App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Smakportioner, puré och plockmat

Ett barn som smackar förnöjt inför en ny smak gör de flesta föräldrar lyckliga. Men de första sex månaderna är bröstmjölk eller modersmjölksersättning den bästa maten för barnet.

Från fyra till sex månader och framåt kan barnet få börja prova vanlig mat. En halv sked puré kan vara en alldeles tillräcklig första smakportion.

Den första maten – mat till barn under ett år
När barnet är omkring sex månader kan det hålla sitt huvud själv och börjar visa tecken på tuggrörelser. Då är det förmodligen dags att du börjar ge barnet de första smakportionerna med fast föda. Här handlar det först och främst om att vänja barnet vid nya konsistenser, nya smaker, att äta från sked och lära sig tuggrörelser.
Den första maten ska vara enkel, mjuk och slät. Använd en mixer eller pressa maten genom en finmaskig sil med träsked för att göra puré av den. Du kan tillsätta bröstmjölk eller modersmjölksersättning för att göra maten tillräckligt tunn för att barnet ska kunna svälja den. Du behöver inte salta barnets mat. Hemlagad mat kan du frysa i en istärningsform och använda inom 3–4 veckor.

Barnmat till bebis
Barnmat på burk eller flaska är utformad speciellt för att uppfylla ditt barns behov. När du handlar barnmat ska du se till att den passar till barnets ålder. Följ alltid förvaringsinstruktionerna på flaskan eller burken.
Håll bebisen medan du matar den eller sätt den i en barnstol. Använd en liten sked och lägg maten mitt på barnets tunga. Prova först med ½-2 teskedar och öka sedan mängden allt eftersom tills barnet får cirka 3-4 teskedar per måltid.

Du kan exempelvis låta barnet prova:
• Gröt.
• Puréad frukt utan skal, kärnor eller frön – koka eventuellt frukten för att göra den mjukare. Äpple, päron, mango är bra frukter.
• Kokta och puréade grönsaker som till exempel potatis, morot, blomkål, palsternacka och broccoli.
• Tillagat och puréat ox-, lamm- eller fläskkött, kyckling, fisk och baljväxter.
• Köpt barnmat som passar ditt barns ålder.

Inte honung till spädbarn
Man bör inte ge honung till barn under 12 månader. Den kan innehålla sporer som i sällsynta fall kan utvecklas till bakterier i tarmen och där producera ett farligt gift, botulin. Hos barn under ett år är tarmarnas försvar mot det ännu inte så starkt. Det kan hända att sporerna orsakar en förgiftning som kan vara skadlig för spädbarn.
Läs här om 20 bra kostråd för små barn.

Nya smaker
Förr rekommenderade man att prova en smak i taget, men det gör man inte idag. Ni kan lika gärna prova olika livsmedel samtidigt.
Om barnet inte tycker om maten första gången kan du hoppa över den i ett par dagar och sedan försöka igen. Släng alltid den mat som blir över på barnets tallrik.
När barnet blir äldre kan du variera måltiderna mer. Ändra typen av mat, mängden och konsistensen – gå från puréad till mosad mat och vidare till mat som är skuren i småbitar.
Introducera alltid nya sorters mat vid en tid då ditt barn är avslappnat och nöjt.

8 månader – barnet kan börja tugga
I den här åldern kanske barnet har fått en eller flera tänder. Käken kan nu också röras åt sidan – därför är det dags att ge det lite mer att tugga på, det vill säga små, mjuka bitar finskuren eller malen mat. Den lite grövre konsistensen är viktig för utvecklingen av tungan och munnen, vilket i sin tur är väsentlig för att barnet ska lära sig prata.
Ge inte upp, inte ens om de flesta bitarna bara flyttas runt i munnen för att sedan spottas ut. När ditt barn är redo kommer det också på hur man tuggar.
Ge inte heller upp med att introducera nya smakvarianter, inte ens om det krävs tio eller fler försök innan ditt barn tycker att den nya maten är okej. Små barn tar lång tid på sig att vänja sig vid nya smaker.
När barnet är 8–9 månader börjar det kunna tugga och bita, då kan du börja erbjuda lite fast föda innan du ammar eller ger flaskan.

Prova plockmat – små bitar mat som det kan hålla själv, till exempel:
• En liten bit rågbröd utan kärnor.
• Små bitar frukt (exempelvis äpple, päron, banan och kiwi). 
• Små bitar mjuka, kokta grönsaker (exempelvis potatis, morot, blomkål och broccoli). 
• Gurka.

Två måltider om dagen passar bra. Ge kött eller fisk till lunch och kvällsmat och frukt till efterrätt. I övrigt kan barnet få bröstet eller flaska precis som tidigare.

Nästa steg är att barnet tuggar på mer fast föda, ända tills du och ditt barn äntligen kan äta samma mat. Läs mer om vegetarisk mat för små barn eller matallergier.
Läs också mer om mat på Livsmedelsverkets hemsida.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...