Libero_Recruitment_2021_16_moms-kissing-tummy-on-the-bed_Desktop

Ont i magen hos bebisar och barn

Att ens bebis eller barn har ont i magen är ofta helt normalt, men kan ändå vara en källa till oro. Vi har listat olika orsaker vad magont kan bero på och när man bör söka hjälp.

Att ett spädbarn har perioder av magknip är ofta helt normalt, även den lilla magen behöver vänja sig vid ett liv utanför livmodern. Men som förälder är det vanligt att både känna sig hjälplös och frustrerad eftersom en bebis med magont kan skrika i långa stunder. Även barn som har passerat spädbarnsstadiet får ofta magont, vanligtvis är det inget farligt utan går över av sig självt, men det är bra att veta vad man bör vara lite vaksam på.

Magknip hos bebisar

Spädbarn får ofta ont i magen eftersom deras magsäck och tarmsystem behöver vänja sig vid att hantera bröstmjölk eller mjölkersättning. Det är ju kanske inte så konstigt, från att ha fått näring genom en navelsträng till att helt plötsligt behöva sätta igång ett helt komplext system med magsäck och tarmar. Tarmar som dessutom ofta inte är helt utvecklade. Så en känslig bebismage kan ha det lite körigt innan den hittat rätt. Ibland kan magknip också bero på att bebisen sväljer mycket luft i samband med amning och flaskmatning, vilket ju såklart gör att den blir extra gasig. En annan orsak, som inte är så vanlig, är att den lille är känslig för vissa födoämnen som exempelvis komjölk.
Babymassage, eller spädbarnsmassage, kan vara effektivt för att lindra magknip. Lägg din bebis på rygg och gör små cyklande/springande rörelser med benen för att därefter försiktigt trycka upp benen mot magen. Sköterskan på BVC kan ofta hjälpa till och visa hur man gör.

Kan det vara kolik?

En del nyfödda har ont i magen till och från under hela dygnet men det allra vanligaste är att det förvärras på kvällen och på natten. Att en bebis har ont i magen på natten behöver inte betyda kolik, men om barnet skriker i flera timmar, under flera veckor och vid ungefär samma tidpunkt på dygnet – då kan det vara spädbarnskolik, eller tremånaderskolik som det också kallas.

Ont i magen kan bero på förstoppning

En av de vanligaste anledningarna till att ett barn har ont i magen är att det har blivit hård i magen och får problem med att bajsa. Det kan bero på såväl livsomställningar som ändringar i kosten, för det mesta så är förstoppning väldigt ovanligt hos barn som helammas. Läs mer om hur du hjälper ett barn som blivit förstoppad.

Magont kan bero på oro eller stress

Hjärna och mage är tätt sammankopplade, i tarmarna har vi nämligen mängder av nervtrådar som kommunicerar med hjärnan. Om man är stressad eller orolig är det därför lätt hänt att även magen börjar krångla, och exempelvis ge magknip eller förstoppning. Och ja, även spädbarn kan faktiskt känna av stress, till exempel om de inte får tillräcklig med närhet. Hos lite äldre barn kan det ofta handla om olika typer av omställningar, som att börja förskolan, flytta eller åka på semester. Fundera över om det är något som har hänt i barnets liv som kan vara orsaken till att magen gör ont.

Ibland är det inte alltid magen som spökar

Det är svårt för små barn att ge en precis beskrivning av vad det faktiskt gör ont. Att till exempel ha ont i en fot men istället peka mitt på magen är ganska vanligt hos små barn. Då får man vara lite observant och följa måendet; äter barnet, har hen normal avföring och är det ingen feber så är det säkert ingen fara. Men går inte smärtan över får du kontakta en vårdcentral, eller, om bebisen är liten så rådfrågar du BVC.

När ska jag söka vård för magont?

Det är inte speciellt vanligt men ibland så beror barns magont på sjukdom, exempelvis urinvägsinfektion. Det kan också vara ljumsken/pungen som gör ont men det brukar vara svårt för barnet att beskriva och det uttrycks då ofta som magont. Sök alltid vård om:

  • Barnet får feber utan förkylningssymptom i kombination med magont.
  • Det gör ont i tydliga intervaller.
  • Det onda inte går över på några dagar eller förvärras.
  • Barnet inte alls vill äta, kräks och har ont i magen – utan att det verkar vara magsjuka.
  • Barnet har blod eller slem i avföringen.
  • Du känner dig orolig och har en känsla av att något inte står rätt till.

Faktagranskad av Maria Frid, barnläkare

Dela artikel