190910_libero_cf4_734_mobile

20 goda råd om barns mat

Det finns mycket tyckande och myter om barn och mat, och ibland ändras råd och rekommendationer så det kan vara lite klurigt att hålla koll på vad som egentligen stämmer. För när får barn äta honung och vad gäller för ägg, nötter och spenaten? Här har vi samlat en lista med 20 saker om barn och mat som är bra att känna till.

1. Smakportioner från tidigast fyra månader

Hela första halvåret ska barnets näringskälla komma från bröstmjölk eller bröstmjölksersättning. Men det är ingen dum idé att börja introducera mat till bebisen i små smakportioner redan från det att barnet fyllt fyra månader. Sen är det viktigt att all mat som ges till barn under halvåret ska vara mjuk och i pyttesmå portioner - alltså en liten munsbit så bebisen lär känna smak och konsistens.

2. Låt barnet testa många olika smaker tidigt

Det är bra att låta barnet testa många olika smaker redan från början, en varierad kost är nämligen viktigt för en välfungerande tarmflora och bättre hälsa. Mer om det kan du läsa i vår intervju med barnläkaren Carina Saunders som forskar om matens betydelse för barns hälsa och immunförsvar. Sen är det också så att yngre barn brukar vara mer öppna inför nya smaker än äldre barn, redan i tvåårsåldern kan det ofta bli svårare att erbjuda ny sorts mat och det kan sen hålla i sig länge. Så passa på när du har chansen att introducera många olika smaker, så kanske du slipper ett barn som petar i maten senare.

3.  Introducera ägg och jordnöt innan sex månader och minska risken för allergi

Tidigare var det vanligt att föräldrar fick rådet att undvika jordnötter till barn under ett år, eftersom de är ett så kallat allergent livsmedel. Nu har dock råden ändrats och det finns ingen avrådan från att ge jordnöt till barn under ett år, tvärtom så har man sett i forskning att tidig introduktion av jordnöt faktiskt kan minska risken för allergi. Tänk dock på att jordnötter kan fastna i barnets hals, så ge bebisen det i slät form, alltså som jordnötssmör. Den senaste forskningen visar också på att tidig introduktion av ägg kan minska risken för allergi med upp till 60%. Det behövs mer forskning på området men det finns mycket som tyder på att det är klokt att låta sin bebis testa ägg och jordnötssmör i små smakportioner innan sex månaders ålder. 

4. Introduktion av gluten under första året 

Gluten är bra att introducera i små mängder så snart ditt barn börjar med fast föda, för att sen öka takten allteftersom. Ett tips är att ge brödprodukter som också innehåller havre, då blir det automatiskt mindre gluten. Även du som själv är glutenintolerant gör rätt i att introducera gluten till ditt barn under första året för att minska risken för celiaki. 

5. Ge inte upp!

Åker allt på retur ut från munnen? Ge inte upp. Fortsätt lansera nya smaker för den lilla munnen, gång på gång - om det så krävs tio försök eller fler – till sist kanske ditt barn kommer tycka att den nya maten är okej. Små barn tar inte sällan lång tid på sig att vänja sig vid nya smaker.

6. Lite salt är inte farligt för små bebisar

Nej, lite salt är inte skadligt för barns njurar. Vill du låta barnet smaka av ditt saltade potatismos är det alltså helt okej. Däremot är salt i stora mängder inte bra för vare sig barn eller vuxna. 

7. Järnberikade livsmedel till små barn 

Järn är viktigt för små bebisar eftersom de växer så mycket, men det är ofta svårt för dem att få i sig tillräckligt via den vanliga maten. Därför är det bra att ge järnberikade barnmatsprodukter, vilket ofta finns i den gröt eller välling som du köper i affären – kika på förpackningen. För den som inte vill ge köpt gröt eller välling går det bra att blanda i exempelvis palttunnbröd i den hemlagade gröten.

8. Små barn behöver extra fett

Eftersom barn växer så fort behöver de också lite extra fett i maten. Ger du hemlagad mat är det därför bra att tillsätta en sked extra olivolja eller smör i maten. Leta även efter det nyttiga omega-3-fettet som finns i fet fisk och rapsolja. Köper man barnmat har de redan tagit höjd för det extra fettet och du behöver inte tillsätta extra.

9. Försiktigt med mjölkprodukter första året

Mjölk är visserligen nyttigt men innehåller väldigt lite järn – vilket små växande barn behöver mycket av. Därför kan det vara klokt att vänta med att ge mjölk, fil eller yoghurt i större mängder tills att ditt barn fyllt ett år, helt enkelt för att barnet inte ska bli för mätt av mjölkprodukterna och därför inte vilja ha andra, mer järnrika, livsmedel. Ost som pålägg kan man däremot ge och det är också okej att använda mjölk eller grädde i matlagning. När det kommer till opastöriserad mjölk är det bra att veta att det kan vara farligt för små barn, men sådan mjölk säljs inte i vanliga mataffärer.

10. Skippa socker och sötade livsmedel – så länge det går 

Ett tips är att avvakta med söta livsmedel som exempelvis saft tills dagen då barnet själv frågar efter det (eller kanske ännu längre beroende på din inställning i frågan). Får barnet smak på söt dryck och söta puréer är risken rätt överhängande att barnet inte är intresserad av att smaka på något annat. 

11. När får barn äta honung?

Honung ska inte ges till barn under ett år på grund av att det kan innehålla en typ av bakterie som små bebisar kan bli förgiftade av (spädbarnsbotulism). Anledningen till att just små bebisar är så känsliga beror på att deras tarmflora inte har hunnits utveckla tillräckligt mycket. Spädbarnsbotulism är väldigt ovanligt och drabbar främst de allra minsta spädbarnen under sex månader, men Livsmedelsverket rekommenderar för säkerhetsskull att man inte ger honung till barn som är yngre än ett år. 

12. Undvik större mängder spenat och ruccola till bebisar under ett år

Spenat och andra bladgrönsaker innehåller mycket nitrat och därför kan man vara lite försiktig så man inte ger för stora mängder till bebisar under ett år. Sen brukar ju inte överkonsumtion av exempelvis spenat vara ett speciellt vanligt problem bland de här små barnen, men det kan ändå vara bra att känna till. Däremot är det bra att redan tidigt försöka få barn att smaka mycket av andra grönsaker, ju tidigare det blir en naturlig del av maten, desto enklare kommer det bli att acceptera. 

13. Grönaktig eller skadad potatis kan man bli sjuk av

Undvik att låta barn (och vuxna) äta av grönaktig eller skadad potatis eftersom de innehåller giftiga ämnen som man kan bli ordentligt sjuk av. Av samma anledning är det bra att alltid skala all potatis, även färskpotatis, som ska ätas av barn under ett år. 

14. Håll koll på mängden ris du ger till ditt barn

Barnmat gjord på ris har i vissa prover visat sig kunna innehålla mycket små mängder arsenik. Om ditt barn tycker om risgröt och risvälling så är det helt okej, men variera med andra sorter och mellan olika märken. 

15. Vatten ger ingen näring till bebisen

Under barnets första halvår släcker barn bäst sin törst med bröstmjölk eller bröstmjölksersättning. Är det väldigt varmt ute är det alltså bra att vara extra generös med bröstmjölk eller ersättning. Vatten innehåller ingen näring och det kan barnet gärna vänta med tills att det börjar äta riktig mat. 

16. Fiberrik kost kan göra barn lösa eller hårda i magen 

Fiberrik kost till de små är bra men behöver introduceras stegvis. Innan magen hunnit vänja sig så kan det annars ställa till det för tarmarna och göra barnet lös i magen - eller omvänt så kan det resultera i förstoppning om barnet inte dricker tillräckligt. Är det så att barnet får välling ska du därför kika på förpackningen så du väljer en som är avsedd för bebisens ålder, vällingen blir nämligen mer fiberrik ju äldre åldrar den är till för.

17. Värm inte upp mat som barnet smakat på

Små barn är känsligare för bakterier i mat än vuxna är. Spara därför inte matrester som du eller ditt barn redan har smakat på. Ge istället lite i taget, i små portioner, så slipper du onödigt matsvinn. 

18. Jämför inte ditt barns matvanor med andra

Barn är som bekant olika och det gäller även matvanor. Hur glad ens bebis är i smakportionerna och hur snabbt man ökar takten till större portioner skiljer sig väldigt mycket åt. Det är såklart aldrig fel att prata med andra föräldrar om hur de gör med sina små, men det är viktigt att du alltid utgår från ditt barn när det kommer till mat. Om hen verkar nöjd och går upp i vikt som det ska kan du känna dig lugn, även om hen äter mer eller mindre än andra barn i er omgivning. 

19. Öka matglädjen med kladd! 

Låt barnet kladda med maten! Det skapar matglädje och munnen är faktiskt en viktig del i att upptäcka världen. Vi vet att det kan krypa lite i kroppen när du ser potatismoset över halva kinden, men du behöver alltså inte torka rent runt munnen efter varje tugga. Tänk istället stor haklapp, stort vuxentålamod och kanske ett klädbyte efter maten.

20. Gemensamma matvanor

Ät tillsammans med barnet, gärna hela familjen. Visa att mat är både gott och roligt, att måltiden handlar om mer än att få i sig maten - att den innebär lika mycket gemenskap och samtal. Att skippa prat om bantning och dieter när barn sitter med kan vara en bra vana att införa reda nu - mat ska inte behöva bli negativt eller laddat. 


Faktagranskad av Maria Frid, Barnläkare

Dela artikel