atopic_eczema_image

Atopiska eksem- böjveckseksem

Atopiska eksem hos bebisar kommer oftast spritt över kroppen, exempelvis bröst och rygg. Hos lite äldre barn brukar utslagen lokalisera sig kring barnets knä-, fot- och armveck och kallas då för det lite vanligare böjveckseksem.

Atopiska eksem hos barn dyker för det mesta upp redan under första levnadsåret, men hos de allra flesta kommer det växa bort i takt med att de blir äldre. Ibland, men långt ifrån alltid, kan de också komma i kombination med astma och allergi.

Vad är atopiskt eksem?

Atopisk dermatit, eller atopiskt eksem, är den allra vanligaste formen av eksem. Utslagen är ett tecken på överkänslighet och begreppet atopiskt betyder att det finns en medfödd benägenhet att få eksem, ibland även i kombination med astma och allergi. Men även yttre faktorer spelar roll. Man kan nämligen få eksem, eller försämra de man redan har, av exempelvis värme, svett, bad eller torr luft. Därför är det ofta svårt att peka ut en enskild orsak till varför bebisar och barn får eksem.

Utslagen brukar börja som en rodnad, vilken framförallt syns på ljus hy, och klåda. Klådan övergår sedan i knottror och små blåsor, som när de går sönder skapar en liten skorpa. Man kan ofta känna att huden blir sträv och känns lite skrovlig, ibland med små sprickor som svider. Ofta sitter utslagen i knä-, fot- och armveck och kallas då för böjveckseksem, men spädbarn får dem oftare i ansiktet, på armar/ben eller spridda över rygg och bröstkorg. De flesta med atopiska eksem blir bättre – eller helt bra – under sommarhalvåret.

Atopiskt eksem är en klinisk diagnos som enkelt ställs hos BVC. Det är sällan en fördjupad undersökning i form av provtagning behövs, utan man tittar på utslagen och väger in faktorer som ärftlighet och hur tidigt det debuterar.

Hur kan jag behandla böjveckseksem hos barn?

Böjveckseksem behöver smörjas in med mjukgörande kräm flera gånger per dag, ibland i kombination med kräm eller salva som innehåller kortison. Men det är viktigt att prata med BVC innan du ger dig på kortisonkrämen, sköterskorna där är experter på ömtålig bebishud och kan ge bra råd om vad just ditt barn behöver.

När utslagen sedan försvunnit räcker det oftast att underhålla med en fet och mjukgörande kräm, både morgon och kväll. Utslagen kan nämligen vara snabba på att komma tillbaka om man glömmer bort att smörja. Eftersom bebisars hud är mycket tunnare än en vuxens är det bra att smörja med en kräm som rekommenderas för känslig bebishud.

Du kan också förebygga hudirritation genom att:

  • Inte bada barnet för ofta, och när du väl gör det så använd en oparfymerad babyolja i vattnet.
  • Undvik att tvätta direkt på utslagen med tvål och vatten.
  • Använda oparfymerade tvättmedel (och undvik alla typer av sköljmedel)
  • Låta barnet ha luftiga kläder.
  • Använda en långärmad (men luftig) pyjamas på nätterna för att undvika att barnet kliar direkt på utslagen - vilket retar upp huden och förvärrar klådan.
  • Hålla barnets naglar korta, av samma anledning som ovan.

Atopiska eksem hos bebisar och barn kan ibland bli värre om det finns en känslighet för viss mat, exempelvis ägg, mjölk eller citrusfrukter. Tycker du dig se att viss mat verkar göra utslagen värre så kan du prata med BVC. I vår hudskola kan du även läsa mer om barns hud, och hur du tar hand om den på bästa sätt.

Faktagranskad av Maria Frid, barnläkare

Dela artikel