App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

close

När din bebis har ont i magen - hjälp och tips

Att ha en bebis som har ont i magen är ofta helt normalt men kan vara en källa till oro. Vi har listat tips på hur du kan lindra ditt barns magont.

När din bebis har ont i magen

Att ha ett spädbarn eller en lite större bebis som har ont i magen är ofta helt normalt och vanligtvis går det över när barnet blir lite äldre. Men det kan ändå vara en källa till oro och som förälder är det vanligt att både känna hjälplöshet och frustration då en bebis med magknip kan skrika i långa stunder. De vanligaste anledningarna till att ett spädbarn har problem med magen är att deras magsäck ökar rejält i storlek bara under deras första levnadsveckor och att en nyfödds tarmar dessutom inte är helt färdigutvecklade. Därför kan amning eller ersättning ge bebisen magont i början innan deras magar har hunnit vänja sig och kan bryta ned maten ordentligt.

Det kan vara en idé att prova en annan typ av ersättning om din bebis ofta får ont i magen i samband med måltid och om du ammar så kan din egen kost vara en påverkande faktor. Du kan alltid vända dig till BVC som ger dig tips och rådgivning kring olika typer av ersättning och hur du som ammar eventuellt kan lägga om din kost för att vara mer skonsam mot en känslig spädbarnsmage.

Spädbarnskolik – barn som ofta ont i magen på kvällen och natten

En del spädbarn har ont i magen till och från under hela dygnet men det allra vanligaste är att det förvärras på kvällen och natten. Många har hört talas om begreppet spädbarnskolik vilket det brukar kallas när nyfödda barn i åldern mellan ett par veckor till några månader skriker i långa perioder. Ofta pågår det i flera timmar i sträck, ungefär vid samma tidpunkt på dygnet och vanligtvis på eftermiddagen och kvällen/natten. Det är inte farligt men det kan såklart vara riktig jobbigt och krävande för redan trötta föräldrar då en bebis med magsmärtor kan hålla en vaken långa stunder på natten. Barnen skriker då så intensivt att de blir röda av ansträngning och samtidigt sträcks benen rakt ut eller dras upp mot magen. Vid kolik som vid all magknip är det inte ovanligt att det hör ihop med matningen. Att hjälpa barnet rapa efter måltiden samt att ta pauser i matningen och använda en flaska med mindre hål, om ni ger ersättning, kan minska mängden luft de sväljer.

Vare sig det rör sig om kolik eller inte så finns det flera saker du kan göra för att hjälpa din bebis med ont i magen som verkar både förebyggande och i stunden. Nedan listar vi några tips på hur du kan hjälpa din bebis och mildra magknipen. Här hittar du mer information om kolik .

Tips om din bebis har ont i magen

  • Babymassage
  • Håll barnet nära med bärsele eller bärsjal
  • Pysventil
  • Magdroppar
  • Din egen kost (om du ammar)

Babymassage

Babymassage, eller spädbarnsmassage, kan vara en effektiv hjälp med att sätta fart på magen hos en bebis med magknip då rörelse är ett bra sätt att mildra magont. Lägg din bebis på rygg och gör  små cyklande/springande rörelser med benen för att därefter försiktigt trycka upp benen mot magen. Titta gärna på vår video med instruktioner för babymassage.

Håll barnet nära med bärsele eller bärsjal

Många barn som har ont i magen vill gärna bli burna och vaggas. Att sätta på musik och dansa med barnet i famnen funkar ofta bra för både föräldrar och bebis då det blir lite roligare för dig samtidigt som bebisar gillar takt och rytm i rörelserna. Använd gärna bärsjal eller sele då spädbarn tycker om att vara nära och för att de då har benen lite lätt uppdragna vilket i sig kan mildra magknipen. Dessutom sparar det på ryggen för dig som bär runt barnet, ibland långa stunder under hela dygnet. Något som också avlastar är att ha en pilatesboll som föräldern kan sitta och gunga på med barnet i famnen eller bärsjal. 

Pysventil

Då magknipen många gånger beror på gaser kan en pysventil i perioder vara räddningen från ovan. En del nyfödda har svårt att prutta själva och en pysventil hjälper dig med just det, att få ut gaser som skapar en spänd mage. Den finns att köpa på apoteket och är lätt att använda. Det kan dock vara bra att tänka på att inte använda en pysventil för länge då din bebis behöver lära sig att prutta på egen hand. 

Magdroppar

Magdroppar som innehåller mjölksyrebakterier har visat sig kunna hjälpa vid ont i magen och kolik. Det brukar ta en till två veckor innan man vet om dropparna fungerar för just ditt barn. Ett av dessa läkemedel är Minifom som är ett läkemedel i droppform som används mot gasbesvär. Det kan också köpas receptfritt på Apotek men har en omtvistad effekt vid kolik.

Din kost om du ammar

Det du äter kan påverka din bebis eftersom vissa saker är mer svårsmälta än andra. Mat som kan göra bröstmjölken mer svårsmält för omogna tarmar är till exempel mjölkprodukter, bönor, vitlök, vitkål, choklad, jordgubbar, rå lök. Pröva att utesluta en sak i taget under ca en vecka i taget. Då vet du vilken sorts mat din bebis har svårt med, och du slipper undvika ”allt”.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...