Libero_Recruitment_2021_8_bottle-feeding-baby_Desktop

Matallergi och födoämnesintolerans hos barn

Mjölk och ägg är den mat som små barn vanligen blir allergiska mot. Hos de flesta försvinner besvären inom några år, men andra allergier kan dyka upp istället.

Omkring 6 av 100 förskolebarn och yngre skolbarn har någon typ av matallergi. Här kan du läsa om några av de vanligaste.

När yngre skolbarn får allergiska besvär är det ofta jordnötter eller nötter som är orsaken. De här allergierna växer oftast inte bort med åren. Medan nötallergierna ökat, har allergier mot fisk minskat något under senare tid.

Bönor, ärtor och de vanligaste sädesslagen kan också framkalla allergi. Det är däremot ovanligt att vara allergisk mot ris eller majs. Hos små barn kan mjölk eller gluten ge problem med allergi eller intolerans.

Antikroppar i blodet ger allergi
Den allra första gången barnet kommer i kontakt med något livsmedel som det är allergisk mot uppstår i regel ingen allergisk reaktion. Det beror på att det ännu inte har bildats några antikroppar i barnets blod. Men ett spädbarn som ammas kan ha kommit i kontakt med till exempel komjölksprotein via mammans mat, långt innan det börjar äta annan mat. Därför kan små barn få symptom på komjölksallergi redan första gången de provar en mjölkprodukt.

Symtom på matallergi hos små barn
Om ditt barn har en livsmedelsallergi ser du förmodligen en akut reaktion redan inom ett par minuter. Barnet kan reagera på många olika sätt, men vanligast är att det får utslag på huden eller ont i magen. En del barn kan också få besvär med luftrören på grund av allergi.

Vanliga symtom är:
• utslag eller eksem
• illamående och kräkningar
• magont, diarré eller förstoppning
• klåda och irritation i munnen, svullnad på läpparna och i halsen

Allergisk chock – anafylaxi
De allra flesta allergier är lindriga och går lätt att hantera när man väl vet om dem. Men det finns ett fåtal människor som drabbas av akuta besvär. När en allergisk reaktion är så stark att den blir livshotande kallas den för en allergisk chock. Livsmedel som kan ge allergisk chock är till exempel jordnötter, mandel, skaldjur, fisk och mjölk. Om barnet blir slött, blekt och verkar påverkat efter måltiden – ring omedelbart 112.

Intolerans mot tomat går ofta över
Livsmedelsintolerans och livsmedelsallergi är två skilda saker.
Intolerans kan vara tillfällig och uppstå om ditt barn har nedsatt immunförsvar på grund av att det nyligen har haft en infektion. Utslag och andra hudreaktioner är inte nödvändigtvis tecken på livsmedelsallergi. Vissa barn reagerar på ämnen som finns i röda bär, eller tomater. Vänta då lite med dessa. Den här typen av intolerans går vanligtvis över när barnet blir äldre.

Vänta med fast föda
Om du ger ditt barn modersmjölk vilket är bäst, eller modersmjölkersättning som enda näring under de första fyra till sex månaderna, kan det medverka till att förebygga eller fördröja överkänslighet mot vissa livsmedel.

Om du misstänker att ditt barn har allergi
Om du misstänker att ditt barn har allergi, om barnet växer dåligt eller om det är många i familjen som har någon allergi, då bör du kontakta din BVC eller barnmedicinmottagning för utredning.

För ett barn som börjat med fast föda kan man prova att under en period utesluta vissa livsmedel, som exempelvis mjölk, för att se om det sker någon förändring. Men prata i så fall först med vårdpersonalen om vad du ska ge barnet i stället för det misstänkta livsmedlet.

Mjölkallergi växer oftast bort
Komjölksallergi drabbar minst två procent av alla bebisar. Den här typen av allergi växer i regel bort med åldern, vanligen redan före tre års ålder. Ibland uppkommer istället andra allergier mot till exempel ägg, pollen eller kvalster.

Mjölkallergi kan ge symtom från magen, huden men även luftvägarna. Behandlingen består i en kost helt fri från mjölkprotein – inte helt lätt, så ta hjälp av dietist. Det finns särskilda modersmjölksersättningar som kan ges till komjölksallergiska barn. De kan användas i matlagningen som mjölkersättning, och till gröt och välling.

Till äldre barn med mjölkallergi kan du ge havremjölk, undvik sojamjölk eftersom mjölkallergiska barn kan utveckla allergi mot sojaprotein senare. I sällsynta fall kan mjölkallergi ge en allergisk chock redan inom en kvart – ring då omedelbart 112.

Komjölksallergi ska inte förväxlas med laktosintolerans, som beror på att man är överkänslig mot mjölksockret, laktosen, i mjölken. Laktosintolerans är mycket ovanligt bland småbarn.

Glutenintolerans - celiaki 
Enligt Livsmedelsverket är rådet att börja ge mat med gluten på samma sätt som annan mat. Men det är viktigt att börja med små mängder och att öka mängden långsamt. Tidpunkten spelar mindre roll och man kan som förälder tänka på att det är bra med smakportioner även när det gäller välling och gröt, som ofta innehåller gluten, så att man inte ger en hel vällingflaska från start.

En till två procent av alla svenska barn har glutenintolerans, fler flickor än pojkar. Gluten finns i sädesslagen vete, korn och råg. Att vara glutenintolerant är inte detsamma som att vara allergisk mot vissa sädesslag. Överkänslighet mot gluten behöver inte visa sig första gången barnet äter mat med gluten, utan kan komma långt senare. Glutenintolerans är en sjukdom som man har hela livet.

En del barn reagerar kraftigt på små mängder gluten, andra märker nästan ingenting. Eftersom tarmen får svårt att ta upp näring växer många glutenkänsliga barn dåligt. Då är det viktigt att helt utesluta gluten i kosten.

Vanliga symtom hos små barn med glutenintolerans
• går ner i vikt
• inte ökar i vikt och längd på förväntat sätt
• har dålig aptit
• har stora, lösa diarréer alternativt förstoppning
• är trött och orkeslöst
• har svullen mage men smala armar och ben
• har ont i magen

Om du misstänker att ditt barn kan vara känsligt för gluten bör du kontakta en barnmedicinmottagning för utredning. Prova inte glutenfri kost på egen hand för att se om barnet mår bättre – det kan göra besvären svårare att utreda när ni väl kommer till mottagningen.

Allergi mot nötter
Allergi mot nötter och jordnötter är mycket vanligt, och börjar oftast i förskole- eller skolåldern. Reaktionen kommer inom några minuter efter det att barnet ätit nötterna. Det vanligaste är lindriga reaktioner som klåda i munnen, utslag och magbesvär.

Ett fåtal barn utvecklar svår allergi. Om ett barn får svårt att andas eller blir trött och blekt efter att ha ätit nötter – ring 112 omedelbart. Dessa barn kan få problem bara de andas in luft som innehåller ämnen från jordnötter eller nötter. Jordnötter och nötter är inte släkt med varandra. Ett barn som är allergiskt mot jordnötter behöver alltså inte vara nötallergisk, eller tvärtom.

Barn som är allergiska mot pollen, till exempel björkpollen, kan också reagera mot nötter. Det kallas korsreaktion och ger oftast inte lika allvarliga symtom som verklig nötallergi.

Artiklar som kan vara intressanta för dig