App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Barnkläder – storlekar och tvättråd

Kanske har du köpt en del kläder och saker till ditt lilla barn redan innan det föddes. Eller också får du tillfälle att önska lite behövliga kläder från vänner och släktingar. Då kan det vara bra att inte bara få kläder i minsta storleken, dem växer barnet ur på ett par veckor.

Här hittar du en guide till ungefär vilka storlekar på kläder små barn brukar ha. Du hittar också tips om bästa mössorna och råd om hur du bör tvätta de där nedbajsade byxorna.

Storlekar på barnkläder
Storlek 40 - för tidigt född bebis (prematur)
Storlek 50 - nyfödd bebis
Storlek 56 - bebis 1 månad, eller lite större nyfödd
Storlek 62 - bebis 3 månader
Storlek 68 - bebis 6 månader
Storlek 74 - bebis 9 månader
Storlek 80 - barn 1 år
Storlek 86 - barn 18 månader
Storlek 92 - barn 2 år
 
Naturligtvis är måtten lite olika barn emellan – de är ju olika stora när de föds – så tabellen ovan är ett genomsnitt. Storlekarna står för ungefärlig längd på barnet, i centimeter.
Kolla om kläderna krymper vid tvätt innan du köper dem, då kan det vara bra att gå upp en storlek.

Naturmaterial är snällt mot barnet
Välj kläder i luftig kvalitet. Bomull och ull låter huden andas på ett bra sätt. Visst kan det vara härligt varmt med en fleeceoverall, men undvik syntetmaterial och för hårt sittande kläder närmast kroppen.
Du bör alltid tvätta alla nya plagg innan ditt lilla barn använder dem, eftersom det kan finnas kvar kemikalier i tyget.
Fler goda råd om de bästa, bekvämaste och giftfria barnkläderna hittar du här, och Liberos tips på en komplett inköpslista inför bebisperioden finns här.

Att tvätta barnkläder
De flesta barnkläder kan tvättas i 60 grader, vilket i regel behövs för att få dem rena. Om det står 40 grader på tvättrådet, fråga i butiken om de ändå kan tvättas varmare – ofta tål de det.
När du tvättar i 60 grader brukar matfläckar, kräkningar och avföring oftast försvinna, men ibland kan det bli kvar gula fläckar kvar på ljusa kläder.
Använd milda tvättmedel och sköljmedel utan parfym, gärna miljö- och allergimärkta.
Ullkläder - ja det finns numera mjuka tunna varianter som inte sticks alls! - tvättas varsamt i låg temperatur i speciellt ulltvättprogram. Plaggen kan ofta bara torkas av med lite vatten om de fått en matfläck, ylle är till viss del smutsavvisande. Ullkläder håller värmen bättre än det mesta även om de skulle bli lite fuktiga.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...