att skvätta vatten i. Det kan omöjligt finnas något roligare! Släpp loss leken genom att dra på regnkläder och stövlar - eller tänk att det finns tvättmaskin och torra kläder hemma.

Dela artikel