App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Leka tillsammans

En del barn har svårt för att roa sig själva, att komma igång med kul lek på egen hand. Och vem önskar sig ett litet barn allra mest som lekkamrat? Jovisst – dig, såklart.

Visst kan det vara roligt att bygga ett sandslott - eller två. Att pyssla med duplo, nallar, sandkakor och leksaksbilar. Men du som förälder tröttnar kanske betydligt snabbare än ditt barn. Om du vet med dig att du kommer att bli rastlös, säg till dig själv att du har en lekpaus i tio eller tjugo minuter och försök vara riktigt närvarande under den tiden - se barnet i ögonen, stäng av mobilen.
Det är lättare att vara en god lekkamrat, om du gör något som du själv tycker är kul.

Hjälp att komma igång med leken
Ofta kan det räcka med att du hjälper barnet att komma igång med en lek och sedan låta det lära sig leka vidare ensam medan du börjar pyssla med annat.
Du kan också prova att ”leka” bredvid varandra. Barnet leker med sitt medan du ägnar dig åt det du vill eller behöver. Barnet kanske är fullt nöjt med att ni gör två helt olika saker.

Inkludera barnet i dina vardagssysslor
Få med barnet på dina ”lekar”. Några idéer kommer här nedan:

• Under ett kort träningspass på vardagsrumsgolvet: Gör gympaövningar till musik där dina upphopp blir en klappramsa.

• I trädgården: Låt barnet ha sina leksaker på en filt i skuggan eller under ett parasoll, medan du pysslar strax bredvid. Passa annars på att låta barnet plaska med lite vatten när ni är ute – de flesta barn älskar att gå runt med en liten vattenkanna - som kan fyllas med vatten i en stor balja. Ha hela tiden uppsikt över barnet när vatten är inblandat i leken. 

• Medan du lagar mat: Be barnet vispa och stoppa saker i bunkar. Ha ett barnvänligt nedersta skåp där det bara finns saker som tål att lekas med, så kan ni jobba tillsammans i köket.

• Läs tidningen tillsammans: Låt till exempel barnet titta efter bilder på saker det kan känna igen och hitta i tidningen. Du kommer förmodligen inte få så mycket läst som vanligt, och en hel del tankegångar lär bli avbrutna. Här gäller det att gå in för att ha rätt inställning och försöka att inte bli frustrerad. Det är ju inte många månader som barnet är just i den här härliga åldern, ta vara på stunderna!

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...