App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Din bebis kläder

Ditt barns hud är mjuk och känslig. Välj därför bekväma babykläder utan miljögifter eller hårda detaljer. Kläder i flera lager gör att du kan reglera så att barnet inte blir för varmt eller för kallt.

Det är roligt att köpa riktigt små, söta kläder - men tänk på att det nyfödda barnet inte har så stora behov. Välj kläder i luftig kvalitet. Bomull och ull (kolla att den inte sticks!) låter huden andas på ett bra sätt. Undvik syntetmaterial och kläder som sitter för hårt.
De flesta köper i början storlek 50-56, kläder som kan användas i ungefär 2 veckor. Storlek 60 eller 62 kan barnet ha lite längre tid, så det kan vara bra att önska sig den storleken av släktingar och vänner som vill komma med presenter. Storleksguide för olika åldrar och bra tvättråd hittar du här.

Att tänka på när du handlar babykläder:
• Tvätta alltid inköpta kläder innan användning. Det bidrar till att minska innehållet av farliga ämnen som ofta finns i nyproducerade kläder.
• Undvik att köpa barnkläder med gummiaktigt tryck eftersom de kan innehålla giftiga mjukgörare, så kallade ftalater. Vanligtvis känns plasttryck som innehåller ftalater mjuka och gummiartade. Se till att ditt barn inte får tag i eller suger på den här sortens textiltryck.
• Välj ekologiska, miljö- eller Svanenmärkta produkter när du köper nytt.
• Köp gärna barnkläder second hand. Begagnade kläder är bra för miljön och innehåller mindre kemikalier. De är mjuka och mysiga, eftersom de redan har använts och tvättats en del.
• Välj kläder som är lätta att ta av när du ska byta blöja, till exempel byxor eller bodys som knäpps upp i grenen.
• Köp tröjor och bodys som är lätta att dra över barnets huvud, med generös halsringning där tyget ligger omlott.
• Undvik kläder med blixtlås eller stora knappar som ligger direkt mot barnets hud. Pyjamasar från en del andra länder har ofta knäppning baktill vilket kan vara obekvämt för barn som oftast sover på rygg.

Så kollar du om barnet är för varmt eller kallt
Eftersom ditt barns inre termometer inte är fullt utvecklad under de första åren, har han eller hon svårt att reglera sin egen kroppstemperatur. Ett spädbarn som är för varmt klätt, till exempel när du promenerar inomhus med barnvagnen, mår inte bra. Det blir kinkigt och får kanske röda, övergående värmeutslag.
Kontrollera barnets temperatur genom att lägga handen på dess nacke. Om nacken känns varm mår barnet bra. Ta av ett lager kläder eller vik ner täcket i vagnen om nacken känns svettig.
Om det är kallt ute så känn på de små fingrarna då och då, även om de är inne i vantarna.
Värm aldrig frusna fingrar med varmvatten, lägg dem i dina varma händer, eller i din armhåla om du själv blivit nedkyld. 
Barnets nästipp är också känslig för kyla och blåst - och svår att klä på! - så var inte ute för länge när det är riktigt kallt ute.

Mössan skyddar mot vind och drag
Om det är vinter eller kyligt under de första månaderna av ditt lilla barns liv kan det vara bra med en rejäl mössa. Men även om det är sommar, så låt din bebis ha en tunn bomullsmössa på sig utomhus under de första sex månaderna, den skyddar mot vind och drag. Snören som du kan knyta under hakan är en fördel, mössan åker lätt på sned, eller ner över ögonen, när bebisen vrider på huvudet. När barnet blir större kanske det upptäcker hur roligt det är att dra av sig mössan om där inte finns ett band som håller den på plats. Men knyt inte hakbandet för hårt, det får inte skära in i huden.
En solhatt med ordentlig skärm är skön under ljusa sommardagar, i alla fall för barn som kan sitta upp och ha någon nytta av skärmen. Tänk dock på att barnet aldrig bör sitta i direkt solsken.

Skor, sockor eller tossor?
Skor behövs inte förrän barnet börjar stå och gå. Visst kan det vara roligt att få köpa ett par pyttesmå gympaskor, men det är inte lika bekvämt som sockor eller tossor så länge ditt barn sitter eller ligger i vagnen.
Allra bäst är det för barnet att lära sig gå barfota, inomhus, eller ute när årstiden tillåter. Då utvecklas fotens alla muskler på ett naturligt sätt. De första skorna ska sitta bra och vara gjorda i ett material som andas. De ska vara breda och mjuka framtill, ha halkfria sulor och vara styva baktill så att foten får stöd.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...